NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Emerytura -kilka pytań
Autor Wiadomość
Alutka 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 11:50 am   Emerytura -kilka pytań

Witam,czytałam i przeglądałam nie znalazłam konkretów na moje pytania .
Jezeli przepracuję łacznie np 7 lat przez biura pośrednictw to mam prawo do świadczeń emyrytalnych ? Jest wielu Polaków pracujących tutaj kilka lat po czym wracają do Polski
nie są tu zameldowani czy mają oni prawo do świadczeń emerytalnych kiedyś?
Pozdrawiam

kasiakiko 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Lut 08, 2009 11:54 am   

masz prawo do świadczeń tylko w przypadku, gdy pracodawca odprowadzał składki lub masz indywidualny plan emerytalny w polsce i opłacasz go osobiście, tak mnie kiedyś poinformowano..

Alutka 
Super gaduła

Wysłany: Nie Lut 08, 2009 11:59 am   

Czy pracodawca ma obowiązek odprowadzać takie składki? jak to jest w praktyce?
Proszę o odpowiedzi na moje pytania fachowców lub osoby które są pewne swojej odpowiedzi.
Dlatego napisałam to w tej rubryce a nie w pogaduchach .

kasiakiko 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Nie Lut 08, 2009 12:05 pm   

w takim razie bardzo przepraszam, że chciałam pomóc, myślę, że fachową poradę uzyskasz u prawnika, a nie na ogólnodostępnym forum..jeźeli pracodawca nie opłacał ci składek to nie masz prawa do świadczeń! mój pracodawca twierdzi, że nie ma takiego obowiązku i wiem, że na emeryturę z lat przepracowanych przez pośrednika nie mogę liczyć, tylko na to co sama opłacam sobie prywatnie w Polsce.

Alutka 
Super gaduła

Wysłany: Nie Lut 08, 2009 12:08 pm   

Myślę że jest tutaj na Niedzieli wielu mądrych ludzi i fachowców z różnych dziedzin.
Wiele razy się o tym przekonałam .Jeśli Cię uraziłam przepraszam.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 12:09 pm   

Alutka napisał/a:
Jezeli przepracuję łacznie np 7 lat przez biura pośrednictw to mam prawo do świadczeń emyrytalnych ? Jest wielu Polaków pracujących tutaj kilka lat po czym wracają do Polski

odopwiedz dokladnie na takie same pytania masz tu
http://www.niedziela.nl/f...light=emerytura

takze tu

A jesli masz watpliwosci nadal to i tu

Toz to takie proste
szukaj a kto szuka zawsze znajdzie

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Nie Lut 08, 2009 12:18 pm   

Moje HR mowilo, ze Pension-plan (fundusz emerytlany) jest nieobowiazkowy i bez tego dostaje sie jakas glodowa emeryture (bodajze, pod warunkiem przepracowania conajmniej 10 lat).

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Nie Lut 08, 2009 1:46 pm   

Oczywiscie masz prawo do emerytury za ten okres (emerytury podstawowej)Składki na to świadczenie sa przekazywane bezposrednio do Belastingu.Emerytura w Polsce obejmie więc także te lata które przepracowałaś w NL,czy innym kraju Unii.Za te 7 lat będziesz otrzymywała chyba 14% (2% za każdy rok) podstawy emerytury.Będzie Tobie wypłacana przez ZUS jako część polskiej emerytury.Najlepiej dowiedzieć sie w ZUS jakie dokumenty są potrzebne do tego,bo ZUS owa emeryturę ściąga z holenderskiego odpowiednika.Nie jest potrzebne zameldowanie w Holandii,wystarczy samo wykonywanie pracy no i oczywiście płacenie podatku,w tym składek.
Ostatnio zmieniony przez jedrzej2225 Nie Lut 08, 2009 1:49 pm, w całości zmieniany 1 raz  

goovi 
Poczatkujacy
goovi

Wysłany: Sob Lut 06, 2010 1:41 pm   Re: Emerytura -kilka pytań

Alutka napisał/a:
Pozdrawiam

Jesli pracuje pod agencje tymczasowa to zapomnij ze pozniej cos dostaniesFundusze emerytalne pozbywaja sie klijentow ktorzy maja na swoim koncie emerytalnym mala sume .Maja wtey obowiaze wyplacic skaldki na konto bankowe klijenta po uprzednim wyslanu do niego prosby o zgode.

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Sob Lut 06, 2010 4:54 pm   Re: Emerytura -kilka pytań

goovi napisał/a:
Alutka napisał/a:
Pozdrawiam

Jesli pracuje pod agencje tymczasowa to zapomnij ze pozniej cos dostaniesFundusze emerytalne pozbywaja sie klijentow ktorzy maja na swoim koncie emerytalnym mala sume .Maja wtey obowiaze wyplacic skaldki na konto bankowe klijenta po uprzednim wyslanu do niego prosby o zgode.
Ale za przeproszeniem ...... pisza co niektórzy.Wiele razy na forum był poruszany temat emerytury.Zameldowanie w NL ani to czy pracuje się 20,30 czy 3 lata,to za każdy przepracowany rok nabywa się 2% podstawy emerytury państwowej(AOW).Przechodząc w PL na emeryturę za okres przepracowania w innym kraju EU płaci dany kraj za pośrednictwem ZUS.Natomiast w przypadku Holandii fundusze emerytalne zajmują się emeryturą dodatkową (tak jak i w PL) i płacenie na nią składek nie jest obowiązkowe,chyba że dany zakład pracy ma w układzie zbiorowym (CAO) obowiązek współpłacenia z pracownikiem emerytury dodatkowej.

anuka 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Sie 19, 2012 6:43 pm   Sprawdzona informacja!!!!!

przestan spamowac forum

post usuniety umiescilas juz taki w innym temacie
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Nie Sie 19, 2012 7:32 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu