NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przelew do Polski i przelicznik EUR -> PLN
Autor Wiadomość
Czolgista778 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Lut 24, 2013 11:04 pm   Przelew do Polski i przelicznik EUR -> PLN

Witam,

Potrzebuję zrobić przelew z ABN Amro do banku w Polsce, tak aby odbiorca otrzymał tą kwotę w złotówkach, problem w tym że nigdzie nie mogę znaleźć aktualnego przelicznika?
ABN Amro podaje tylko kurs średni, a ten jest raczej nierealny - €1 = 4,16zł. :083:

Na stronie przelewu też nic nie widać, tzn. mogę wybrać walutę ale nie widać żadnego przelicznika. Czy mogę ew. przelać EUR na polskie konto a osoba w Polsce będzie potem mogła wybrać te pieniądze i rozmienić na PLN w kantorze?
Ostatnio zmieniony przez Czolgista778 Nie Lut 24, 2013 11:45 pm, w całości zmieniany 4 razy  

dianula1989 
Poczatkujacy
malutka

Wysłany: Pon Lut 25, 2013 3:13 am   

Mozesz wyslac w euro ale osoba w Polsce musi zalozyc konto "zagraniczne" wtedy wybierze sobie pieniazki w euro, pojdzie do kantoru gdzie jest dobry kurs, wymieni na zlotowki i moze spowrotem wplacic do banku sobie juz w zlotowkach:)
i zdaje mi sie (ale nie jestem pewna) ze jesli bys poslal w euro a osoba w Pl miala by tylko normalne konto to by jej wyplacili w zlotowkach ale po aktualnym kursie jaki maja w banku Polskim :)
zazwyczaj nie oplaca sie tego robic wiec lepiej zalozyc te konto (zagraniczne czy miedzynarodowe - czy jak tak ono sie nazywa) w banku polskim :)
przynajmniej tak robia w Millenium :D

ewcia.pol 
Mega gaduła

Pomogła: 15 razy
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 7:59 am   Re: Przelew do Polski i przelicznik EUR -> PLN

Czolgista778 napisał/a:
Witam,

Potrzebuję zrobić przelew z ABN Amro do banku w Polsce, tak aby odbiorca otrzymał tą kwotę w złotówkach, problem w tym że nigdzie nie mogę znaleźć aktualnego przelicznika?
ABN Amro podaje tylko kurs średni, a ten jest raczej nierealny - €1 = 4,16zł. :083:

dlaczego nierealny??? na nbp.pl kurs sredni jest 4,1574 z piatku

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Pon Lut 25, 2013 8:20 am   

Nie wiem jak jest teraz; ale rok temu jak wyplacalem z bankomatu w PL, to mialem wlasnie ten sredni kurs nbp.pl plus jakos 2,50e kosztów za wyplate.

Mozliwe wiec, ze przy przelewach tez ten przelicznik sie zgadza i wcale nie traci sie tak duzo na kursie.

W kazdym razie podczas wakacji o wiele bardziej oplaca mi sie raz wziac duza kwote zlotowek z bankomatu po kusie NBP, niz brac euro ze soba i wymieniac w kantorze.

Odpowiedz do tematu