NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Biuro nie wypłaca chorobowego, nie wykazuje żadnej inicjatyw
Autor Wiadomość
krzysiekPL
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Maj 10, 2013 10:51 pm   Biuro nie wypłaca chorobowego, nie wykazuje żadnej inicjatyw

Witam,
Miałem w pracy wypadek i uszkodizłem staw kolanowy,
Wypadek wydarzyl sie w godiznach pracy i na oczach przełożonego
Został powiadomiony koordynator, który odwióżł mnie nastepnego dnia do spzitala
W szpitalu postawiono diagnoze wydano zalecenia oraz otrzymałem kule ortopedyczne (12€ które szpital sciagnal sam z konta bankowego).

Po tygodniu na wizycie lekarze stwierdzili, że powinienem jeszcze dwa tygodnie odczekać w domu.

Niestety od czasu wypadku czyli ponad 3 tygodnie nie otrzymałem żadnego wynagrodzenia gdyż to co udąło mi sie w tygodniu w ktorym wyfdarzyl sie wypadek zarobic zostalo sciagniete na mieszkanie, ub oraz podatek i innte oliczenia. salaris mialem na 0€ jak i dwa nastepne. Nie mam srodkow do zycia i jem dzieki życzliwym ludzią z domku. Kule oropedyczne powinienem oddac do szpitala w dniu dzisiejszym (koordynatorzy wiedzieli o tym, przypominalem na bierząco) niestety nikt sie nei zjawił i nie odebrał telefonu, wiec zostane obciazony karą za nie oddanie sprzetu medycznego na czas. Gdy tylko dzwoniłem do koordynatora i pytałem o moja sprawe i mozliwosc jej rozwiazania zbywał mnie tym, z eprowadzi, badz udawał, że gubi zasieg. W poniedzialek powinienem wrocic do pracy, ale nie wiem nawet na którą zmianę idę ani jak tam dotre gdyż w weekend koordynator nie odbier atelefonu. Proszę o pomoc co mam zrobić, gdzie sie udać.
Pozdrawiam serdecznie

K.

bagniaczka 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 13 razy
Wysłany: Pią Maj 10, 2013 11:44 pm   

Przede wszystkim to nie biuro wyplaca chorobowe, tylko UVW. Natomiast obowiazkiem biura jest UVW powiadomic, oni sie wtedy z Toba skontaktuja w sprawie zasilku. Jak chcesz kase dostac, to musisz to od biura wyegzekwowac, bo Twojego zgloszenia UVW nie przyjmie. Powodzenia :039:

A co do oddania kul, nie mogles sam pojechac? Po co Ci koordynator do tego?

krzysiekPL
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 11, 2013 12:13 am   

Do szpitala(jest to najblizszy punkt z listy w ktorym moge oddac kule) mam 14 km, jak wspominalem jestem bez grosza wiec nawet na autobus nie mam.

bagniaczka 

Wysłany: Sob Maj 11, 2013 12:17 am   

A no tak, przepraszam :) Doskonale rozumiem, ze mozna byc kompletnie bez centa :(
Koordynatorowi wyslij esa z pytaniem jaka masz zmiane, moze odpisze...

gromak 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Maj 11, 2013 12:27 am   

krzysiekPL napisał/a:
Do szpitala(jest to najblizszy punkt z listy w ktorym moge oddac kule) mam 14 km, jak wspominalem jestem bez grosza wiec nawet na autobus nie mam.

Nie wiem, ale mam wrażenie, że ludzie są kalecy nawet przed wypadkiem. Pożycz rower.

krzysiekPL
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Maj 11, 2013 1:01 am   

gromak napisał/a:
krzysiekPL napisał/a:

Nie wiem, ale mam wrażenie, że ludzie są kalecy nawet przed wypadkiem. Pożycz rower.

nie wiem czy czytasz uważnie 14 km x2 = 28, jestem swiezo po urazie stawu kolanowego, watpie aby moje kolano bylo sprawne na taka wyprawe, to raz. a dwa gdyby taka opcja byla mozliwa z pewnoscia bym ja wykorzystal i nie pisal tego punktu w swoim pytaniu

pozdrawiam

gromak 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Maj 11, 2013 12:16 pm   

Nie rozumiem - lekarz stwierdza, że jesteś zdrowy a ty jak ktoś podaje Ci gotowe rozwiązanie mówisz, że godzina jazdy na rowerze to ponad Twoje siły. Masz czas, nie rozumiem więc gdzie problem jechać nawet w ślimaczym tempie 2 godziny rowerem, żeby sprawę załatwić? Jazda na rowerze na najniższym przełożeniu nie obciąża stawu kolanowego więcej niż zwykłe chodzenie i nie muszę być ortopedą aby to wiedzieć. Dodatkowo, bilet tam-powrót autobusem kosztuje ok 5,5E - znajdz gdzieś skrzynkę po browarze, zanieś ją do sklepu i już masz kasę na autobus skoro jazda na rowerze to zbyt dużo. A nawet jeżeli już nie znajdziesz tej skrzynki ani roweru to ja Cię przepraszam, ale 14km to jakieś 2h spaceru w jedną stronę. Zawsze pozostaje też opcja złapania "stopa". Podać więcej opcji ?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Sob Maj 11, 2013 5:35 pm   

