NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wynajem mieszkania / zadluzony wlasciciel
Autor Wiadomość
hary88 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:04 pm   Wynajem mieszkania / zadluzony wlasciciel

Witam, wraz z moja dziewczyna mamy maly problem, wynajelismy mieszkanie od kolesia ktory ma to mieszkanie z geemente; wiem ze wlasciciel nie moze wynajmowac tego mieszkania ale tu nie o to biega; wlasciciel powiedzial ze 1 marca zamelduje moja dziewczyne na tym mieszkaniu. Pare tygodni temu przyszedl list z incaso ze wlascicel ma tam jakies dlugi czy cos, rozmawialem z nim dzisiaj i powiedzial ze w kwestii tego to wszystko juz jest zalatwione. Znajomy mi powiedzial ze pewnego dnia moga przyjsc komornicy i zabiora nasze rzeczy (tv, laptopy itp..) na poczet dlugu wlasciciela mieszkania; moje pytanie brzmi czy faktycznie tak jest czy moze ta sprawa wyglada troche inaczej? A jesli taka sytuacja moze miec miejsce jest mozliwosc odzyskania zainkasowanych rzeczy?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:16 pm   

hary88,
Cytat:

Pare tygodni temu przyszedl list z incaso ze wlascicel ma tam jakies dlugi czy cos, rozmawialem z nim dzisiaj i powiedzial ze w kwestii tego to wszystko juz jest zalatwione

ze zadam pytanie , czy jestes upowazniony do otwierania korespondencji wlasiciela ,ze o tym wiesz ,czy list przyszedl do ciebie ...bo to roznica

jesli otrzymasz/on otrzyma , nastepne zawiadomienie z incaso to powiem szczerze
ze nie bylabym pewna iz bedzie miala ta sprawa pozytywne zakonczenie
jak udowodnisz, (czy udowodnisz ?) ze to co znajduje sie w mieszkaniu nalezy do ciebie a nie do wlasciciela

byl juz podobny temat na forum nie moge go odszukac jak znajde to podam link
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lut 15, 2012 10:22 pm, w całości zmieniany 1 raz  

hary88 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:21 pm   

Gochna H napisał/a:
hary88,
Cytat:

Pare tygodni temu przyszedl list z incaso ze wlascicel ma tam jakies dlugi czy cos, rozmawialem z nim dzisiaj i powiedzial ze w kwestii tego to wszystko juz jest zalatwione

ze zadam pytanie , czy jestes upowazniony do otwierania korespondencji wlasiciela ,ze o tym wiesz ,czy list przyszedl do ciebie ...bo to roznica

jesli otrzymasz/on otrzyma , nastepne zawiadomienie z incaso to powiem szczerze
ze nie bylabym pewna iz bedzie miala ta sprawa pozytywne zakonczenie
chyba ze udowodnisz, ze to co znajduje sie w mieszkaniu nalezy do ciebie a nie do wlasciciela glupie pytanie, ale masz wyszczegolnione w umowie co nalezy do ciebie?

byl juz podobny temat na forum nie moge go odszukac jak znajde to podam link

Koperty nie otwieralem lecz wreczyła mi ją miła pani ktora udzielila mi takiej informacji a co do umowy z wyszczególnieniem moich gratów to na umowie wynajmu tego nie mam ale zastanawialem sie nad sporządzeniem takiej listy i poproszenie wlasciciela o podpisanie tej listy na ktorej beda wyszczególnione moje graty...

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:28 pm   

hary88 napisał/a:
Koperty nie otwieralem lecz wreczyła mi ją miła pani ktora udzielila mi takiej informacji
to raczej juz nie jest incasso tylko sam komornik :/

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:35 pm   

o misia0101, uprzedzilas mnie , masz racje to jest juz komornik,

( ͡° ͜ʖ ͡°).

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:41 pm   

hary88, sporzadzenie wlasnej listy nie da wiele , mieszkanie jest na kogos innego wiec czyli ty jestes nielegalnie a i mieszkanie jest z korporacji wiec i z tego tytulo mozna sobie narobic problemow.
Najlepiej jek prawnie bedzie spozadzona lista wlasnosci lub mozna udowodnic komornikowi na podstawie rachunkow ( najlepiej imiennych ) ze to twoje . Jesli ci skonfiskuja nie znaczy ze nie mozesz ich uzywac. Tu oznacza to ze nie mozesz tego sprzedac lub wyniesc z mieszkania , kosnfiskata moze byc odkrecona poprzez uregulowanie dlugu.
Jesli przyjdzie nakaz sadowy o exmisji/konfiskacie mienia z imienia krolowej wtedy dopiero moga odebrac pod nadzorem (m.innymi) policji twoje dobra.

