Wynajem mieszkania / zadluzony wlasciciel |
Autor |
Wiadomość |
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:04 pm Wynajem mieszkania / zadluzony wlasciciel
|
|
|
Witam, wraz z moja dziewczyna mamy maly problem, wynajelismy mieszkanie od kolesia ktory ma to mieszkanie z geemente; wiem ze wlasciciel nie moze wynajmowac tego mieszkania ale tu nie o to biega; wlasciciel powiedzial ze 1 marca zamelduje moja dziewczyne na tym mieszkaniu. Pare tygodni temu przyszedl list z incaso ze wlascicel ma tam jakies dlugi czy cos, rozmawialem z nim dzisiaj i powiedzial ze w kwestii tego to wszystko juz jest zalatwione. Znajomy mi powiedzial ze pewnego dnia moga przyjsc komornicy i zabiora nasze rzeczy (tv, laptopy itp..) na poczet dlugu wlasciciela mieszkania; moje pytanie brzmi czy faktycznie tak jest czy moze ta sprawa wyglada troche inaczej? A jesli taka sytuacja moze miec miejsce jest mozliwosc odzyskania zainkasowanych rzeczy? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:16 pm
|
|
|
hary88,
Cytat: |
Pare tygodni temu przyszedl list z incaso ze wlascicel ma tam jakies dlugi czy cos, rozmawialem z nim dzisiaj i powiedzial ze w kwestii tego to wszystko juz jest zalatwione |
ze zadam pytanie , czy jestes upowazniony do otwierania korespondencji wlasiciela ,ze o tym wiesz ,czy list przyszedl do ciebie ...bo to roznica
jesli otrzymasz/on otrzyma , nastepne zawiadomienie z incaso to powiem szczerze
ze nie bylabym pewna iz bedzie miala ta sprawa pozytywne zakonczenie
jak udowodnisz, (czy udowodnisz ?) ze to co znajduje sie w mieszkaniu nalezy do ciebie a nie do wlasciciela
byl juz podobny temat na forum nie moge go odszukac jak znajde to podam link |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lut 15, 2012 10:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:21 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | hary88,
Cytat: |
Pare tygodni temu przyszedl list z incaso ze wlascicel ma tam jakies dlugi czy cos, rozmawialem z nim dzisiaj i powiedzial ze w kwestii tego to wszystko juz jest zalatwione |
ze zadam pytanie , czy jestes upowazniony do otwierania korespondencji wlasiciela ,ze o tym wiesz ,czy list przyszedl do ciebie ...bo to roznica
jesli otrzymasz/on otrzyma , nastepne zawiadomienie z incaso to powiem szczerze
ze nie bylabym pewna iz bedzie miala ta sprawa pozytywne zakonczenie
chyba ze udowodnisz, ze to co znajduje sie w mieszkaniu nalezy do ciebie a nie do wlasciciela glupie pytanie, ale masz wyszczegolnione w umowie co nalezy do ciebie?
byl juz podobny temat na forum nie moge go odszukac jak znajde to podam link |
Koperty nie otwieralem lecz wreczyła mi ją miła pani ktora udzielila mi takiej informacji a co do umowy z wyszczególnieniem moich gratów to na umowie wynajmu tego nie mam ale zastanawialem sie nad sporządzeniem takiej listy i poproszenie wlasciciela o podpisanie tej listy na ktorej beda wyszczególnione moje graty... |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:28 pm
|
|
|
hary88 napisał/a: | Koperty nie otwieralem lecz wreczyła mi ją miła pani ktora udzielila mi takiej informacji | to raczej juz nie jest incasso tylko sam komornik :/ |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:35 pm
|
|
|
o misia0101, uprzedzilas mnie , masz racje to jest juz komornik, |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:41 pm
|
|
|
hary88, sporzadzenie wlasnej listy nie da wiele , mieszkanie jest na kogos innego wiec czyli ty jestes nielegalnie a i mieszkanie jest z korporacji wiec i z tego tytulo mozna sobie narobic problemow.
Najlepiej jek prawnie bedzie spozadzona lista wlasnosci lub mozna udowodnic komornikowi na podstawie rachunkow ( najlepiej imiennych ) ze to twoje . Jesli ci skonfiskuja nie znaczy ze nie mozesz ich uzywac. Tu oznacza to ze nie mozesz tego sprzedac lub wyniesc z mieszkania , kosnfiskata moze byc odkrecona poprzez uregulowanie dlugu.
