NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PROBLEM- wizyta w szpitalu
Autor Wiadomość
koloc
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 07, 2013 5:15 pm   PROBLEM- wizyta w szpitalu

Około rok temu miałem wypadek w pracy (blacha przecieła mi biceps) w pracy zostało to opatrzone ale jednak postanowiłem wybrać się z tym do szpitala w tilburgu tam zostało to tylko zobaczone i dano mi zastrzyk przeciwko tężcowi ,,dodam że w szpitalu nie otrzymałem żadnych informacji na temat zaplaty za to, Teraz po roku przyszły mi naraz 3 rachunki aż wkońcu list od komornika? (GGN mastering credit) kwota 532 euro . Nie posiadałem normalnego adresu ponieważ mieszkałem na kampingu a listy były donoszone do pralni.
Moja poprzednia firma nie chce mi pomóc nawet w zadzwonieniu do ubezpieczalni i dowiedzeniu się o co chodzi i dlaczego tak dużo. Może mi ktoś doradzić jak dalej działać??....jestem załamany kwota 500 euro to moja miesięczna wypłata.
Czekam na odpowiedź pozdrawiam

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Maj 07, 2013 5:27 pm   

koloc, kazzdy ma obowiazek byc ubezpieczonym w NL . Jak byles ubezpieczony to masz napewno tzw wlasne ryzyko . Czyli kwota ktora najpierw placsz ty a reszte placi ubezpieczenie . Jak dobrze pamietam to wlasne ryzyko w 2012 bylo 220 € . Wiec rachunek do 220 €musisz zaplacic sam a ze nie zaplaciles to dolozyli koszta az w koncu oddali do komornika ktory tez dolozyl wlasne koszta i wyszla suma 532 € ktore musisz zaplacic .

Jagoda97 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 14 razy
Wysłany: Wto Maj 07, 2013 6:37 pm   

baileys napisał/a:
koloc, kazzdy ma obowiazek byc ubezpieczonym w NL . Jak byles ubezpieczony to masz napewno tzw wlasne ryzyko . Czyli kwota ktora najpierw placsz ty a reszte placi ubezpieczenie . Jak dobrze pamietam to wlasne ryzyko w 2012 bylo 220 € . Wiec rachunek do 220 €musisz zaplacic sam a ze nie zaplaciles to dolozyli koszta az w koncu oddali do komornika ktory tez dolozyl wlasne koszta i wyszla suma 532 € ktore musisz zaplacic .

Ty to masz rentgen w oczach :119:
A moze mial dodatkowo 500e dobrowolnego wlasnego ryzyka 220 + 500= 720euro. Wielu ludzi ubezpieczanych przez agencje pracy tak wlasnie maja.

Trzeba przeczytac polise i dowiedziec sie jakie byly warunki ubezpieczenia.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Wto Maj 07, 2013 7:48 pm   

koloc napisał/a:
Teraz po roku przyszły mi naraz 3 rachunki aż wkońcu list od komornika? (GGN mastering credit) kwota 532 euro

hmmm nie potrzebuje rentgena ale uzywam swoich szarych komorek i staram sie czytac ze zrozumieniem w przeciwienstwie do wielu tu bywajacych . A tak na marginesie wiem jak dziala system incasso i komornika jak ktos nie oplaca rachunkow . Jak juz komornik wysal list to napewno dopisal swoje koszta .
Co do wlasnego ryzyka to moe byc wyzsze ale w tym wypadku koloc, wcale nie musial przekroczyc 220€ . Wiec czego sie czepiasz ?
Ale zeby juz inne mozliwosci wyczerpac to koloc mog byc tez nie ubezpieczony , prawda ?

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Wto Maj 07, 2013 8:04 pm   

koloc na Twoim miejscu skontaktowalabym sie z juridisch lokket bo z tego co wiem to pracodawca musi pokryc koszty leczenia i eigen risico.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

GwenS 
Poczatkujacy
GwenS

Wysłany: Śro Maj 08, 2013 9:59 am   

No dobra koszty leczenia ma pokryć pracodawca, a jeżeli konieczne jest założenie np. protezy stawu biodrowego? Taki koszt również pokrywa pracodawca?

koloc
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Maj 08, 2013 3:49 pm   ...

Ale ja dostałem tylko zastrzyk i nawet nic mi z tym nie robili....... Po za tym chyba powinienem zostać powiadomiony w szpitalu o jakimś rachunku, bądź moja firma powinna zostać powiadomiona i ściągnąć mi to z wypłaty czy coś (tak myśle) nie wiem co ja mam teraz robić,,,,, nie uśmiecha mi się tego płacic ale raczej będę musiał :(

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Maj 08, 2013 4:04 pm   

koloc,

Cytat:
Po za tym chyba powinienem zostać powiadomiony w szpitalu o jakimś rachunku,

a bedac w szpitalu zapytales o rachunek ?

Osoba ktora jest ubezpieczona z reguly nie musi byc i nie jest informowana o kosztach

zdarzylo mi sie kilkakrotnie korzystac z pomocy Szpitala ale nikt mnie nie informowal jakiej wysokosci rachunek otrzymam do zaplacenia, bo nikt tego na miejscu nie'' wyceni '' tym zajmuje sie juz odpowiedni dzial w szpitalu.

szpital wykonuje swoja'' robote'' potem przesyla rachunki do ubezpieczyciela , ten reguluje platnosci

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Śro Maj 08, 2013 4:33 pm   

GwenS napisał/a:
No dobra koszty leczenia ma pokryć pracodawca, a jeżeli konieczne jest założenie np. protezy stawu biodrowego? Taki koszt również pokrywa pracodawca?

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Śro Maj 08, 2013 5:26 pm   

GwenS napisał/a:

ale dla czego mial by ci pokrywac kozty leczenia ?
Czy ten staw biodrowy to dostaniesz z powodu wypadku ?
Moze jest to udowodniona choroba zawodowa ?
Napisz cs wiecej bo niestety nie jestesmy jasnowidzami :-(

Bronka 
Mega gaduła

Wysłany: Czw Maj 09, 2013 8:26 am   

GwenS napisał/a:

Przez pomylke poszla pusta wiadomosc , wlasnie tez mialam zapytac o szczegoly, doszlo do wypadku w pracy czy jak?

Odpowiedz do tematu