NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hipoteka a polski BIK
Autor Wiadomość
uniu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 2:35 pm   Hipoteka a polski BIK

Orientuje się ktoś czy przy zakupie mieszkania banki sprawdzają kredytobiorce w polskim BIK czy tylko w holenderskim BKR?

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:43 pm   Re: Hipoteka a polski BIK

uniu napisał/a:
Orientuje się ktoś czy przy zakupie mieszkania banki sprawdzają kredytobiorce w polskim BIK czy tylko w holenderskim BKR?
Raczej tylko w holenderskim BKR.

kennny 
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 8:46 pm   

bralem jesienia kredyt w Polsce i wymagali holenderski BKR wiec w druga strone moze byc podobnie

.:Paco:. 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Pon Lut 14, 2011 11:06 pm   

juz sa na ukonczeniu prace nad Europejskim system, w ktorym z calej UE beda splywac dane...

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Wto Lut 15, 2011 8:15 pm   

.:Paco:. napisał/a:
juz sa na ukonczeniu prace nad Europejskim system, w ktorym z calej UE beda splywac dane...
tak tylko danych o kliencie nie otrzymuje sie za darmo.Umieszczenie klienta w bazie danych jest płatne i uzyskanie danych takze kosztuje.Bo przeciez i dzisiaj kazdy bank moze zgłosić się do polskiego BIK o otrzymać(kupić) dane o swoim kliencie.

Mucha_75 
Mucha

Wysłany: Wto Lut 15, 2011 10:52 pm   

Niecały rok temu dostałem kredyt hipoteczny w Holandii, a w Polsce figuruję w BIK u jako dłużnik. Uparłem się że nie zapłacę wydumanego długu sprzed 13 lat z horendalnymi odsetkami, poszedłem z windykatorem na noże, i wygrałem sprawę przed sądem, z BIKu mnie jednak nie usunęli. Czyli wychodzi na to, że jeszcze rok temu nie było to sprawdzane, ale też mi się obiło o uszy jak poprzednicy pisali, o planach wprowadzenia europejskiego systemu dłużników.

Wysłany: Śro Lut 16, 2011 11:48 am   

jedrzej2225 napisał/a:
.:Paco:. napisał/a:
tak tylko danych o kliencie nie otrzymuje sie za darmo.Umieszczenie klienta w bazie danych jest płatne i uzyskanie danych takze kosztuje.Bo przeciez i dzisiaj kazdy bank moze zgłosić się do polskiego BIK o otrzymać(kupić) dane o swoim kliencie.

tak ale pamietam jak o tym mowili to wspominali,ze jak tylko uruchomia europejski system to dane poleca ze wszystkich krajow nawet (nawet dane z przeszlosci) takze jelsi ktos ma albo "planuje" miec bo go nie znajda niech dwa razy sie zastanowi...wspominali tez wtedy,ze umieszczanie danych w europejskim byloby za darmo bo w rzeczywistosci dane by po czesci pochodzily z krajowych baz...nie wiem jak doklandie to sie skonczy. Ale z tego wynika,ze poprostu lokalne "BIKi" bylyby powiazane europejska i tyle...

uniu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Śro Lut 16, 2011 4:20 pm   

Mucha_75 : w jakim banku brałeś kredyt?

jedrzej2225 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Lut 16, 2011 9:37 pm   

Paco w Polsce nie ma czegos takiego jak krajowy (państwowy) rejestr długów. Jest BIK,jest Rejestr Klientów Nierzetelnych,czy KRD (krajowy rejestr dłużników) idt.Są to firmy prywatne. Najbardziej znany jest BIK bo korzystaja z niego polskie banki.

Wysłany: Śro Lut 16, 2011 9:59 pm   

jedrzej2225 napisał/a:
Paco w Polsce nie ma czegos takiego jak krajowy (państwowy) rejestr długów. Jest BIK,jest Rejestr Klientów Nierzetelnych,czy KRD (krajowy rejestr dłużników) idt.Są to firmy prywatne. Najbardziej znany jest BIK bo korzystaja z niego polskie banki.

jedrzej ja nigdzie nie mowilem,ze to jest Panstwowe. oczywiscie,ze prywtane bazy bankow ale wlasnie system europejski ma zbierac do kupu wszystkie takie krajowe (lokalne)...ma byc wymiana informacji miedzy nimi - nie wiem na jakiej zasadzie. Cel jest jeden: aby na terenie calej UE mozna bylo sie doszukac niespalconych kredytow itd niezaleznie, w ktorym kraju UE powstaly te zobowiazania...pytanie tylko jakie srodki zostana wprowadzone aby to bylo wiarygodne - bo banki lubia umieszczac tam dane ale jak juz trzeba usunac to jest problem - moze jakies kary powinny byc dla bankow i innych instytucji gdyby taka osoba/firma zostala umieszczona nieslusznie i przez to poniosla straty , np w wyniku odmowy kredytu bo bylo sie zarejestrowanym
Ostatnio zmieniony przez .:Paco:. Śro Lut 16, 2011 10:01 pm, w całości zmieniany 1 raz  

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Mar 04, 2013 1:15 pm   

Sprawdzal ktos siebie w polskim rejestrze KRD ?

uniu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Mar 04, 2013 1:21 pm   

Ja sprawdzalem siebie pare razy. Mozna to zrobic bezplatnie przez internet.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Mar 04, 2013 1:44 pm   

a znasz moze link?

uniu 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Mar 04, 2013 1:48 pm   

Krd.pl
Poszukaj tam gdzies : sprawdzanie siebie- powinno byc.

stroopwafel 
Mega gaduła
Debesciak

Wysłany: Pon Mar 04, 2013 1:56 pm   

13 zlotych miesiecznie

Odpowiedz do tematu