artykuły o polakach w holandii |
Autor |
Wiadomość |
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pon Sie 26, 2013 7:41 pm
|
|
|
marek_popczyk napisał/a: |
tak z ciekawosci, na marginesie... czy natkneliscie sie ostatnimi czasy na jakikolwiek artykul o Polakach, ktory nie ukazywalby nas w jak najgorszym swietle? Ja nie, ale nie jestem na biezaco z holenderska prasa. |
Ja juz dwukrotnie ostatnimi czasy trafilam w Brabants Dagblad na bardzo obszerne i obiektywne artykuly o Polakach. Wyraznie podkreslono tam, w jakich warunkach czesto musimy mieszkac i pracowac, ze biura nas wyzyskuja. Mowa byla takze o 2 grupach Polakow - tych, ktorzy tylko psuja nam opinie i drugiej - chcacej sie uczyc jezyka, integrowac, dobrze pracowac i ukladac tu sobie zycie. Druga grupa pokazana na konkretnych osobach, ktorym albo juz sie udalo, albo do tego daza. Niestety nie podam linkow, bo to w papierowej wersji gazety czytalam. Ale powialo optymizmem |
_________________ <cenzura> |
|
|
|
|
EWKAmarchewka
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 08 Sty 2008 Posty: 32
|
|
|
|
|
rybcia13
Gaduła
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Kwi 2010 Posty: 115
|
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Pią Paź 18, 2013 11:43 am
|
|
|
Re: Holenderski policjant zastrzelił Polaka.
tomala napisał/a: | Policjant w holenderskim Venlo zastrzelił 22-letniego Polaka, który groził funkcjonariuszom nożem - informuje agencja informacyjna ANP. Do zdarzenia doszło w dzielnicy Blerick wcześnie rano w czwartek. Polak został poważnie ranny i jeszcze tego samego dnia zmarł w szpitalu.
Według lokalnych mediów wszystko zaczęło się w czwartek ok. 5 rano, gdy 22-latek poprosił o ogień Holendra spacerującego z psem. Mężczyzna odpowiedział że nie ma ognia i poszedł dalej. 22-latek miał się wówczas – jak piszą miejscowe gazety – rzucić w pościg za Holendrem.
Wszczęto dochodzenie ws. użycia broni przez funkcjonariusza. Na razie nie wiadomo, dlaczego policjant tak szybko sięgnął po broń i czy było to niezbędne. Holenderska prokuratura przesłuchuje wszystkie osoby, które miały cokolwiek wspólnego z tą sprawą.
Zrodło: Dutch News, http://www.tvn24.pl/holen...z,363994,s.html
Ciekawe jak bylo naprawde, ale jak znam zycie to zakonczy sie umorzeniem sprawy bo stwierdza, ze policjant dzialal w obronie wlasnej... |
|
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pią Paź 18, 2013 11:49 am
|
|
|
przeniesione
mbn napisał/a: | A co maja zrobic jak nie umorzyc?
Jakis czas temu ktos ode mnie z pracy zostal napadniety i dostal nozem w brzuch, lezal potem w szpitalu. Takie odpady spoleczne ktore zagrazaja zyciu normalnych ludzi trzeba eliminowac. Ja chce sie tu czuc bezpiecznie kiedy ide do sklepu czy biegam sobie wieczorem a facet grozacy nozem przypadkowym przechodniom i policji nie zasluguje na tolerancje. |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Lis 08, 2013 12:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bagniaczka
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 06 Lis 2008 Posty: 955 Skąd: Tilburg
|
Wysłany: Pią Paź 18, 2013 12:11 pm
|
|
|
mbn napisał/a: | A co maja zrobic jak nie umorzyc?
Jakis czas temu ktos ode mnie z pracy zostal napadniety i dostal nozem w brzuch, lezal potem w szpitalu. Takie odpady spoleczne ktore zagrazaja zyciu normalnych ludzi trzeba eliminowac. Ja chce sie tu czuc bezpiecznie kiedy ide do sklepu czy biegam sobie wieczorem a facet grozacy nozem przypadkowym przechodniom i policji nie zasluguje na tolerancje. |
|
_________________ <cenzura> |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Lis 08, 2013 12:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Marieth
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lis 07, 2013 3:48 pm
|
|
|
marek_popczyk napisał/a: | http://wiadomosci.onet.pl/prasa/haga-i-londyn-nie-chca-u-siebie-polakow/hrnnv
kolejny artykul podsumowujacy nastroje w NL.