Jesli przyjdzie nakaz sadowy o exmisji/konfiskacie mienia z imienia krolowej wtedy dopiero moga odebrac pod nadzorem (m.innymi) policji twoje dobra. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:46 pm
|
|
|
To jedyna opcja to spakowac sie i wyprowadzic? :/ |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 10:51 pm
|
|
|
hary88,
mozna poczekac na cd. komornik nie od razu robi konfiskate mienia z tego co wiem to najpierw kladzie reke na dochodach no prosto mowiac wlazi na pensje i sciaga kase |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 11:14 pm
|
|
|
Gochna H napisał/a: | hary88,
mozna poczekac na cd. komornik nie od razu robi konfiskate mienia z tego co wiem to najpierw kladzie reke na dochodach no prosto mowiac wlazi na pensje i sciaga kase |
1. A moze wyniknac taka sytuacja ze pewnego dnia wrócimy z pracy i mieszkanie bedzie zapieczetowane?
2. Meldunek na tym adresie mojej dziewczyny nic nie zmieni przy ew. zajeciu "zawartosci" mieszkania? |
|
|
|
|
YANNOSICK
Super gaduła Cogito ergo sum

Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 389 Skąd: Zeeland
|
Wysłany: Śro Lut 15, 2012 11:37 pm
|
|
|
To zależy czego dotyczą zaległości. Jeżeli są to dajmy na to nieuregulowane roszczenia o charakterze bytowym Twoja dziewczyna stanie się współdłużnikiem. |
_________________ If You always follow, You will never lead. |
|
|
|
|
bejupi
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 7:10 am
|
|
|
hary ty moim zdaniem zyjesz zludzeniami ze w marcu twoja dziewczyna dostanie meldunek
jak sam pisales mieszkanie jest z woning corporatie i wlasciciel mieszkania nie ma prawa go podnajmowac jestem na 100% pewny ze nie pojdzie z wami do gemeente bo byloby to bardzo glupie bo on nie ma prawa tam nikogo domeldowywac
wiesz moze urzednik tego od razu nie zobaczy ale pozniej powiadomia woningcorporatie i jak oni to zobacza to i wlasciciela wyrzuca i ty bardziej was razem z nim |
|
|
|
|
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 8:29 am
|
|
|
bejupi napisał/a: | hary ty moim zdaniem zyjesz zludzeniami ze w marcu twoja dziewczyna dostanie meldunek
jak sam pisales mieszkanie jest z woning corporatie i wlasciciel mieszkania nie ma prawa go podnajmowac jestem na 100% pewny ze nie pojdzie z wami do gemeente bo byloby to bardzo glupie bo on nie ma prawa tam nikogo domeldowywac
wiesz moze urzednik tego od razu nie zobaczy ale pozniej powiadomia woningcorporatie i jak oni to zobacza to i wlasciciela wyrzuca i ty bardziej was razem z nim |
A moga nas jak cos wykopac tak z rozbiegu? Ze wpadna i powiedza "macie 5minut" |
|
|
|
|
misia0101
Super gaduła

Pomogła: 6 razy Wiek: 42 Dołączyła: 22 Mar 2011 Posty: 368 Skąd: Bikinibroek
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 8:51 am
|
|
|
Cytat: | A moga nas jak cos wykopac tak z rozbiegu? Ze wpadna i powiedza "macie 5minut" | nie, nie moga tak zrobic. wiec co dalej zostajecie na tym mieszkaniu? |
_________________ Ik Ben Er Klaar Voor.... trochę żółtego koloru na tym wiecznie szarym forum. |
|
|
|
|
m4rcin
MODERATOR
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 8:59 am
|
|
|
www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=84547 zblizony temat
illectrooz napisał/a: | [...]Wracamy wczoraj z pracy a w domu zamki zmienione, wszystko z domu wyniesione, nawet ciuchow na przebranie nam nie zostawiono, malo tego zabrali naszego psa, TV, laptopa! Okazalo sie, ze wlasiciel chaty jest zadluzony i wszystko przejeto na poczet dlugu,ale jaki to ma zwiazek z nami? Zaznaczam ze mieszkanie wynajelismy zgodnie z prawem przez maklera ktory teraz umywa rece. [...] |
sytuacja tworcy watku byla o niebo lepsza, bo oni legalnie wynajeli to mieszkanie... a wy nawet nie macie umowy (bo nie mozecie miec) |
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24 |
Ostatnio zmieniony przez m4rcin Czw Lut 16, 2012 9:00 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
hary88
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2012 9:37 am
|
|
|
m4rcin napisał/a: | www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=84547 zblizony temat
illectrooz napisał/a: | [...]Wracamy wczoraj z pracy a w domu zamki zmienione, wszystko z domu wyniesione, nawet ciuchow na przebranie nam nie zostawiono, malo tego zabrali naszego psa, TV, laptopa! Okazalo sie, ze wlasiciel chaty jest zadluzony i wszystko przejeto na poczet dlugu,ale jaki to ma zwiazek z nami? Zaznaczam ze mieszkanie wynajelismy zgodnie z prawem przez maklera ktory teraz umywa rece. [...] |
sytuacja tworcy watku byla o niebo lepsza, bo oni legalnie wynajeli to mieszkanie... a wy nawet nie macie umowy (bo nie mozecie miec) |
Nieciekawa sprawa; my to teraz mamy placek bo zaplacillismy za to mieszkanie od kopa 1800euro (600*3) bo najpierw makler nam ta chate dał a potem umył łapy od wszystkiego :/ |
Ostatnio zmieniony przez hary88 Czw Lut 16, 2012 10:17 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|