NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
gwarancja BOVAG - na czym dokładnie polega?
Autor Wiadomość
m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 7:00 pm   

To zalezy od auta... Ostanio kolega wozlil sie prawie 4 miesiace zeby sprzedac Mazde 3 diesla ;/ fakt - bylo to uato drogie = bo diesel mial 3 lata i okolo 70kkm.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

mlubinski 
Super gaduła

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 7:05 pm   

no dzięki Marcin za info, a powiedz, ten kumpel woził się sam (umieszczał ogłoszenia na tych stronach), czy zlecił to komuś?

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Pon Maj 24, 2010 7:58 pm   

Kumpel wystawial Maarktplaats - teraz jak wystawiasz auto na maarktpaltsu i podajesz przebieg to NAP odrazu go weryfikuje

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

kamil.holandia
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Maj 30, 2012 5:16 am   

Dołącze sie do tematu: W EU istnieje prawo rękojmii oraz gwarancja na usługi i produkty. Czy trzeba kupować extra gwarancje? Czy to nie jest tak ze jak padnie silnik nastepnego dnia po kupnie auta to obejmuje go po prostu gwarancja klienta za towar zakupiony?
W niemczech autohaus daje gwarancje na 3 miesiace na uklad jezdny i silnik. Nie daje jednak gwarancjii np. na przelacznik szyb czy klimatyzacje itp. Wydaje mi sie ze prawo jest takie samo rowniez dla Holandii. Teraz byl o tym niedawno program na TVNie i dot. polskich komisów, ktore nie informuja klientow o gwarancjii na auto, a nawet czasem mowia ze auto nie posiada gwarancjii choc tak naprawde ją ma. Reguluje to wlasnie "prawo rękojmii i gwarancii" na produkty.

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Śro Maj 30, 2012 11:17 am   

kamil.holandia napisał/a:
W EU istnieje prawo rękojmii
Bardzo cię proszę znajdź mi te przepisy.

kamil.holandia
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Maj 30, 2012 7:29 pm   

Źródło europa.eu :

cyt: (...) Bez względu na to, w jakim kraju UE dokonasz zakupu towarów, jeżeli okażą się one wadliwe lub niezgodne z zapewnieniami sprzedawcy, przez dwa lata masz prawo do ich naprawy lub wymiany.(...)

(...) Sklepy często oferują dodatkową gwarancję zawartą w cenie produktu lub za dodatkową opłatą. Nie zastępuje ona jednak co najmniej dwuletniej gwarancji, która zawsze Ci przysługuje.

Jeśli sklep oferuje Ci nowy towar taniej „bez gwarancji”, oznacza to jedynie, że nie masz dodatkowej ochrony. Nadal przez dwa lata możesz dochodzić swoich praw, jeśli towar okaże się wadliwy lub niezgodny z zapewnieniami sprzedawcy.(...) W przypadku towarów używanych nabywca i sprzedawca mogą uzgodnić okres gwarancji poniżej dwóch lat, nie krótszy jednak niż jeden rok. Te ustalenia powinny być dla Ciebie jasne w chwili zakupu.(...) Samochód używany kupiony w autobedrijf jest TOWAREM i podlega gwarancjii sprzedawcy!!!!!!

strona nie podaje jednak ustaw i artykułów. Hm... czy to oznacza ze BOVAG to oszustwo? To tak jak bysmy musieli kupic gwarancje na telewizor w MediaMarkt. Owszem mozna, ale przedłużenie gwarancjii- a nie gwarancje. Bede wdzieczny jeśli ktoś przedstawi oficjalne artykuły prawne na temat aut używanych. Lub artykuł gdzie bedzie napisane ze auta nie są produktem i nie posiadają gwarancjii. Co innego jesli kupujacy podpisze na umowie ze " ze stanem technicznym sie zapoznałem i nie wnosze z tego tytułu zadnych roszczeń prawnych" czy cos podobnego. Wtedy jest po ptakach ;) jestesmy ugotowani i mozemy tylko plakać.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Maj 30, 2012 8:05 pm   

kamil.holandia, podaj konkretny link a nie tylko kawalki z kontekstu

kamil.holandia
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Maj 30, 2012 8:15 pm   

baileys napisał/a:
kamil.holandia, podaj konkretny link a nie tylko kawalki z kontekstu

http://europa.eu/youreuro...es/index_pl.htm

oraz google.pl ;) Strone (zrodło) podałem na początku.

[ Dodano: Sro Maj 30, 2012 8:18 pm ]
tu tez jest ciekawy artykuł. http://europa.eu/youreuro...ad/index_pl.htm

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Maj 30, 2012 8:40 pm   

czy to oznacza ze BOVAG to oszustwo?
a nie sluyszalas o czyms takim jak wlasne prawa danego czlonka EU ??? BOVAG to jest tutejsza instancja i obowiazuje tu na terenie NL wiec podlega scisle prawom tu istniejacym a nie tylko i wylaczeni prawom EU.

kamil.holandia
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Maj 30, 2012 9:45 pm   

baileys napisał/a:
czy to oznacza ze BOVAG to oszustwo?
a nie sluyszalas o czyms takim jak wlasne prawa danego czlonka EU ??? BOVAG to jest tutejsza instancja i obowiazuje tu na terenie NL wiec podlega scisle prawom tu istniejacym a nie tylko i wylaczeni prawom EU.

