NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gochna H
Pią Wrz 27, 2013 4:46 pm
leczenie w Holandii dziecka mieszkajacego na stale w PL
Autor Wiadomość
maniaK 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Wrz 27, 2013 2:00 pm   leczenie w Holandii dziecka mieszkajacego na stale w PL

Witam,
Mój mąż mieszka i pracuje w Holandii. Ja z dziećmi mieszkam w PL. Starsza corka zaczeła przedwczesnie dojrzewać (ma 8 lat) i w PL jak to w PL pojawily sie problemy z zahamowaniem tego. Czy jeśli ojciec dziecka płaci tu ubezp., to czy nasza corka może byc leczona przez tutejszego lekarza rodzinnego, specjalistę, czy korzystac z badań lekarskich tutaj? Czy wie ktoś jak to ewentualnie załatwić?
Z góry dziekuję za odp.
Ostatnio zmieniony przez maniaK Pią Wrz 27, 2013 2:04 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Pią Wrz 27, 2013 5:02 pm   

maniaK,

Mimo ze dzieci i mlodziez do 18 roku zycia podlegaja pod ubezpieczenie rodzica , to potrzebne bedzie wyrobienie jej osobnej polisy w ubezpieczalni ( otrzyma wlasny numer )

Maz , wczesniej powinien wyrobic corce numer BSN... bez tego jej nie dopisza do wspolnego ubezpieczenia

Osoba ktora stara sie o ubezpieczenie dziecka nie moze byc ubezpieczona przez biuro pracy , powinna posiadac ubezpieczenie indywidualne.

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Wrz 27, 2013 5:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  

maniaK 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Wrz 27, 2013 6:37 pm   

dzieki za szybka odp.
A czy orientujesz sie może czy dziecko musi byc tu obecne aby wyrobic jej BSN nummer?

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 9:30 pm   

maniaK, osoba dorosla tak, dziecko nie

Wiem ze to nie moj problem ,ale czytajac ten temat zastanawiam sie nad tym jak sobie poradzicie , kiedy trzeba bedzie byc z dzieckiem w holenderskim szpitalu u lekarza specjalisty w srodku tygodnia,

by po kilku dniach zglosic sie z nim na badanie w lab. rozumiem , ze dziecko przebywa w Polsce
czy maz bedzie w stanie to ogarnac i zwalniac sie z pracy ? o ile oczywiscie do tego dojedzie .

Cytat:
Starsza corka zaczeła przedwczesnie dojrzewać (ma 8 lat) i w PL jak to w PL pojawily sie problemy z zahamowaniem tego.

Lekarze twierdza ze jesli dziewczynka ma skonczone 8 lat , to juz nie jest to przedwczesne dojrzewanie tylko norma , czy holenderscy lekarze podobnie jak polscy , zechca ten proces hamowac..?

Zastanow sie wiec Mamusiu czy decydujac sie na endokrynologa oraz na terapie hormonalna swojej coreczki nie zrobisz jej krzywdy na przyszlosc ? a moze pozwolic naturze by robila swoje ?

( ͡° ͜ʖ ͡°).
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Wrz 28, 2013 9:39 pm, w całości zmieniany 1 raz  

beataw 
Gaduła
beataw

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Mar 04, 2014 6:04 pm   

podobna sytuacje mielismy rok temu , dziecko mieszka w pl a rodzic pracuje w Nl i niema mowy zeby to dziecko mialo polise ubezpieczeniowa tutaj , oczywiscie moze isc do lekarza i szpitala ale trzeba zaplacic ( wiem bo osobiscie placilam za wizyty u lekarza poniewaz dziecko jest alergikiem i bylo sporo problemow ) z rachunkiem do pl i moge pl ubezpieczalnia zwrocic
wiec dziwei sie Gochna ze piszesz o tym ze mozna to zalatwic ,,,byc moze juz sie cos zmieniło ??
dodam ze jestesmy ubezp, w VGZ

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Wto Mar 04, 2014 6:11 pm   

beataw,
beataw napisał/a:
wiec dziwei sie Gochna ze piszesz o tym ze mozna to zalatwic

Nie wiem czy sie czepiasz, :wink: czy moze czytanie ze zrozumieniem sie klania ...

Cytat:

Maz , wczesniej powinien wyrobic corce numer BSN... bez tego jej nie dopisza do wspolnego ubezpieczenia

beataw 
Gaduła
beataw

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Mar 04, 2014 6:24 pm   

GOCHNA nie czepiam sie , zle sie zrozumialysmy tylko zaskoczona jestem ze mozna zalatwic dziecku mieszkajacemu w pl numer BSN do tego zeby bylo tu ubezpieczone.My wywalilismy kupe kasy w zeszlym roku na lekarzy a stale nam wszyscy powtarzali ze nie da sie tego inaczej zalatwic .
Jestem ci edzieczna za wszystkie podpowiedzi i odpowiedzi i sorki ze sie wkurzyłas ,

Gochna H 
MODERATOR

Wysłany: Wto Mar 04, 2014 6:54 pm   

beataw,

beataw napisał/a:
My wywalilismy kupe kasy w zeszlym roku na lekarzy a stale nam wszyscy powtarzali ze nie da sie tego inaczej zalatwic .

Sa sytuacje kiedy mozna wyrobic dziecku tutejsze ubezpieczenie , trzeba jednak spelnic pewne warunki o ktorych w tym topicku tylko wspominalam , reszty mozna dowiedziec sie u swojego ubezpieczyciela

( ͡° ͜ʖ ͡°).

Odpowiedz do tematu