PROBLEM- wizyta w szpitalu |
Autor |
Wiadomość |
koloc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 07, 2013 5:15 pm PROBLEM- wizyta w szpitalu
|
|
|
Około rok temu miałem wypadek w pracy (blacha przecieła mi biceps) w pracy zostało to opatrzone ale jednak postanowiłem wybrać się z tym do szpitala w tilburgu tam zostało to tylko zobaczone i dano mi zastrzyk przeciwko tężcowi ,,dodam że w szpitalu nie otrzymałem żadnych informacji na temat zaplaty za to, Teraz po roku przyszły mi naraz 3 rachunki aż wkońcu list od komornika? (GGN mastering credit) kwota 532 euro . Nie posiadałem normalnego adresu ponieważ mieszkałem na kampingu a listy były donoszone do pralni.
Moja poprzednia firma nie chce mi pomóc nawet w zadzwonieniu do ubezpieczalni i dowiedzeniu się o co chodzi i dlaczego tak dużo. Może mi ktoś doradzić jak dalej działać??....jestem załamany kwota 500 euro to moja miesięczna wypłata.
Czekam na odpowiedź pozdrawiam |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Maj 07, 2013 5:27 pm
|
|
|
koloc, kazzdy ma obowiazek byc ubezpieczonym w NL . Jak byles ubezpieczony to masz napewno tzw wlasne ryzyko . Czyli kwota ktora najpierw placsz ty a reszte placi ubezpieczenie . Jak dobrze pamietam to wlasne ryzyko w 2012 bylo 220 € . Wiec rachunek do 220 €musisz zaplacic sam a ze nie zaplaciles to dolozyli koszta az w koncu oddali do komornika ktory tez dolozyl wlasne koszta i wyszla suma 532 € ktore musisz zaplacic . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Jagoda97
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 802
|
Wysłany: Wto Maj 07, 2013 6:37 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | koloc, kazzdy ma obowiazek byc ubezpieczonym w NL . Jak byles ubezpieczony to masz napewno tzw wlasne ryzyko . Czyli kwota ktora najpierw placsz ty a reszte placi ubezpieczenie . Jak dobrze pamietam to wlasne ryzyko w 2012 bylo 220 € . Wiec rachunek do 220 €musisz zaplacic sam a ze nie zaplaciles to dolozyli koszta az w koncu oddali do komornika ktory tez dolozyl wlasne koszta i wyszla suma 532 € ktore musisz zaplacic . |
Ty to masz rentgen w oczach
A moze mial dodatkowo 500e dobrowolnego wlasnego ryzyka 220 + 500= 720euro. Wielu ludzi ubezpieczanych przez agencje pracy tak wlasnie maja.
Trzeba przeczytac polise i dowiedziec sie jakie byly warunki ubezpieczenia. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Wto Maj 07, 2013 7:48 pm
|
|
|
koloc napisał/a: | Teraz po roku przyszły mi naraz 3 rachunki aż wkońcu list od komornika? (GGN mastering credit) kwota 532 euro |
hmmm nie potrzebuje rentgena ale uzywam swoich szarych komorek i staram sie czytac ze zrozumieniem w przeciwienstwie do wielu tu bywajacych . A tak na marginesie wiem jak dziala system incasso i komornika jak ktos nie oplaca rachunkow . Jak juz komornik wysal list to napewno dopisal swoje koszta .
Co do wlasnego ryzyka to moe byc wyzsze ale w tym wypadku koloc, wcale nie musial przekroczyc 220€ . Wiec czego sie czepiasz ?
Ale zeby juz inne mozliwosci wyczerpac to koloc mog byc tez nie ubezpieczony , prawda ? |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 27 Maj 2010 Posty: 1086
|
Wysłany: Wto Maj 07, 2013 8:04 pm
|
|
|
koloc na Twoim miejscu skontaktowalabym sie z juridisch lokket bo z tego co wiem to pracodawca musi pokryc koszty leczenia i eigen risico. |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
GwenS
Poczatkujacy GwenS
|
Wysłany: Śro Maj 08, 2013 9:59 am
|
|
|
No dobra koszty leczenia ma pokryć pracodawca, a jeżeli konieczne jest założenie np. protezy stawu biodrowego? Taki koszt również pokrywa pracodawca? |
|
|
|
|
koloc
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Maj 08, 2013 3:49 pm ...
|
|
|
Ale ja dostałem tylko zastrzyk i nawet nic mi z tym nie robili....... Po za tym chyba powinienem zostać powiadomiony w szpitalu o jakimś rachunku, bądź moja firma powinna zostać powiadomiona i ściągnąć mi to z wypłaty czy coś (tak myśle) nie wiem co ja mam teraz robić,,,,, nie uśmiecha mi się tego płacic ale raczej będę musiał |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Maj 08, 2013 4:04 pm
|
|
|
koloc,
Cytat: | Po za tym chyba powinienem zostać powiadomiony w szpitalu o jakimś rachunku, |
a bedac w szpitalu zapytales o rachunek ?
Osoba ktora jest ubezpieczona z reguly nie musi byc i nie jest informowana o kosztach
zdarzylo mi sie kilkakrotnie korzystac z pomocy Szpitala ale nikt mnie nie informowal jakiej wysokosci rachunek otrzymam do zaplacenia, bo nikt tego na miejscu nie'' wyceni '' tym zajmuje sie juz odpowiedni dzial w szpitalu.
szpital wykonuje swoja'' robote'' potem przesyla rachunki do ubezpieczyciela , ten reguluje platnosci |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Śro Maj 08, 2013 5:26 pm
|
|
|
GwenS napisał/a: | No dobra koszty leczenia ma pokryć pracodawca, a jeżeli konieczne jest założenie np. protezy stawu biodrowego? Taki koszt również pokrywa pracodawca? |
ale dla czego mial by ci pokrywac kozty leczenia ?
Czy ten staw biodrowy to dostaniesz z powodu wypadku ?
Moze jest to udowodniona choroba zawodowa ?
Napisz cs wiecej bo niestety nie jestesmy jasnowidzami |
|
|
|
|
Bronka
Mega gaduła
|
Wysłany: Czw Maj 09, 2013 8:26 am
|
|
|
GwenS napisał/a: | No dobra koszty leczenia ma pokryć pracodawca, a jeżeli konieczne jest założenie np. protezy stawu biodrowego? Taki koszt również pokrywa pracodawca? |
Przez pomylke poszla pusta wiadomosc , wlasnie tez mialam zapytac o szczegoly, doszlo do wypadku w pracy czy jak? |
_________________ Fox- kolejny niechciany psiak do adopcji
https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3 |
|
|
|
|
|