Masz racje. Moze źle sie wyrazilem . Chodzi mi o to czy przypadkiem ludzie nie sa wprowadzani tu w blad. Czy nie kupują tej opcji na darmo skoro i tak mają gwarancje i rekojmie? Prawo rekojmi nie dzieli produktow na "zywnosc, RTV AGD, samochody, zabawki itp" To wszystko to jest po prostu PRODUKT ktory posiada gwarancje. druga grupa objeta gwarancja i rekojmia sa USŁUGI i tylko takie dwie grupy rozróżniamy. A piszac w prost. Jesli kupuje sie samochod to na umowie powinno byc zawarte ze kupujemy produkt nieuszkodzony (chyba ze jest inaczej) jesli silnik wystawi "kopyto" to tam wracamy i mowimy ze produkt sie popsuł. Tak to rozumuje. Jesli bedziemy myslec inaczej i doszukiwac sie ze jednak sprzedawca w garniturze wie najlepiej to dajemy sie po prostu nabrac na jego sztuczki z ktorych on zyje. Nie chce byc przeciwko nikomu ale to jest tak oczywiste jak dwa plus dwa.
Jesli jest inaczej to prosil bym o jakies linki. pozdr.

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Śro Maj 30, 2012 10:23 pm   

ja tylko napisze, ze na strone europa.eu nalezy uwazac. juz kilka razy zdarzylo mi sie trafic na napisane tam glupoty. jezeli znajdziesz odpowiedni przepis (w ustawie/rozporzadzeniu/dyrektywie/itp.) np. tu http://eur-lex.europa.eu/nl/index.htm to ok. jezeli to tylko artykul na europa.eu to nalezy pamietac o:
Cytat:
Komisja nie ponosi jednak żadnej odpowiedzialności w odniesieniu do informacji znajdujących się na tej stronie internetowej.
Informacje te:
- są wyłącznie ogólne i niewskazujące na specyficzne sytuacje, osoby lub podmioty;
- są niekoniecznie szczegółowe, wyczerpujące, dokładne lub zaktualizowane;
czasami odwołują się do zewnętrznych portali, nad którymi Komisja nie ma żadnej kontroli i za które nie ponosi żadnej odpowiedzialności;
- nie są poradami, ani w sprawach zawodowych czy prawnych (jeżeli istnieje potrzeba specyficznej porady, prosimy się skonsultować z właściwym profesjonalnym doradcą).

zrodlo: http://europa.eu/geninfo/legal_notices_pl.htm

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net
Ostatnio zmieniony przez zaq Śro Maj 30, 2012 10:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  

YANNOSICK 
Super gaduła
Cogito ergo sum

Wysłany: Czw Maj 31, 2012 6:41 pm   

kamil.holandia, cytat którym się posłużyłeś dotyczy gwarancji. Ja prosiłem o przepisy na temat rękojmi.

Co do gwarancji sprawa jest jasna. Jeżeli umowa nie reguluje kwestii gwarancji to obowiązują zasady kodeksu. Oczywiście dotyczy to zakupu gdy zbywcą jest podmiot prawny. Zakup konsumencki nie jest objęty gwarancją chyba,że strony ustalą inaczej.

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Cze 21, 2012 8:17 am   

a czy jemu nie chodzilo o to,ze jak sprzedawca ukryje jakies fakty o samochodzie albo czegos nie powie to mozna wtedy oddac samochod w ciagu x czasu? ja sie z tym spotkalem w NL - jak tylko powiedzialem,ze samochod nie jest na export ale bedzie jezdzil po NL to koles wyskoczyl powiedzial "to i tamto jest nie tak" ba nawet podneisli mi go na podnosniku aby pokazac,ze wahacz jest do wymiany (podczas gdy na poczatku mowil,ze super autka). Podobna sytuacja jest w DE jesli sprzedawca ukryje przed Toba istotne fakty mozesz zwrocic samochod, dostajesz cala kase z powrotem i jeszcze odszkodowanie - moja ciotka w Berlinie tak miala jak kupila auto od Turka...

generalnie BOVAG to jedno a kwestia rzetelnej sprzedazy to drugie
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Czw Cze 21, 2012 8:20 am, w całości zmieniany 3 razy  

zaq 
Mega gaduła
miszcz nad miszcze

Wysłany: Czw Cze 21, 2012 10:10 am   

.:Paco:., a wiesz moze jak to wyglada w przypadku gdy sprzedajacym jest osoba prywatna? np. kupujesz auto i okazuje sie, ze cos jest nie tak. albo sprzedajesz i kupujacy wraca po jakims czasie z reklamacja.

"Dlaczego meteoryty zawsze lądują w kraterach?" - Sedes z Porcelitu

http://bynajmniej.net

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Czw Cze 21, 2012 10:58 am   

niestety...powyzsze przypadki mialem z garazem. Moge zgadywac,ze pewnie prawo jest rowne dla wszystkich ale z osobami prywatnymi pewnie bedzie ciezej to zalatwic...

Odpowiedz do tematu