Otwarty przez: Gochna H Śro Maj 22, 2013 5:55 pm |
Rozliczenie podatku za rok 2012 w Holandii |
Autor |
Wiadomość |
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pią Sie 23, 2013 9:40 am
|
|
|
halu napisał/a: | Moje pytanie również dotyczy pośrednio rozliczenia, muszę zmienić dowód osobisty(zmieni się seria dowodu) czy będzie to jakiś problem dla mojego pracodawcy w NL(Holender) w sprawie jaaropgave'u ?czy jeżeli chodzi o holenderski pit ważne jest tam tylko sofi? |
Jesli zmienia sie Twoj dokument tozsamosci, to jestes zobowiazany podac swojemu aktualnemu pracodawcy aktualne dane Jesli juz nie pracujesz przez ta firme, to nic nie musisz robic, na jaaropgave nie ma takich danych. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
halu
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 23, 2013 9:51 am
|
|
|
Dziekuje za odp. szefowi powiem o zmianie dowodu i okaze nowy, grunt ze nie ma to nic do rozliczenia, bo o to mi glownie chodzi. |
|
|
|
|
jotgie075
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 23, 2013 11:44 pm
|
|
|
RenataZaw jak sprawidziłaś co z decyzją? |
|
|
|
|
RenataZaw
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sie 25, 2013 3:49 pm
|
|
|
Pisałam do mojego biura, a oni dzwonili do urządu podatkowego w Holandii. |
_________________ Bo w górach jest wszystko co kocham! |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 1:20 pm
|
|
|
przeniesione
destyni86 napisał/a: | witam,mam takie pytanie...
Dostałam list z belastingu że mam od nich zwrot pieniędzy.Wszytsko wypełniłam i rozliczyłam tak jak nalezy przez internet na ich stronie.Po czym otrzymałam list 11 czerwca, że wszystko poprawnie i mam tylko sprawdzić czy numer konta się zgadza,jeśli się zgadza to mam nie reagować na list.Wszystko się zgadzało.
Jest prawie wrzesień a pieniędzy wciąż nie mam na koncie.... czy ktoś z was wie ile się czeka na kase z belastingu??? Rozliczyłam się w maju!czy to nie trwa za długo??? dzwoniłam do nich ale mówię tylko po angielsku,"uprzejma" pani poinformowała mnie że ona może udzielić mi tylko odpowiedzi po holendersku,takie mają zasady-to chyba jakies żarty....... |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Anglikos
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 5:55 pm zgubiony jaaropgaaf...
|
|
|
Witam.
Nie wiem czy mogę pisać w tym temacie...jak coś proszę o przeniesienie.
Mam taki problem pracowałem miesiąc w 2012 roku w Holandii przez pośrednictwo pracy. Przysłali mi z Holandii pocztą tylko Salariscomponenten. Natomiast do tej pory nie otrzymałem Jaaropgaaf-u i teraz nie wiem jak mam się rozliczyć...?
