Przelew do Polski i przelicznik EUR -> PLN |
Autor |
Wiadomość |
Czolgista778
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Lut 24, 2013 11:04 pm Przelew do Polski i przelicznik EUR -> PLN
|
|
|
Witam,
Potrzebuję zrobić przelew z ABN Amro do banku w Polsce, tak aby odbiorca otrzymał tą kwotę w złotówkach, problem w tym że nigdzie nie mogę znaleźć aktualnego przelicznika?
ABN Amro podaje tylko kurs średni, a ten jest raczej nierealny - €1 = 4,16zł.
Na stronie przelewu też nic nie widać, tzn. mogę wybrać walutę ale nie widać żadnego przelicznika. Czy mogę ew. przelać EUR na polskie konto a osoba w Polsce będzie potem mogła wybrać te pieniądze i rozmienić na PLN w kantorze? |
Ostatnio zmieniony przez Czolgista778 Nie Lut 24, 2013 11:45 pm, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
dianula1989
Poczatkujacy malutka
Wiek: 35 Dołączyła: 27 Wrz 2012 Posty: 35 Skąd: UTRECHT / SRC :)
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 3:13 am
|
|
|
Mozesz wyslac w euro ale osoba w Polsce musi zalozyc konto "zagraniczne" wtedy wybierze sobie pieniazki w euro, pojdzie do kantoru gdzie jest dobry kurs, wymieni na zlotowki i moze spowrotem wplacic do banku sobie juz w zlotowkach:)
i zdaje mi sie (ale nie jestem pewna) ze jesli bys poslal w euro a osoba w Pl miala by tylko normalne konto to by jej wyplacili w zlotowkach ale po aktualnym kursie jaki maja w banku Polskim
zazwyczaj nie oplaca sie tego robic wiec lepiej zalozyc te konto (zagraniczne czy miedzynarodowe - czy jak tak ono sie nazywa) w banku polskim
przynajmniej tak robia w Millenium |
|
|
|
|
ewcia.pol
Mega gaduła
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 19 Maj 2008 Posty: 1071 Skąd: GLD
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 7:59 am Re: Przelew do Polski i przelicznik EUR -> PLN
|
|
|
Czolgista778 napisał/a: | Witam,
Potrzebuję zrobić przelew z ABN Amro do banku w Polsce, tak aby odbiorca otrzymał tą kwotę w złotówkach, problem w tym że nigdzie nie mogę znaleźć aktualnego przelicznika?
ABN Amro podaje tylko kurs średni, a ten jest raczej nierealny - €1 = 4,16zł.
|
dlaczego nierealny??? na nbp.pl kurs sredni jest 4,1574 z piatku |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 8:20 am
|
|
|
Nie wiem jak jest teraz; ale rok temu jak wyplacalem z bankomatu w PL, to mialem wlasnie ten sredni kurs nbp.pl plus jakos 2,50e kosztów za wyplate.
Mozliwe wiec, ze przy przelewach tez ten przelicznik sie zgadza i wcale nie traci sie tak duzo na kursie.
W kazdym razie podczas wakacji o wiele bardziej oplaca mi sie raz wziac duza kwote zlotowek z bankomatu po kusie NBP, niz brac euro ze soba i wymieniac w kantorze. |
|
|
|
|
|