[ Dodano: Pon Sie 26, 2013 4:44 pm ]
tak z ciekawosci, na marginesie... czy natkneliscie sie ostatnimi czasy na jakikolwiek artykul o Polakach, ktory nie ukazywalby nas w jak najgorszym swietle? Ja nie, ale nie jestem na biezaco z holenderska prasa. |
A dlaczego maja niby chwalic? Ja tutaj jeszcze nigdy nie widzialam zeby kogos chwalili. Tutaj masz sie sluchac, wykonywac prace, zadnych dyskusji i ich uwielbiac, a przynajmniej niech im sie tak wydaje. Chwali sie dzieci a nie doroslych obywateli. Nie zapomnij ze i Holendrzy maja swoja przeszlosc ktora ich uksztaltowala. chca byc myslacym narodem a z uczuciami to tak roznie bywa. No coz narcystyczne struktury osobowosci u wiekszosci sa widoczne i budzi to moja litosc.
[ Dodano: Czw Lis 07, 2013 3:54 pm ]
bagniaczka napisał/a: | mbn napisał/a: | A co maja zrobic jak nie umorzyc?
|
[/quote]
OMG umorzyc? No a po co wogule to sledztwo? |
_________________ Marieth |
Ostatnio zmieniony przez Gochna H Pią Lis 08, 2013 12:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
|
|
|
|
Moniczkaaa
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lis 28, 2014 11:06 pm
|
|
|
Cytat: | Tutaj masz sie sluchac, wykonywac prace, zadnych dyskusji i ich uwielbiac |
Mi się wydaje, że po prostu masz normalnie żyć i tyle. Przecież nikt, nikogo nie trzyma tu na siłę i zawsze można wrócić do PL lub przenieść się do innego emigracyjnego kraju jak Norwegia, Niemcy czy Anglia. |
_________________ Mam nadzieję że pomogłam, albo przynajmniej nie zaszkodziłam |
|
|
|
|
catnip
Poczatkujacy
|
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Czw Sty 01, 2015 7:41 pm
|
|
|
catnip napisał/a: | szokujący artykuł o Polakach w Holandii |
Jaki on tam szokujacy ? nie znajduje w nim niczego , czego bym juz wczesniej nie przecztala chocby na tym forum. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2015 9:55 am
|
|
|
Zgadza sie, nie ma w nim niczego szokującego, a piszaca ten artykuł dziewczyna chyba juz troche zaimprezowala, bo widnieje data 31 grudnia 2015 !!!
Poza tym jak napisal jakis chlopak w komentarzu, niech napisze artykul o ludziach, ktorzy daja sobie tutaj rade i odnosza sukcesy, bo smarowac i podsumowac kogos jest bardzo latwo. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
Wysłany: Pon Sty 26, 2015 4:55 pm
|
|
|
emil1987 napisał/a: | Zwalczająca nadużycia finansowe agencja FIOD prowadzi dochodzenie w sprawie oszustw podatkowych dokonywanych przez polskich pracowników sezonowych.
Sprawa dotyczy firmy w Lelystad, z biurami również w Hadze i Tilburgu, trudniącej się doradztwem podatkowym. W środę przeszukano należące do firmy posiadłości i skonfiskowano sprzęt, na którym przechowywane są dane. Aresztowano też 37-letniego mężczyznę, podejrzewanego o bycie mózgiem fałszerstw podatkowych na dużą skalę.
Wśród klientów firmy było wielu Polaków, którzy pracowali w Holandii tylko przez kilka miesięcy, ale w deklaracji podatkowej oznajmili, że byli zatrudnieni przez cały rok, co pozwoliło im zapłacić mniejszy podatek. |
|
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

|
|