NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Gochna H
Śro Cze 12, 2013 10:08 pm
Zasiłek dla bezrobotnych a powód zwolnienia.
Autor Wiadomość
higeroone
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Cze 12, 2013 7:13 pm   Zasiłek dla bezrobotnych a powód zwolnienia.

Witam,mam pytanie odnośnie zasiłku dla bezrobotnych.
Przepracowałem 6 misięcy na 1 kontrakcie,po 6 miesiącach pracodawca dał mi kolejny kontrakt lecz zmiejszył moje wynagrodzenie uzasadniając, że jest kryzys.
Podpisałem kolejny kontrak którego data wygaśnięcia jest 1.11.2013r.
Wszystko byłoby ok,lecz obecna stawka mi nie pasowała i fakt,że musze pracowac po 12h dziennie.
Powiadomiłem wczesniej swojego pracodawcę,że chce się zwolnić z powodu mojego wynagrodzenia.

Dzisiaj dał mi do podisania to:
[b]
"With this letter we acknowledge and confirm your resignation on the August 1 2013.
We request that you deliver all goods,which are our possession,to be given back at this date.
We wish you good luck in your further carrer".

Dokładnie ostatni mój dzien w pracy to 5 lipiec,lecz w wypowiedzeniu jest 1 sierpień poniewaz należa mi sie płatne wakacje.

Moje pytania to:
1. Czy te powod zwolnienia przekreśla mnie o staranie się o zasiłek?
2. Kiedy w tym wypadku najlpiej złożyc podanie o zasiłek?6lipca czy musze czekać aż do sierpnia?
3. Jaki byłby najlepszy w tym wypadku powód zwolnienia?

Będę bardzo wdzięczny o jakiekolwiek porady.

POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Cze 12, 2013 10:02 pm, w całości zmieniany 1 raz  

gonmar 
Poczatkujacy
gonmar

Wysłany: Śro Cze 12, 2013 8:07 pm   

Na pewno będziesz potrzebował pismo o wypowiedzeniu kontraktu. Moim zdaniem te się nie nadaje. W tym piśmie powinien być podany powód utraty pracy. Czy dobrowolna rezygnacja z powodu obniżenia wynagrodzenia będzie się kwalifikować do przyznania zasiłku tego niestety nie wiem. Podanie o zasiłek możemy złożyć najszybciej miesiąc przed utratą pracy. Powodzenia.

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Cze 12, 2013 8:27 pm   

higeroone napisał/a:
1. Czy te powod zwolnienia przekreśla mnie o staranie się o zasiłek?
2. Kiedy w tym wypadku najlpiej złożyc podanie o zasiłek?6lipca czy musze czekać aż do sierpnia?
3. Jaki byłby najlepszy w tym wypadku powód zwolnienia?

1) tak przepada ci zasilek bo potwierdzaja twoja rezygnacje/zwolnienie sie .
2) pkt 1 wyklocz pkt 2 .
3) zwolnoienie na wlasna prosbe , zwolnienie dyscyplinarne nie daja ci praw do zasilku .
Moze poczekaj do 1.11.2013 i nie przedluzaj swojego kontraktu a w miedzy czasie poszukaj inne pracy .
higeroone napisał/a:
ładnie ostatni mój dzien w pracy to 5 lipiec,lecz w wypowiedzeniu jest 1 sierpień poniewaz należa mi sie płatne wakacje
watpie bo jeszcze nie wypracowales sobie 3 tyg wakacji ( 18 dni roboczych .)
Wydaje mi sie ze poinformowales szefa o zwolnieniu sie po 01.06. wiec czas wypowiedzenia zaczyna sie od 01.07. do konca miesiaca .

[ Dodano: Śro Cze 12, 2013 8:29 pm ]
Ps. na forum sa juz tematy o zwolnieniu i prawie do zasilku . poszukaj szukajaka w prawym gornym rogu .
np.
http://forum.niedziela.nl/viewtopic.php?p=290288
http://www.niedziela.nl/i...pl&cr=countryNL
Ostatnio zmieniony przez baileys Śro Cze 12, 2013 8:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

higeroone
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Cze 12, 2013 8:55 pm   

Dzięki za odpiwiedź..a co w przypadku gdy powodem zwolnienia byłoby...pogorszenie się warunków pracy. Mam szase dogadania się z szefem jaki waszym zdaniem byłby dobry powód nie krzywdzący też dla niego żebym miał szanse o zasiłek?

i czy jeżeli poczekam do końca kontraktu i nie przedłuże jeśli on by chciał to wtedy mam szanse o zasiłek?

higeroone napisał/a:
ładnie ostatni mój dzien w pracy to 5 lipiec,lecz w wypowiedzeniu jest 1 sierpień poniewaz należa mi sie płatne wakacje
watpie bo jeszcze nie wypracowales sobie 3 tyg wakacji ( 18 dni roboczych .)
Wydaje mi sie ze poinformowales szefa o zwolnieniu sie po 01.06. wiec czas wypowiedzenia zaczyna sie od 01.07. do konca miesiaca .

Mam prawo do wakacji ponieważ pracuje na statku a w tym zawodzie jest troche inaczej....ale nie podoba mi się to,że zmienił mi na niższa stawke i fakt że musze czasem kursować do belgii z holandii bo tam statek czasem jest....acuje w systemie,ze od poniedziałku do piątku pływam na statku a w piątek,sobote,niedziele jestem w domu.
Często mam tak,że kończe w piątek wieczorem prace i w niedziele wieczorem wracam,żeby w poniedziałęk być rano w pracy:)

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Śro Cze 12, 2013 9:21 pm   

higeroone napisał/a:
Mam prawo do wakacji ponieważ pracuje na statku a w tym zawodzie jest troche inaczej....
moj syn tez plywa i wiem jak jest a ze nie plywasz na pelnych wodach to nalezy ci sie 25 dni wakacji na rok , moze masz poprostu czas za cza wyplacane .Ale nie w tym rzecz .
Czy mozesz sie z szefam dogadac to tego nie wiem , a jaki powod byl by najlepszy to chyba zwolnienie z powodu reorganizacji lub poprostu nie przedluzenie kontraktu . Ale jesli szef ci zaproponuje po zakonczeniu tego kontraktu nowy kontrakt a ty odmowisz to tez tracisz prawo do zasiku .KAzdy powod dyscyplinarny czy odmowa pracy , zwolnienie sie na wlasne zyczeni jes rownoznaczne z utrata praw do zasilku .

higeroone
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Cze 12, 2013 10:06 pm   

W kazdy przypadku UWV sprawdza powod zwolnienia? mysle tez jak bede sie starac o zasilek to zalaczyc pismo jakies uzupelniajace...ale nie wiem czy cos to pomoze...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi