NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BKR
Autor Wiadomość
emerson 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 12:19 pm   BKR

Witam,

Mam nietypową sytuację: jakiś czas temu zakupiłem telefon w Vodafonie i aktywowałem przy zakupie automatische inkasso.Nastepnie na kilka miesięcy wyjechałem do USA,natomiast na koncie w banku (Rabobank) było blisko 2000EUR na to aby schodziły faktury za ten telefon,a konkretnie abonament 27EUR.Obecnie wróciłem do Holandii i okazało się,że mam telefon wyłączony,nie opłacone faktury,rozwiązaną umowę,dług sprzedany do Intrum Justitia w Hadze,a dane o zadłużeniu przekazane do BKR. Okazało się,że Rabobank zablokował już przy zakładaniu konta opcję automatische inkasso. Po wizycie w oddziale,gdzie rachunek zakładałem dostałem wyjaśnienie,że zablokowali to,bo...nie jestem Holendrem.Dodam,że na koncie cały czas były pieniądze.
Dopiero po rozmowie z ważniejszą osobą w końcu odblokowali tą usługę,ale to już "musztarda po oleju" i może co najwyżej przydać się w przyszłości.
Moje pytanie jest takie: czy ktoś wie jak sprawdzić dane w BKR? Spłaciłem to tej Intrum i chciałbym wiedzieć czy i oni przekazali do BKR informację o spłacie.
Z góry dzięki.

P.S.Planuję także zmienić bank,bo po tej historii Rabobank wychodzi mi bokiem.Może ktoś polecić jakiś bank co nie robi takich cyrków?

RafAms 
Gaduła
IT Admin

Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 12:33 pm   

No ja uzywam ABN Amro. WG mnie jeden z lepszych

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 3:24 pm   

op ostatniej splacie dlugu bedziesz jeszcze przez 5 lat zarejestrowany w BKR .

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 8:45 pm   Re: BKR

emerson napisał/a:
Moje pytanie jest takie: czy ktoś wie jak sprawdzić dane w BKR? Spłaciłem to tej Intrum i chciałbym wiedzieć czy i oni przekazali do BKR informację o spłacie.

juz kiedys podawalam... sa dwa sposoby:
1. umowic sie na spotkanie w Tiel...oni wtedy przygotowuje potrzebne dokumenty do wgladu itp...
2. wystapic przez bank o takie informacje... wypelniasz formularz w banku... i w ciagu paru dni dane zostaje przeslane do ciebie do domu...

aha... w kazdym banku mozesz o to wystapic... nawet jak nie jestes klientem... musisz sie jedynie wylegitymowac...

ta przyjemnosc kosztuje 4,5

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Wto Sty 10, 2012 9:35 pm   

A moze mozna zlozyc wniosek przez stronke?

Duuvelke 
Mega gaduła

Pomogła: 57 razy
Wysłany: Wto Sty 10, 2012 9:36 pm   

mozesz tez wyslac list z prosba o wglad w twoje dane

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Śro Sty 11, 2012 1:57 am   

od lipca 2011 roku zadluzenia telefoniczne nie sa notowane w BKR

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Śro Sty 11, 2012 8:42 am   

Ja mam konto w ING i wszystkie automatyczne platnosci sciagane sa bez problemu. W zasadzie nie mam ani jednego powodu, zeby na ten bank narzekac.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Sob Mar 02, 2013 4:28 pm   

Sprawdzilem swoj BKR. Zlozylem wniosek w swoim banku. Cena 4,95. Po kilku dniach list i...do BKR podal mnie moj wlasny bank RABO ktory udzielil mi 1000 e debetu z ktorego to co miesiac maja prowizje dopoki nie powiem ze juz nie chce go. Czy to normalne?

Mathnl 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Sob Mar 02, 2013 6:16 pm   

Na pewno jest tak z karta kredytowa.Nawet jesli saldo jest zerowe,figurujesz w BKR.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Sob Mar 02, 2013 6:17 pm   

Wie ktos czy jak splace debet od razu zostane wykreslony?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 6:39 pm   

przeniesione

Cytat:
stroopwafel napisał/a:
Czy kazde incasso przekazuje info do BKR? Jesli tak i np.nie zaplacilem jednej faktury w terminie to znaczy ze przez 5 lat nie dostane kredytu mimo ze mam zdolnosc kredytowa..
Cos wiecie jak to wyglada?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 6:41 pm   

przeniesione

GeraltRivia"

Kazdy kredyt, ale nie kazde incasso.

Z strony BKR "U wordt in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van BKR opgenomen als u een krediet/contract afsluit."

Czyli np. jak zamowie soczewki kontaktowe na internecie i nie zaplace za nie, to najpierw dostane upomnienia z firmy a po jakims czasie list od incasso z kara. Dopiero jak nie zaplace za te incasso, moga mnie zarejstrowac w BKR. Musza to jednak wyraznie napisac w liscie.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Sob Mar 02, 2013 6:43 pm   

ok ale ja nie mam zadnego dlugu tylko debet ktory sami mi dali wiec powinno to byc anulowane po splacie a nie po 5 latach

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Sob Mar 02, 2013 7:26 pm   

stroopwafel,

To calkowicie normalne. W BKR sa rejestrowane wszystkie kredyty/debety, nie tylko te ktore nie zostaly splacone na czas.

Wiec jak masz debet w banku, pojawia sie rejestracja w BKR (bez negatywnego wpisu). Jak zrezygnujesz z debetu, Rabobank powinien cie od razu wypisac z BKR.

Odpowiedz do tematu