NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozliczenie z podatku na konto rodzica?
Autor Wiadomość
Damian222
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 12, 2014 3:48 pm   Rozliczenie z podatku na konto rodzica?

Witam.
Jestem w trakcie rozliczania się z podatku z Holandii i na początku w formularzach podałem nr konta mojej mamy (swoje anulowałem zaraz po zjeździe do Polski) i teraz mam mały problem. Przyszło mi pismo z Holenderskiego Urzędu Skarbowego o potwierdzenie "mojego konta" (aantonen rekening op uw naam) i teraz rodzą się pytania, czy jeśli wyślę skan z konta mojej mamy i dołączę do niego skan dowodu osobistego mojej mamy oraz swój, nie powinno być żadnych problemów?
Czy w ogóle dobrze zrobiłem podając konto członka rodziny? Czy to MUSI być moje OSOBISTE konto bankowe?

Pozdrawiam
Damian

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Śro Lut 12, 2014 4:40 pm   

Od 1 grudnia bodaj jest tak, ze zwroty mogą być wypłacone tylko na konto osoby, której zwrot dotyczy, czyli konto musi być na Ciebie. Nie na mame, tate, ciotke, dziadka itd...

Damian222
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 12, 2014 5:06 pm   Rozliczenie z podatku na konto rodzica?

Czyli kolejne pytanie.
Jak mogę w takim razie odkręcić całą tę sytuacje ? Rozliczam się poprzez biuro podatkowe oni wysyłali wszystkie niezbędne formularze, które musiałem wypełnić. Czy w takim razie muszę od nowa zacząć proces rozliczenia, czy wystarczy napisać jakiś formularz i wysłać do Urzędu Skarbowego?

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Wysłany: Śro Lut 12, 2014 7:57 pm   

Damian222, wrzuc skan tego pisma, które dostales z belastingu, pewnie tam jest napisane, w jaki sposób możesz przekazac nr konta ,które jest na Twoje nazwisko. Nie trzeba w tym wypadku od nowa zalatwiac rozliczenia.

Damian222
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lut 12, 2014 8:32 pm   Rozliczenie z podatku na konto rodzica?

To jest dosc obszerny tekst do tlumaczenia ( i prosze nastepnym razem, przed umieszczeniem zwroc uwage na to czy Img nie rozwala strony )

Przenioslam do tematu w ktorym tlumaczymy

tu>>> http://www.niedziela.nl/f...p=298266#298266
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Czw Lut 13, 2014 10:46 pm, w całości zmieniany 4 razy  

trojka
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lut 13, 2014 8:33 pm   

Podepnę się pod temat - a konto męża też nie może być?

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Wysłany: Czw Lut 13, 2014 9:17 pm   

RAczej nie

olek1063 
Gaduła

Wysłany: Czw Lut 13, 2014 9:21 pm   

Damian222, zapomniałeś swójn numer SOFI/BSN ukryć na zdjęciu... Prawy górny róg.

Damian222
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lut 14, 2014 3:41 pm   Rozliczenie z podatku na konto rodzica?

A więc? Wie ktoś co zrobić z tym fantem ? Jaki formularz wysłać, żeby to było dobrze?

Skan wrzucam jeszcze raz bo został wrzucony na dużą kupkę

img usuniete zerknij co pisze wyzej

tu nie jest miejsce na tlumaczenie tekstu i prosze sie do tego stosowac
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Lut 14, 2014 6:25 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Dorisben 
Super gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pią Lut 14, 2014 4:18 pm   

Damian, urzad podaje jaki ma numer konta u siebie w administracji. Jezeli jest to twoj numer, to musisz im to udowodnic.
Wyslac kopie tego listu, wyciagi z banku gdzie mozna zobaczyc Twoje nazwisko, kopie karty, kopie dowodu lub paszportu.
Jezeli to nie jest twoje konto to musisz im podac jakie posiadasz i tylko i wylacznie na swoje nazwisko.
sa zmiany od 01-12-2013 w belastingu.

Damian222
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lut 14, 2014 4:25 pm   

Czyli w tej chwili gdy mam już swoje konto (wczoraj założyłem) to mogę im wysłać wszystkie te wyciągi, skany wraz z tym dokumentem który otrzymałem? Czy muszę pisać jakieś pismo, że ten nr konta który oni mają w administracji nie należy do mnie?
Mnie się wydaje, że wystarczy właśnie wysłać moje dane konta wraz z tym dokumentem, ale czy nie będzie znów jakiś problemów, że wcześniej podałem inny nr, a teraz znów inny...

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Wysłany: Pią Lut 14, 2014 5:09 pm   

Tak, masz im wyslac te dokumenty, czyli wyciag z konta, kopie karty (w sumie jeśli to PL konto, to na karcie niema nr konta, wiec odpada), kopie dowodu osobistego albo paszportu i to pismo. Nie, nie musisz pisać pisma. Wg dokumentów, które im wyślesz dojda, ze nr konta, który wcześniej podales, nie należy do Ciebie.
Jak otrzymają od Ciebie to, o co prosza, to w ciągu 2 tygodni dostaniesz od nich wiadomość.

braczek8 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sty 02, 2015 8:50 pm   

A co zrobić w przypadku otrzymania "Aantonen rekeningnummer op uw naam" razem z Antwoordformulier - informatie rekeningnummer?

Formularz chcą dostać do 19 stycznia, czyli odpowiedź w ciągu 2 tygodni tak?

mavd 
Mega gaduła

Pomogła: 45 razy
Wysłany: Sob Sty 03, 2015 12:00 pm   

Aga, wyzej napisala co trzeba zrobic
Zwroty od jakiegos czasu sa robione tylko i wylacznie na konto danej osoby , albo musisz byc wspolwlascicielem konta lub musisz miec swoje i to udowodnic w Belstingu

Odpowiedz do tematu