krzysiekPL, wypadek w pracy = 100% ze srednich zarobkow .
Faza A a podejzewam ze taka masz oznacza zakonczenie kontraktu w chwili choroby . Ale w chwili zakoncznia kontraktu powinienies byc zgloszony przez pracodawce do UWV na chorobowe . Jesli jdnak postanowil ciebie nie zwalniac sam powinien zaplcic ci chorobowe przez czas trwania choroby. Jesli tego nie zrobil mozesz sam zglosic sie do UWV pod nr 09009294 musisz miec pod reka twoj BSN/Sofi nr. bo bedzie ci potrzebny. Wytlumacz im problem o co chodzi oni rozpatrza sprawe i moga ci wyrownac wyplate za czas gdy chorowales/byles nie zdolny do pracy lub pokieruja cie bie co masz dalej zrobic .

bagniaczka 

Wysłany: Nie Maj 12, 2013 10:53 am   

baileys napisał/a:
krzysiekPL, wypadek w pracy = 100% ze srednich zarobkow .
Faza A a podejzewam ze taka masz oznacza zakonczenie kontraktu w chwili choroby . Ale w chwili zakoncznia kontraktu powinienies byc zgloszony przez pracodawce do UWV na chorobowe . Jesli jdnak postanowil ciebie nie zwalniac sam powinien zaplcic ci chorobowe przez czas trwania choroby. Jesli tego nie zrobil mozesz sam zglosic sie do UWV pod nr 09009294 musisz miec pod reka twoj BSN/Sofi nr. bo bedzie ci potrzebny. Wytlumacz im problem o co chodzi oni rozpatrza sprawe i moga ci wyrownac wyplate za czas gdy chorowales/byles nie zdolny do pracy lub pokieruja cie bie co masz dalej zrobic .

Ilekroc zdarzyło mi sie zachorowac, to pracodawca mnie nie zwalnial, tylko zglaszal do UWV i oni mi wyplacali chorobowe. A nie pracodawca. Natomiast kiedys biuro zawalilo sprawe i nie zglosilo choroby znajomego. UWV absolutnie nie chcialo przyjac zgloszenia bezposrednio od niego. Kilka razy probowalismy i zasilek dostal dopiero, jak w koncu zglosil to pracodawca.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Nie Maj 12, 2013 10:58 am   

bagniaczka, a ja zglaszalam wielekrotnie (ostatnio 03.05.) i zawsze przyjmowano zgloszenie i zawsze wyplacano .
bagniaczka napisał/a:
A nie pracodawca.
bywa tez ze uwv wyplaca pracodawcy a ten wyplaca tobie .
bagniaczka napisał/a:
Ilekroc zdarzyło mi sie zachorowac, to pracodawca mnie nie zwalnial
moze mialas duzej jak 26 tyg przepracowanych i/lub mialas wyzej jak faze A w innym wypadku to chwala pracodawcy .
Ostatnio zmieniony przez baileys Nie Maj 12, 2013 11:01 am, w całości zmieniany 1 raz  

Legion 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Maj 12, 2013 5:04 pm   

Widzę ludzie chyba nigdy o kulach nie chodzili... po złamaniu, zwichnięciu, skręceniu i każdym innym urazie powodującym niemożność poruszania się o własnych nogach przez okres dłuższy niż 2 tygodnie, po zaprzestaniu poruszania się o kulach i tak trzeba minimum tydzień (jak nie 2) by noga znów przyzwyczaiła się do wysiłku. Daję gwarant, że w sytuacji autora tematu, nikt nie da rady zrobić 28km rowerem. Sam próbowałem zrobić 5.

Osobiście, właśnie na takie wypadki, jestem zapisany do związków zawodowych. Oni wiedzą jak i kogo przycisnąć.

bagniaczka 

Wysłany: Nie Maj 12, 2013 5:34 pm   

baileys napisał/a:

bagniaczka napisał/a:
Ilekroc zdarzyło mi sie zachorowac, to pracodawca mnie nie zwalnial
moze mialas duzej jak 26 tyg przepracowanych i/lub mialas wyzej jak faze A w innym wypadku to chwala pracodawcy .

Nigdy nie mialam wiecej niz faze A, z przepracowanymi tygodniami roznie to bywalo, ale zazwyczaj duzo mniej. Bylo tak w kilku biurach. Nawet teraz (a pracuje przez biuro, ktore oszukuje tak, ze rece opadaja) poszlam na chorobowe i wrocilam do pracy. Pomimo, ze mam w umowie, iz wygasa ona w momencie choroby. A pracuje dopiero od polowy marca. Ja mysle, ze zwalniaja raczej w przypadku powazniejszych zachorowan, a nie np. grypy.

Odpowiedz do tematu