NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kara za brak ubezpieczenia - szukam porady
Autor Wiadomość
GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Wto Gru 18, 2012 5:58 pm   

Liczy się to czy w tym okresie miałaś polskie ubezpieczenie?

Jeśli nie to teoretycznie możesz dostać jeszcze karę za ten okres, ale już wcześniej byś dostała incasso.

Ja też bym ubiegał się o zorgtoeslag, wątpię że będą sprawdzali dane z 2009.

shogunzmc 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Sie 06, 2013 8:26 pm   

Witam serdecznie, przeczytałem cały temat i nie mogę się doszukać tego co mnie interesuje a mianowicie jestem w następującej sytuacji

zacząłem pracę w październiku 2012 w firmie gdzie pracodawca zatrudnił mnie bezpośrednio beż żadnego pośrednika otrzymywałem od niego "solarisy" miesięczne z 6 jakie otrzymałem mimo przepracowania całego miesiąca otrzymywałem solaris zerowy bez żadnych zarobków po tych właśnie 6 miesiącach zameldowałem się było to na początku kwietnia i około 2 tygodni temu dowiedziałem się że pracodawca nie opłaca mi ubezpieczenia więc wykupiłem prywatne ubezpieczenie więc z tego zo przeczytałem wnioskuje że będę musiał opłacić wstecz ubezpieczenie od początku mojej pracy? (jeżeli to istotne nie otrzymałem żadnej umowy o prace jedynie miesięczny solaris)

pozdrawiam

Bronka 
Mega gaduła

Pomogła: 31 razy
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 9:24 pm   

shogunzmc napisał/a:
Witam serdecznie, przeczytałem cały temat i nie mogę się doszukać tego co mnie interesuje a mianowicie jestem w następującej sytuacji

zacząłem pracę w październiku 2012 w firmie gdzie pracodawca zatrudnił mnie bezpośrednio beż żadnego pośrednika otrzymywałem od niego "solarisy" miesięczne z 6 jakie otrzymałem mimo przepracowania całego miesiąca otrzymywałem solaris zerowy bez żadnych zarobków po tych właśnie 6 miesiącach zameldowałem się było to na początku kwietnia i około 2 tygodni temu dowiedziałem się że pracodawca nie opłaca mi ubezpieczenia więc wykupiłem prywatne ubezpieczenie więc z tego zo przeczytałem wnioskuje że będę musiał opłacić wstecz ubezpieczenie od początku mojej pracy? (jeżeli to istotne nie otrzymałem żadnej umowy o prace jedynie miesięczny solaris)

pozdrawiam

Mnie sie wydaje ze nie powinienes miec problemow za te pol roku od pazdziernika. Nie byles zameldowany, pracy nie bylo, mogles przebywac w kraju, raczej od kwietnia beda wymagali ubezpieczenia tzn. od czasu zameldowania.

https://www.olx.pl/oferta...html#eb5bd1b1c3

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Sob Sie 10, 2013 6:00 pm   

shogunzmc,

Cytat:
więc wykupiłem prywatne ubezpieczenie

rozumiem ze bylo to ubezpieczenie wykupione w jedenj z tutejszych firm ubezpieczeniowych

z Twoich postow wynika ,ze nie mieszkasz juz w Holandii , zatem wazniejsze jest w chwili obecnej czy opuszczajac ten kraj ''zastopowales'' oficjalnie to prywatne ubezpieczenie :039:

( ͡° ͜ʖ ͡°).

schogun
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Sie 10, 2013 6:46 pm   

Ja nie przebywam juz w NL , ale ten drugi schogunzmc chyba tak :039: Nie wiem czy dobrze zrozumialem , ale chyba nick troche zmylil

leonardo_killer
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Paź 09, 2013 6:46 pm   Problem z CVZ

