Rozliczenie z podatku na konto rodzica? |
Autor |
Wiadomość |
Damian222
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 12, 2014 3:48 pm Rozliczenie z podatku na konto rodzica?
|
|
|
Witam.
Jestem w trakcie rozliczania się z podatku z Holandii i na początku w formularzach podałem nr konta mojej mamy (swoje anulowałem zaraz po zjeździe do Polski) i teraz mam mały problem. Przyszło mi pismo z Holenderskiego Urzędu Skarbowego o potwierdzenie "mojego konta" (aantonen rekening op uw naam) i teraz rodzą się pytania, czy jeśli wyślę skan z konta mojej mamy i dołączę do niego skan dowodu osobistego mojej mamy oraz swój, nie powinno być żadnych problemów?
Czy w ogóle dobrze zrobiłem podając konto członka rodziny? Czy to MUSI być moje OSOBISTE konto bankowe?
Pozdrawiam
Damian |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Śro Lut 12, 2014 4:40 pm
|
|
|
Od 1 grudnia bodaj jest tak, ze zwroty mogą być wypłacone tylko na konto osoby, której zwrot dotyczy, czyli konto musi być na Ciebie. Nie na mame, tate, ciotke, dziadka itd... |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
Damian222
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 12, 2014 5:06 pm Rozliczenie z podatku na konto rodzica?
|
|
|
Czyli kolejne pytanie.
Jak mogę w takim razie odkręcić całą tę sytuacje ? Rozliczam się poprzez biuro podatkowe oni wysyłali wszystkie niezbędne formularze, które musiałem wypełnić. Czy w takim razie muszę od nowa zacząć proces rozliczenia, czy wystarczy napisać jakiś formularz i wysłać do Urzędu Skarbowego? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Śro Lut 12, 2014 7:57 pm
|
|
|
Damian222, wrzuc skan tego pisma, które dostales z belastingu, pewnie tam jest napisane, w jaki sposób możesz przekazac nr konta ,które jest na Twoje nazwisko. Nie trzeba w tym wypadku od nowa zalatwiac rozliczenia. |
|
|
|
|
Damian222
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lut 12, 2014 8:32 pm Rozliczenie z podatku na konto rodzica?
|
|
|
To jest dosc obszerny tekst do tlumaczenia ( i prosze nastepnym razem, przed umieszczeniem zwroc uwage na to czy Img nie rozwala strony )
Przenioslam do tematu w ktorym tlumaczymy
tu>>> http://www.niedziela.nl/f...p=298266#298266 |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Lut 13, 2014 10:46 pm, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
trojka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 13, 2014 8:33 pm
|
|
|
Podepnę się pod temat - a konto męża też nie może być? |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Czw Lut 13, 2014 9:17 pm
|
|
|
RAczej nie |
|
|
|
|
olek1063
Gaduła
|
Wysłany: Czw Lut 13, 2014 9:21 pm
|
|
|
Damian222, zapomniałeś swójn numer SOFI/BSN ukryć na zdjęciu... Prawy górny róg. |
|
|
|
|
Damian222
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 14, 2014 3:41 pm Rozliczenie z podatku na konto rodzica?
|
|
|
A więc? Wie ktoś co zrobić z tym fantem ? Jaki formularz wysłać, żeby to było dobrze?
Skan wrzucam jeszcze raz bo został wrzucony na dużą kupkę
img usuniete zerknij co pisze wyzej
tu nie jest miejsce na tlumaczenie tekstu i prosze sie do tego stosowac |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Lut 14, 2014 6:25 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Dorisben
Super gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 209 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Pią Lut 14, 2014 4:18 pm
|
|
|
Damian, urzad podaje jaki ma numer konta u siebie w administracji. Jezeli jest to twoj numer, to musisz im to udowodnic.
Wyslac kopie tego listu, wyciagi z banku gdzie mozna zobaczyc Twoje nazwisko, kopie karty, kopie dowodu lub paszportu.
Jezeli to nie jest twoje konto to musisz im podac jakie posiadasz i tylko i wylacznie na swoje nazwisko.
sa zmiany od 01-12-2013 w belastingu. |
|
|
|
|
Damian222
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 14, 2014 4:25 pm
|
|
|
Czyli w tej chwili gdy mam już swoje konto (wczoraj założyłem) to mogę im wysłać wszystkie te wyciągi, skany wraz z tym dokumentem który otrzymałem? Czy muszę pisać jakieś pismo, że ten nr konta który oni mają w administracji nie należy do mnie?
Mnie się wydaje, że wystarczy właśnie wysłać moje dane konta wraz z tym dokumentem, ale czy nie będzie znów jakiś problemów, że wcześniej podałem inny nr, a teraz znów inny... |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
|
Wysłany: Pią Lut 14, 2014 5:09 pm
|
|
|
Tak, masz im wyslac te dokumenty, czyli wyciag z konta, kopie karty (w sumie jeśli to PL konto, to na karcie niema nr konta, wiec odpada), kopie dowodu osobistego albo paszportu i to pismo. Nie, nie musisz pisać pisma. Wg dokumentów, które im wyślesz dojda, ze nr konta, który wcześniej podales, nie należy do Ciebie.
Jak otrzymają od Ciebie to, o co prosza, to w ciągu 2 tygodni dostaniesz od nich wiadomość. |
|
|
|
|
braczek8
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2015 8:50 pm
|
|
|
A co zrobić w przypadku otrzymania "Aantonen rekeningnummer op uw naam" razem z Antwoordformulier - informatie rekeningnummer?
Formularz chcą dostać do 19 stycznia, czyli odpowiedź w ciągu 2 tygodni tak? |
|
|
|
|
mavd
Mega gaduła
Pomogła: 45 razy Wiek: 59 Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1134 Skąd: Hilversum
|
Wysłany: Sob Sty 03, 2015 12:00 pm
|
|
|
Aga, wyzej napisala co trzeba zrobic
Zwroty od jakiegos czasu sa robione tylko i wylacznie na konto danej osoby , albo musisz byc wspolwlascicielem konta lub musisz miec swoje i to udowodnic w Belstingu |
|
|
|
|
|