Zadanie w 5gr szkoly podstawowej, czy to juz rasizm? |
Autor |
Wiadomość |
Bronka
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Pią Wrz 14, 2012 7:17 pm
|
|
|
duYster napisał/a: |
I do apteki po lek na nadwrażliwość.... |
Nadwrazliwosc nie jest choroba i nie ma na nia leku, z reszta lepiej byc nadwrazliwym niz jakims bezdusznikiem
A wracajac do tematu - na szczescie Jagoda wszystko wyjasnila i teraz wyglada to innaczej ale nie znajac szczegolow mnie ten tekst powalil. Sprawa wyjasniona wiec chyba nie ma sensu drazyc tematu |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
Asia197999
Nieśmiały użytkownik Kasia111
|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 10:28 am
|
|
|
Dla mnie jest to ewidentnie rasistowski tekst.
Dla Holendrów to my jestesmy dno społeczne a nie turasi ani czarni .
Wiem jedno gdyby w szkole mojego dziecka miala miejsce taka sytacja NAPEWNO poszlabym do dyrektora zapytac o co chodzi.
Honor nie pozwoliłby mi tego tak zostawic. |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 12:03 pm
|
|
|
Asia197999 napisał/a: | Dla mnie jest to ewidentnie rasistowski tekst.
Dla Holendrów to my jestesmy dno społeczne a nie turasi ani czarni .
Wiem jedno gdyby w szkole mojego dziecka miala miejsce taka sytacja NAPEWNO poszlabym do dyrektora zapytac o co chodzi.
Honor nie pozwoliłby mi tego tak zostawic. |
Acha, czyli Polakow nie wolno dyskryminowac a " >>>cenzura<<< i czarnych" juz tak? A Ty z innej gliny ulepiona jestes czy jak? Jestes kims lepszym niz Turek lub Afrykanczyk?
Ps. tam gdzie slowo wycenzurowane napisalam: t u r a s ó w |
|
|
|
|
krysta55
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 25 Maj 2011 Posty: 55
|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 12:20 pm
|
|
|
Bo, my Polacy na emigracji myślimy jak Kali z powieści "W pustyni i w puszczy". I to jest dowód,że niczym się nie różnimy od Afrykańczyków. |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 1:28 pm
|
|
|
Oczywiscie ze z takiej samej gliny . Porównanie dotyczyło tego iz jestesmy wszyscy EMIGRANTAMI. Lecz dla HOlandii sa emigranic lepsi i gorsi.
Mam sasiada Holendra koloru black.
Mam przez niego nerwice, non stop dzwonie na policje bo wydzieraja sie po nocach, robia biby i maja głeboko w dupie reszte ludzi.
I nie jestem odosobniona z takim problemem tutaj. Tak wiem wiem , polacy tez robia imprezy.
Wracjac do tematu ciekawe ze osoba piszaca ten podrecznik nie wpadla na to ze to zadanie porpostu moze tak zabrzmiec jak zabrzmialo????
Moze wecej taktu wobec Polakow KTORZY SA PIETNOWANI Z KAZDEJ STRONY! |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 2:56 pm
|
|
|
Asia197999 napisał/a: |
Mam sasiada Holendra koloru black.
Mam przez niego nerwice, non stop dzwonie na policje bo wydzieraja sie po nocach, robia biby i maja głeboko w dupie reszte ludzi. |
No i czego to dowodzi?
Ja mam za sciana sasiadow "bialych Holendrow " i tez mam przez nich nerwice bo sie zachowuja jakby oni byli tutaj panami i im wszystko bylo wolno a nam nic. A za druga sciana mam turecka rodzine i nie mialam z nimi najmniejszego konfliktu, zyjemy w bardzo przyjaznych stosunkach.
Asia197999 napisał/a: | Wracjac do tematu ciekawe ze osoba piszaca ten podrecznik nie wpadla na to ze to zadanie porpostu moze tak zabrzmiec jak zabrzmialo????
Moze wecej taktu wobec Polakow KTORZY SA PIETNOWANI Z KAZDEJ STRONY! |
Przeczytaj jeszcze raz dokladnie ten watek, bo w sumie zaszlo chyba male nieporozumienie. To nie jest wypracowanie oparte na jakims podreczniku tylko prawdziwa historia z zycia wzieta i wyszlo jak wyszlo ale na pewno nikt nie mial na celu dyskryminowania Polakow. Za to Ty z pogarda uzywasz slow " turasi, czarni, Holender koloru black", zarzucasz Holendrom, ze dziela emigrantow na gorszych i lepszych a niestety sama co robisz? Tez dzielisz ludzi na gorszych i lepszych ze wzgledu na rase i kolor skory . |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 7:53 pm
|
|
|
Bronka
Ja czuje sie dyskryminowana i dopoki to sie nie zmieni to zdania nie zmienie.
No nie jestem taką samarytanką jak Ty, u mnie uraz zostaje jak ktos traktuje mnie w sposob niegodny .
Polacy nigdy nie byli i nie beda solidarni ze soba, i wcale nie mam tu na mysli rożnicy zdań.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 8:29 pm
|
|
|
Asia197999 napisał/a: | Bronka
Ja czuje sie dyskryminowana i dopoki to sie nie zmieni to zdania nie zmienie.
No nie jestem taką samarytanką jak Ty, u mnie uraz zostaje jak ktos traktuje mnie w sposob niegodny .
Polacy nigdy nie byli i nie beda solidarni ze soba, i wcale nie mam tu na mysli rożnicy zdań.