Witam. Pisze ten post bo nie mogę doszukać sie odpowiedzi na moj beznadziejny przypadek.
Przed ponad 2 lata placilem regularne skladki do Anderzorg i wszystko bylo ok do czasu az popadłem w klopoty finansowe. Jestes na samozatrudnieniu i poprostu skonczyly mi sie kontrakty o prace. Od kwietnia 2013 przestalem placic skladek do firmy ubezpieczeniowej. Na dzień dzisiejszy nie dostaje juz powiedomien o koniecznosci uiszczenia wplaty od danej firmy tylko listy z CJIB. Jak sie domyslam umowa z firma zostala automatycznie zerwana. Koszt jednego listu to 160e czyli 130% skladki. Spłaciłem juz cześć zadluzenia w formie przelewu a najstarszy miesiac zostal sciagniety przez komornika. Pozostało mi do splaty 3 ostatnie miesiace co mam zamiar uczynic w ciagu najblizszych 2 tyg. Co mam zrobic dalej? Zawrzeć nowa umowe z firma ubezpieczeniowa i co za tym idzie płacić normalna skladke? Czy CJIB automatycznie przestanie przysyłać mi listy czy musze ich poinformować o zawarciu nowego ubezpieczenia? Dziekuje sercecznie za pomoc.

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Paź 09, 2013 7:30 pm   

leonardo_killer,

leonardo_killer napisał/a:
Na dzień dzisiejszy nie dostaje juz powiedomien o koniecznosci uiszczenia wplaty od danej firmy tylko listy z CJIB

to nic nie znaczy ze ci ubezpieczalnia o tym nie przypomina , ubezpieczenie na biezaco i tak musisz oplacic

leonardo_killer napisał/a:
Jak sie domyslam umowa z firma zostala automatycznie zerwana.

piszac o firmie co masz na mysli...? ubezpieczlanie ?

Ubezpieczalnia ot tak sobie nie , zrywa podpisanej polisy ,nawet jak ktos ma dlug wobec ubezpieczalni to nadal do niej nalezy... tylko zadluzenie ubezpieczonego zostaje przekazane do firmy sciagajacej pieniadze

Niestety nie mozesz zmienic ubezpieczenia , az calkowicie nie spalcisz zadluzenia ,

potem musisz i tak poczekac do stycznia ,aby podpisac polise z nowa ubezpieczalnia
zadna ubezpieczalnia nie przyjmie cie z zadluzeniem

( ͡° ͜ʖ ͡°).

leonardo_killer
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Paź 09, 2013 7:34 pm   

Czyli splacam zadluzenie do CJIB i od tego momentu place normalna skladke do firmy ubezpieczeniowej z ktora mialem umowe? Czy to sie stanie automatycznie czy musze to jakos sam zorganizować?

nanetka85 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Cze 12, 2015 10:26 am   

kara za brak ubezpieczenia liczona jest od dnia podjęcia pracy czy od dnia zameldowania się?
Bo wszędzie jest napisane, że ubezpieczyć się trzeba od dnia podjęcia pracy LUB dnia zameldowania się...
a jeśli te daty różnią się? jak to jest? ja np. podjęłam pracę pół roku wcześniej niż się zameldowałam i ubezpieczyłam...czy w związku z tym będę miała karę za ten okres czy nie bo dopełniłam terminu dotyczącego zameldowania.... :119:

LeGolasik 
Gaduła nad gadułami :-)
LeGolasik

Wysłany: Pią Cze 12, 2015 5:36 pm   

nanetka85 napisał/a:
kara za brak ubezpieczenia liczona jest od dnia podjęcia pracy czy od dnia zameldowania się?
Bo wszędzie jest napisane, że ubezpieczyć się trzeba od dnia podjęcia pracy LUB dnia zameldowania się...
a jeśli te daty różnią się? jak to jest? ja np. podjęłam pracę pół roku wcześniej niż się zameldowałam i ubezpieczyłam...czy w związku z tym będę miała karę za ten okres czy nie bo dopełniłam terminu dotyczącego zameldowania.... :119:

Zgadza się. Karę pewnie policzą Ci od początku pracy.

Kurt Cobain

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Sob Cze 13, 2015 7:24 pm   

nanetka85 napisał/a:
a jeśli te daty różnią się? jak to jest? ja np. podjęłam pracę pół roku wcześniej niż się zameldowałam i ubezpieczyłam.