Czy można jakoś odzyskać kopię tego dokumentu chociażby na maila? Może miał ktoś podobny problem i doradzi co w takiej sytuacji zrobić? |
Ostatnio zmieniony przez Anglikos Czw Sie 29, 2013 5:58 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pią Sie 30, 2013 3:00 am
|
|
|
Anglikos, jak co zrobic? Interweniowac w biurze, Ich psim obowiazkiem jest dostarczenie Ci Jaaropgave! |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
Marcin86sl
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 04, 2013 2:23 pm
|
|
|
Witam. Mam parę pytań do osób które miały styczność z sytuacja w ktorej ja jestem. W roku ubieglym pracowałem ponad pol roku w Holandii. Zjechalem do polski. Przyszedł czas rozliczania sie wiec skozystalem z jednego z biur w polsce. Na polski adres dostalem wszystkie mozliwe potwierdzenia z belastingu. Potwierdzalem swoje konto otrzymalem zwrotna wiadomosc ze oni przyjeli do wiadomosc ze to moje konto. I Kilka innch listow. Wróciłem spowrotem do holandii do pracy. W czasie pobytu juz tu otrzymalem do polski tą książkę jak ktos jest zamedowany nie caly rok. Wiec musialem jeszcze raz tutaj sie rozlczyc w tej ksiazce. Moje pytanie brzmi. Jezeli potwierdzalem juz moje konto belasting wie ze to moie czy jeszcze raz bede musial je potwierdzac? Jaki jest okres oczekiwania na taki zwrot. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Sob Wrz 07, 2013 9:31 pm
|
|
|
przeniesione
monika092025 napisał/a: |
rozliczenie podatku 2013 problem
Mam problem z podatkiem z belastingu
rozliczalam sie z moim mezem z tzw rozlakowym lecz nie przyszedl mi zaden list od nich
moj maz juz dostal rozliczenie na siebie a na moje jeszcze czekamy
mam pytanie
czy to jest normlane ?? moja ksiegowa dzwonila do nich i powiedzieli jej ze list zostal wyslany juz w czerwcu lecz go nie dostalam ! co w takiej sytulacji zorbic ?? |
|
|
|
|
|
RenataZaw
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 09, 2013 9:09 pm
|
|
|
Monika - mój mąż zwrot podatku dostał w połowie sierpnia (decyzja wydana 2 sierpnia), mojego rozłąkowego ani widu, ani słychu. Dzwoniłam do BD - jeszcze nie rozliczone, mamy czekać. Dodatek do zdrowotnego też miał być wypłacony do końca sierpnia, i też nic!! |
|
|
|
|
Jeniferita
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Wrz 22, 2013 10:52 am
|
|
|
Słuchajcie, kiedy mogę spodziewać się pieniędzy na koncie? Ponad tydzień temu odesłałam im (z Polski) wypełniony formularz z numerem konta i zastanawiam się, jak sprawdzić, czy w ogóle ten list otrzymali. Dostanę jakieś listowne potwierdzenie przelewu? |
|
|
|
|
szczepan358
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Nie Wrz 22, 2013 3:41 pm
|
|
|
jest jakis ostateczny termin do kiedy belasting powinien przyslac list z potwierdzeniem nr konta? zona jeszcze nic nie dostala i nie wiemy czy interweniowac czy poczekac jeszcze ? |
|
|
|
|
dezyderata
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 9:35 am
|
|
|
edytowane w calosci
taki post umiescilas juz w innym temacie |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Wto Wrz 24, 2013 1:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
RenataZaw
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Wrz 25, 2013 7:16 pm
|
|
|
Jeniferita napisał/a: | Słuchajcie, kiedy mogę spodziewać się pieniędzy na koncie? Ponad tydzień temu odesłałam im (z Polski) wypełniony formularz z numerem konta i zastanawiam się, jak sprawdzić, czy w ogóle ten list otrzymali. Dostanę jakieś listowne potwierdzenie przelewu? |
W ciągu 4-6 tygodni (od otrzymania przez BD) potwierdzenie konta wprowadzają do systemu (tak nam powiedziano, gdy dzwoniliśmy) - nam wprowadzili dokładnie po 6 tygodniach. Kolejne 3 tygodnie czekaliśmy na przelew.
szczepan358
Nikt Ci tego nie powie tutaj, to może być ładnych kilka miesięcy. Najprościej zadzwonić do BD i zapytać! |
Ostatnio zmieniony przez RenataZaw Śro Wrz 25, 2013 7:20 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
ka.tka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 30, 2013 7:28 pm
|
|
|
MAM takie pytanie co do druku m, co wpisac w 1 pytaniu (jaką część roku przebywałeś poza holandią) w przypadku gdzy przebywam (i pracuję) w holandii cały rok natomiast meldunek mam od czerwca 2012. Namiętnie czytałam wątek ale nie znalazłam odp.
Z góry dzięki za pomoc |
|
|
|
|
|