Przesunięty przez: Gochna H Pią Wrz 27, 2013 4:46 pm |
leczenie w Holandii dziecka mieszkajacego na stale w PL |
Autor |
Wiadomość |
maniaK
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Wrz 27, 2013 2:00 pm leczenie w Holandii dziecka mieszkajacego na stale w PL
|
|
|
Witam,
Mój mąż mieszka i pracuje w Holandii. Ja z dziećmi mieszkam w PL. Starsza corka zaczeła przedwczesnie dojrzewać (ma 8 lat) i w PL jak to w PL pojawily sie problemy z zahamowaniem tego. Czy jeśli ojciec dziecka płaci tu ubezp., to czy nasza corka może byc leczona przez tutejszego lekarza rodzinnego, specjalistę, czy korzystac z badań lekarskich tutaj? Czy wie ktoś jak to ewentualnie załatwić?
Z góry dziekuję za odp. |
Ostatnio zmieniony przez maniaK Pią Wrz 27, 2013 2:04 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Wrz 27, 2013 5:02 pm
|
|
|
maniaK,
Mimo ze dzieci i mlodziez do 18 roku zycia podlegaja pod ubezpieczenie rodzica , to potrzebne bedzie wyrobienie jej osobnej polisy w ubezpieczalni ( otrzyma wlasny numer )
Maz , wczesniej powinien wyrobic corce numer BSN... bez tego jej nie dopisza do wspolnego ubezpieczenia
Osoba ktora stara sie o ubezpieczenie dziecka nie moze byc ubezpieczona przez biuro pracy , powinna posiadac ubezpieczenie indywidualne. |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Wrz 27, 2013 5:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
maniaK
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Wrz 27, 2013 6:37 pm
|
|
|
dzieki za szybka odp.
A czy orientujesz sie może czy dziecko musi byc tu obecne aby wyrobic jej BSN nummer? |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 9:30 pm
|
|
|
maniaK, osoba dorosla tak, dziecko nie
Wiem ze to nie moj problem ,ale czytajac ten temat zastanawiam sie nad tym jak sobie poradzicie , kiedy trzeba bedzie byc z dzieckiem w holenderskim szpitalu u lekarza specjalisty w srodku tygodnia,
by po kilku dniach zglosic sie z nim na badanie w lab. rozumiem , ze dziecko przebywa w Polsce
czy maz bedzie w stanie to ogarnac i zwalniac sie z pracy ? o ile oczywiscie do tego dojedzie .
Cytat: | Starsza corka zaczeła przedwczesnie dojrzewać (ma 8 lat) i w PL jak to w PL pojawily sie problemy z zahamowaniem tego. |
Lekarze twierdza ze jesli dziewczynka ma skonczone 8 lat , to juz nie jest to przedwczesne dojrzewanie tylko norma , czy holenderscy lekarze podobnie jak polscy , zechca ten proces hamowac..?
Zastanow sie wiec Mamusiu czy decydujac sie na endokrynologa oraz na terapie hormonalna swojej coreczki nie zrobisz jej krzywdy na przyszlosc ? a moze pozwolic naturze by robila swoje ? |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Sob Wrz 28, 2013 9:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
beataw
Gaduła beataw
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 23 Sty 2009 Posty: 146
|
Wysłany: Wto Mar 04, 2014 6:04 pm
|
|
|
podobna sytuacje mielismy rok temu , dziecko mieszka w pl a rodzic pracuje w Nl i niema mowy zeby to dziecko mialo polise ubezpieczeniowa tutaj , oczywiscie moze isc do lekarza i szpitala ale trzeba zaplacic ( wiem bo osobiscie placilam za wizyty u lekarza poniewaz dziecko jest alergikiem i bylo sporo problemow ) z rachunkiem do pl i moge pl ubezpieczalnia zwrocic
wiec dziwei sie Gochna ze piszesz o tym ze mozna to zalatwic ,,,byc moze juz sie cos zmieniło ??
dodam ze jestesmy ubezp, w VGZ |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Mar 04, 2014 6:11 pm
|
|
|
beataw, beataw napisał/a: | wiec dziwei sie Gochna ze piszesz o tym ze mozna to zalatwic |
Nie wiem czy sie czepiasz, czy moze czytanie ze zrozumieniem sie klania ...
Cytat: |
Maz , wczesniej powinien wyrobic corce numer BSN... bez tego jej nie dopisza do wspolnego ubezpieczenia
|
|
|
|
|
|
beataw
Gaduła beataw
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 23 Sty 2009 Posty: 146
|
Wysłany: Wto Mar 04, 2014 6:24 pm
|
|
|
GOCHNA nie czepiam sie , zle sie zrozumialysmy tylko zaskoczona jestem ze mozna zalatwic dziecku mieszkajacemu w pl numer BSN do tego zeby bylo tu ubezpieczone.My wywalilismy kupe kasy w zeszlym roku na lekarzy a stale nam wszyscy powtarzali ze nie da sie tego inaczej zalatwic .
Jestem ci edzieczna za wszystkie podpowiedzi i odpowiedzi i sorki ze sie wkurzyłas , |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Wto Mar 04, 2014 6:54 pm
|
|
|
beataw,
beataw napisał/a: | My wywalilismy kupe kasy w zeszlym roku na lekarzy a stale nam wszyscy powtarzali ze nie da sie tego inaczej zalatwic . |
Sa sytuacje kiedy mozna wyrobic dziecku tutejsze ubezpieczenie , trzeba jednak spelnic pewne warunki o ktorych w tym topicku tylko wspominalam , reszty mozna dowiedziec sie u swojego ubezpieczyciela |
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
|