hary88 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:46 pm   

To jedyna opcja to spakowac sie i wyprowadzic? :/

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:51 pm   

hary88,

mozna poczekac na cd. komornik nie od razu robi konfiskate mienia z tego co wiem to najpierw kladzie reke na dochodach no prosto mowiac wlazi na pensje i sciaga kase :028:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

hary88 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 15, 2012 11:14 pm   

Gochna H napisał/a:
hary88,

mozna poczekac na cd. komornik nie od razu robi konfiskate mienia z tego co wiem to najpierw kladzie reke na dochodach no prosto mowiac wlazi na pensje i sciaga kase :028:

1. A moze wyniknac taka sytuacja ze pewnego dnia wrócimy z pracy i mieszkanie bedzie zapieczetowane?

2. Meldunek na tym adresie mojej dziewczyny nic nie zmieni przy ew. zajeciu "zawartosci" mieszkania?

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Śro Lut 15, 2012 11:37 pm   

To zależy czego dotyczą zaległości. Jeżeli są to dajmy na to nieuregulowane roszczenia o charakterze bytowym Twoja dziewczyna stanie się współdłużnikiem.

bejupi 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Lut 16, 2012 7:10 am   

hary ty moim zdaniem zyjesz zludzeniami ze w marcu twoja dziewczyna dostanie meldunek
jak sam pisales mieszkanie jest z woning corporatie i wlasciciel mieszkania nie ma prawa go podnajmowac jestem na 100% pewny ze nie pojdzie z wami do gemeente bo byloby to bardzo glupie bo on nie ma prawa tam nikogo domeldowywac
wiesz moze urzednik tego od razu nie zobaczy ale pozniej powiadomia woningcorporatie i jak oni to zobacza to i wlasciciela wyrzuca i ty bardziej was razem z nim

hary88 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 16, 2012 8:29 am   

bejupi napisał/a:
hary ty moim zdaniem zyjesz zludzeniami ze w marcu twoja dziewczyna dostanie meldunek
jak sam pisales mieszkanie jest z woning corporatie i wlasciciel mieszkania nie ma prawa go podnajmowac jestem na 100% pewny ze nie pojdzie z wami do gemeente bo byloby to bardzo glupie bo on nie ma prawa tam nikogo domeldowywac
wiesz moze urzednik tego od razu nie zobaczy ale pozniej powiadomia woningcorporatie i jak oni to zobacza to i wlasciciela wyrzuca i ty bardziej was razem z nim

A moga nas jak cos wykopac tak z rozbiegu? Ze wpadna i powiedza "macie 5minut"

misia0101 
Super gaduła

Pomogła: 6 razy
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 8:51 am   

Cytat:
A moga nas jak cos wykopac tak z rozbiegu? Ze wpadna i powiedza "macie 5minut"
nie, nie moga tak zrobic. wiec co dalej zostajecie na tym mieszkaniu?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Czw Lut 16, 2012 8:59 am   

www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=84547 zblizony temat

illectrooz napisał/a:
[...]Wracamy wczoraj z pracy a w domu zamki zmienione, wszystko z domu wyniesione, nawet ciuchow na przebranie nam nie zostawiono, malo tego zabrali naszego psa, TV, laptopa! Okazalo sie, ze wlasiciel chaty jest zadluzony i wszystko przejeto na poczet dlugu,ale jaki to ma zwiazek z nami? Zaznaczam ze mieszkanie wynajelismy zgodnie z prawem przez maklera ktory teraz umywa rece. [...]

sytuacja tworcy watku byla o niebo lepsza, bo oni legalnie wynajeli to mieszkanie... a wy nawet nie macie umowy (bo nie mozecie miec)

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Lut 16, 2012 9:00 am, w całości zmieniany 1 raz  

hary88 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 16, 2012 9:37 am   

m4rcin napisał/a:
www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=84547 zblizony temat

illectrooz napisał/a:
[...]Wracamy wczoraj z pracy a w domu zamki zmienione, wszystko z domu wyniesione, nawet ciuchow na przebranie nam nie zostawiono, malo tego zabrali naszego psa, TV, laptopa! Okazalo sie, ze wlasiciel chaty jest zadluzony i wszystko przejeto na poczet dlugu,ale jaki to ma zwiazek z nami? Zaznaczam ze mieszkanie wynajelismy zgodnie z prawem przez maklera ktory teraz umywa rece. [...]

sytuacja tworcy watku byla o niebo lepsza, bo oni legalnie wynajeli to mieszkanie... a wy nawet nie macie umowy (bo nie mozecie miec)

Nieciekawa sprawa; my to teraz mamy placek bo zaplacillismy za to mieszkanie od kopa 1800euro (600*3) bo najpierw makler nam ta chate dał a potem umył łapy od wszystkiego :/
Ostatnio zmieniony przez hary88 Czw Lut 16, 2012 10:17 am, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu