Hipoteka a polski BIK |
Autor |
Wiadomość |
uniu
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 2:35 pm Hipoteka a polski BIK
|
|
|
Orientuje się ktoś czy przy zakupie mieszkania banki sprawdzają kredytobiorce w polskim BIK czy tylko w holenderskim BKR? |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
Pomógł: 13 razy Dołączył: 04 Lis 2007 Posty: 1147 Skąd: Purmerend
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:43 pm Re: Hipoteka a polski BIK
|
|
|
uniu napisał/a: | Orientuje się ktoś czy przy zakupie mieszkania banki sprawdzają kredytobiorce w polskim BIK czy tylko w holenderskim BKR? | Raczej tylko w holenderskim BKR. |
|
|
|
|
kennny
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:46 pm
|
|
|
bralem jesienia kredyt w Polsce i wymagali holenderski BKR wiec w druga strone moze byc podobnie |
|
|
|
|
.:Paco:.
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 11:06 pm
|
|
|
juz sa na ukonczeniu prace nad Europejskim system, w ktorym z calej UE beda splywac dane... |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 8:15 pm
|
|
|
.:Paco:. napisał/a: | juz sa na ukonczeniu prace nad Europejskim system, w ktorym z calej UE beda splywac dane... | tak tylko danych o kliencie nie otrzymuje sie za darmo.Umieszczenie klienta w bazie danych jest płatne i uzyskanie danych takze kosztuje.Bo przeciez i dzisiaj kazdy bank moze zgłosić się do polskiego BIK o otrzymać(kupić) dane o swoim kliencie. |
|
|
|
|
Mucha_75
Gaduła nad gadułami :-) Mucha
Pomógł: 13 razy Wiek: 49 Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 624 Skąd: Schiedam, GA
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 10:52 pm
|
|
|
Niecały rok temu dostałem kredyt hipoteczny w Holandii, a w Polsce figuruję w BIK u jako dłużnik. Uparłem się że nie zapłacę wydumanego długu sprzed 13 lat z horendalnymi odsetkami, poszedłem z windykatorem na noże, i wygrałem sprawę przed sądem, z BIKu mnie jednak nie usunęli. Czyli wychodzi na to, że jeszcze rok temu nie było to sprawdzane, ale też mi się obiło o uszy jak poprzednicy pisali, o planach wprowadzenia europejskiego systemu dłużników. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Śro Lut 16, 2011 11:48 am
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | .:Paco:. napisał/a: | juz sa na ukonczeniu prace nad Europejskim system, w ktorym z calej UE beda splywac dane... | tak tylko danych o kliencie nie otrzymuje sie za darmo.Umieszczenie klienta w bazie danych jest płatne i uzyskanie danych takze kosztuje.Bo przeciez i dzisiaj kazdy bank moze zgłosić się do polskiego BIK o otrzymać(kupić) dane o swoim kliencie. |
tak ale pamietam jak o tym mowili to wspominali,ze jak tylko uruchomia europejski system to dane poleca ze wszystkich krajow nawet (nawet dane z przeszlosci) takze jelsi ktos ma albo "planuje" miec bo go nie znajda niech dwa razy sie zastanowi...wspominali tez wtedy,ze umieszczanie danych w europejskim byloby za darmo bo w rzeczywistosci dane by po czesci pochodzily z krajowych baz...nie wiem jak doklandie to sie skonczy. Ale z tego wynika,ze poprostu lokalne "BIKi" bylyby powiazane europejska i tyle... |
|
|
|
|
uniu
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Śro Lut 16, 2011 4:20 pm
|
|
|
Mucha_75 : w jakim banku brałeś kredyt? |
|
|
|
|
jedrzej2225
Mega gaduła
|
Wysłany: Śro Lut 16, 2011 9:37 pm
|
|
|
Paco w Polsce nie ma czegos takiego jak krajowy (państwowy) rejestr długów. Jest BIK,jest Rejestr Klientów Nierzetelnych,czy KRD (krajowy rejestr dłużników) idt.Są to firmy prywatne. Najbardziej znany jest BIK bo korzystaja z niego polskie banki. |
|
|
|
|
|
Wysłany: Śro Lut 16, 2011 9:59 pm
|
|
|
jedrzej2225 napisał/a: | Paco w Polsce nie ma czegos takiego jak krajowy (państwowy) rejestr długów. Jest BIK,jest Rejestr Klientów Nierzetelnych,czy KRD (krajowy rejestr dłużników) idt.Są to firmy prywatne. Najbardziej znany jest BIK bo korzystaja z niego polskie banki. |
jedrzej ja nigdzie nie mowilem,ze to jest Panstwowe. oczywiscie,ze prywtane bazy bankow ale wlasnie system europejski ma zbierac do kupu wszystkie takie krajowe (lokalne)...ma byc wymiana informacji miedzy nimi - nie wiem na jakiej zasadzie. Cel jest jeden: aby na terenie calej UE mozna bylo sie doszukac niespalconych kredytow itd niezaleznie, w ktorym kraju UE powstaly te zobowiazania...pytanie tylko jakie srodki zostana wprowadzone aby to bylo wiarygodne - bo banki lubia umieszczac tam dane ale jak juz trzeba usunac to jest problem - moze jakies kary powinny byc dla bankow i innych instytucji gdyby taka osoba/firma zostala umieszczona nieslusznie i przez to poniosla straty , np w wyniku odmowy kredytu bo bylo sie zarejestrowanym |
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Śro Lut 16, 2011 10:01 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
stroopwafel
Mega gaduła Debesciak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Lis 2009 Posty: 1162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pon Mar 04, 2013 1:15 pm
|
|
|