Pozdrawiam |
Samarytanka: Cytat: | Samarytanka – w ZHP i SHK Zawisza czwarty, a w ZHR trzeci żeński stopień harcerski. Oznaczany złotą lilijką nabitą na krzyż (ZHR, ZHP fakultatywnie) bądź dwiema krokiewkami na pagonie (ZHP). Przeznaczony dla dziewcząt w wieku 14–17 lat.
Samarytanką nazywa się także w harcerstwie ogół wiedzy i umiejętności z pierwszej pomocy przedmedycznej. |
z wikipedii, nie wiem co niby z tym mam wspolnego ?
Ty masz jakies pretensje do calego swiata cos mi sie wydaje. Z Twoich wpisow wynika ze jestes dyskryminowana przez Holendrow bo traktuja Polakow gorzej niz... ale wylewasz swoje frustracje i zlosc na ludzi pochodzenia poza europejskiego. Wszyscy sa wiec zli wlacznie z Polakami, ktorzy nie sa solidarni. Ja tego po prostu nie ogarniam . Jest takie przyslowie "To co dajesz otrzymujesz z powrotem " . Moze wiec warto zmienic swoje nastawienie do ludzi a wtedy i oni zaczna Ciebie innaczej traktowac czego Ci zycze z calego serca |
|
|
|
|
Asia197999
|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 10:19 pm
|
|
|
Sprostowanie do samarytanki : czytaj "Biblie " a nie jakieś komunistyczne ideologie harcerskie.
Samarytanizm kojarzy się z ogólnie dobrym, przyjaznym podejściem do życia i otaczającego świata, również ludzi. Z tolerancją na kulturę i pochodzenie.
To co napisałaś, brzmi jak bełkot. Piszesz o tolerancji dla całego świata tylko nie dla krajan.
O holenderskich sasiadach, którzy zakłócają Ci życie, ale przyjmujesz to za normę. Tym samym godzisz się z ogólnym traktowaniem obcokrajowców w Holandii.
Ja to dostrzegam i cos z tym robię i tym sie różnimy.
Przykro mi ze nie OGARNIASZ pewnych kwestii.
W moich wypowiedziach wyraziłam swoje opinie , nie atakujac nikogo z forumowiczów.
Ty natomiast próbujesz na siłę udowodnić jaką to jestem rasistką i jednostką nieprzystosowaną do życia na obczyznie. Nie chce mi sie wyprowadząc Cie z błędu.
Pozdrawiam i powodzenia |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła

|
Wysłany: Pon Paź 22, 2012 11:01 pm
|
|
|
Asia197999 napisał/a: | Sprostowanie do samarytanki : czytaj "Biblie " a nie jakieś komunistyczne ideologie harcerskie. |
Wybacz ale kompletnie nie interesuje mnie co pisze w biblii.
Asia197999 napisał/a: | To co napisałaś, brzmi jak bełkot. Piszesz o tolerancji dla całego świata tylko nie dla krajan.
O holenderskich sasiadach, którzy zakłócają Ci życie, ale przyjmujesz to za normę. Tym samym godzisz się z ogólnym traktowaniem obcokrajowców w Holandii. |
Ja nie mam problemu z krajanami, to Ty piszesz o Polakach, ze nie byli i nie sa solidarni wiec nie wmawiaj mi czegos czego nie napisalam. Jesli chodzi o przyklad z holenderskimi sasiadami to jakbys byla blyskotliwa to bys zrozumiala, ze chodzi tu o przyklad, ze w kazdej narodowosci sa ludzie, ktorzy moga uprzykrzyc nam zycie i to moze byc i Polak i Holender, Turek... kazdy. To przez jedna holenderska rodzine powinnam miec pretensje do calego holenderskiego narodu ze mnie dyskryminuje ? A jakbym za sciana miala upierdliwego Polaka to co wtedy by bylo, tez dyskryminacja?
Po raz kolejny sie potwierdza - Ci, ktorzy czuja sie najbardziej dyskryminowani sami chetnie dyskryminuja innych i tyle w temacie. |
|
|
|
|
krysta55
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 25 Maj 2011 Posty: 55
|
Wysłany: Wto Paź 23, 2012 7:46 am
|
|
|
Nie wiem o co ten cały szum. Możliwe, że w zacytowanym tekście chodziło o ukazanie Polaków w dobrym świetle. Pokazanie, że Polacy to też uczciwi ludzie, a nie tylko złodzieje. Holendrzy też wiedzą,że bezdomność w dzisiejszych czasach nie jest niczym nadzwyczjnym, nadzwyczjnym jest, to że ta kobieta, mimo ubóstwa nie zagarnęła tych pieniędzy. Ilu z nas by tak postąpiło ? |
|
|
|
|
aga*
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Paź 28, 2012 12:22 am
|
|
|
Nie znamy przebiegu lekcji,tematu...tekst wyrwany z czasoprzestrzeni....a moze wychowawczyni chciala uswiadomic dzieciom jacy polacy sa uczciwi...a moze chciala pokazac ze nawet bedac bezdomnym trzeba miec jaja i kregoslup moralny,a moze chiala uswiadomic dziatwie ze nie status spoleczny i zasoby na koncie na kajmanach czynia z nas czlowieka...
bez sensu debata skoro nikomu to przez mysl nawet nie przeszlo....
sorry krysta55 widze tez tak pomyslala... |
|
|
|
|
|