Sprawdz, moze z chwila podjecia pracy, sciagano ci ubezpiecznie z wyplaty

jesli tak bylo i udowodnisz to w swojej ubezpieczalni , to nie bedzie mowy o naliczeniu zadnej kary.

nanetka85 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 15, 2015 3:58 pm   

Gochna H napisał/a:
Sprawdz, moze z chwila podjecia pracy, sciagano ci ubezpiecznie z wyplaty

no niestety nie sciagali mi...
Jak to w ogole jest - kare nalicza ubezpieczalnia czy belasting??
najgorzej ze ja od maja czekam na polise ubezpieczeniowa i jescze jej nie dostalam...czy to normalne ze sie czeka tak dlugo?? w ubezpieczalni mnie tylko zbywaja, ze za 5 dni, za nastepne 5 dni i tak juz 2 miesace minely!!!
nie wiem co teraz robic, czy dalej czekac, czy rezygnowac i gdzie indziej z powrotem od maja wziac ubezpieczenie i za 3 m-ce zaplacic i czekac dalej czy mi nalicza kare czy nie...
mysle tez o dodatku do ubezpieczenia, ale czy wtedy szybciej sie sczaja ze nie mialam go od poczatku mojej pracy tu w holandii? czy to bez roznicy?

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lip 15, 2015 4:52 pm   

nanetka85 napisał/a:
Jak to w ogole jest - kare nalicza ubezpieczalnia czy belasting??

kare nalicza ubezpieczalnia i to od nich spodziewaj sie ze mozesz ja otrzymac

a poprzez belasting starasz sie o dodatek do ubezpieczenia, tzw zorgtoeslag

ale o ten dodatek mozesz wystapic z chwila, kiedy wiesz ze juz jestes ubezpieczona
nanetka85 napisał/a:
mysle tez o dodatku do ubezpieczenia, ale czy wtedy szybciej sie sczaja ze nie mialam go od poczatku mojej pracy tu w holandii? czy to bez roznicy?

takie rzeczy belasting sprawdza zwlaszcza jesli ktos wystepuje o dodatki ,dlatego zapewne wyczaja ...ale nic ci nie zrobia , bo nie wystapilas przeciez wczesniej o dodatek do ubezpieczenia

nanetka85 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 15, 2015 5:07 pm   

za to teraz nad czym innym sie zastanawiam - bo skoro oni ustalaja kare w wysokosci ubezpieczenia+ew 30%kary, to ta wysokosc ubezpieczenia jest w wysokosci takiej, jaka sobie wybralam zapewne?
tzn. wybralam najmniejsze eigen risico, a co za tym idzie i najwyzsza stawka ubezpieczenia. czy gdybym wybrala sobie najwieksze eigen risico czyli tez najmniejsza miesieczna stawke, to wtedy w takiej wysokosci bylaby ta kara??
bo czy mi nalicza przykladowe 90e * 6mcy, czy 70 e * 6 mcy to jest roznica 120 e w karze z teog co rozumiem.
Dobrze to rozkminiam??

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lip 15, 2015 5:47 pm   

nanetka85,

to tak nie dziala to jest zazwyczaj przez ubezpieczalnie ustalona kara

np.
Cytat:
Boeteregeling als je onverzekerd bent
Zorginstituut Nederland (ZIN) spoort iedereen die niet verzekerd is op en stuurt dan een waarschuwingsbrief. Als je na 3 maanden nog niet verzekerd bent, moet je een boete betalen. De boete bedraagt € 351,99. Hiervoor ontvang je van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) een acceptgirokaart. Als je bij een volgende controle nog steeds geen zorgverzekering hebt, dan krijg je weer de boete van € 351,99 opgelegd. Na nog eens 3 maanden sluit ZIN namens jou een zorgverzekering af.

edit .zapomnialm podac link http://www.zorgverzekeringslijn.nl/onverzekerd/
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Śro Lip 15, 2015 5:48 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu