NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jestem na urlopie w pl mam staly kontrakt w firmie holend.
Autor Wiadomość
sladiss 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Mar 03, 2015 5:10 pm   Jestem na urlopie w pl mam staly kontrakt w firmie holend.

Witam mam pytanie moze ktos na to odpowie...mam staly kontrakt w firmie holenderskiej pracuje juz tam 5 lat bedac w pl.na urlopie zachorowalem.Firma placi mi chorobowe ale w sierpniu dopiero bede mial operacje czy ta firma moze mnie zmusic do przyjazdu do holandi i tam wykonac operacje?przeciez jestesmy w UE i moge leczyc sie gdzie chce....?zwolnienie wysylam co mc.od specjalisty...prosze o odp.

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Wto Mar 03, 2015 5:19 pm   

sladiss,

zapytaj swoja ubezpieczalnie, czy wyraza zgode na operacje i pokrycie jej kosztow w Polsce

( ͡° ͜ʖ ͡°).

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Wto Mar 03, 2015 7:13 pm   

sladiss napisał/a:
Firma placi mi chorobowe ale w sierpniu dopiero bede mial operacje czy ta firma moze mnie zmusic do przyjazdu do holandi i tam wykonac operacje?
tak maja prawo jezeli :
1) operacja moze sie odbyc w o wiele szybszym terminie
2) twoj stan zdrowia pozwala na podroz
Pamietaj tez ze pracodawca ma prawo powolania ciebie do lekarza zakladowego na ocene twojego stanu zdrowia , ba nawet jezeli sie okaze ze nie mozesz wykonywac swojej pracy ale za to mozesz wykonywac inna prace to bedziesz zmuszona powrocic do pracy w NL .
P.S.
Gochna ci dobrze radzi zapytaj tez w ubezpoeczalni czy dostaniesz pozwolenie na wykonane tej operacji w PL bo mozesz miec nie mila niespodzianke jak ci ubezpieczalnia nie pokryje jej kosztow bez uprzedniego pozwolenia.
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Mar 03, 2015 7:16 pm, w całości zmieniany 2 razy  

sladiss 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Mar 04, 2015 2:45 pm   

moj stan zdrowia nie pozwala na jazde za granice napisal to specjalista i przetlumaczyl....za operacje sam sobie zaplace....lekarz wystawil mi papiery ze jestem nie zdolny do pracy no i lekarz firmowy w holandi tez tak napisal....tylko ze lekarz firmowy bedrijfsarts to jest przewaznie lekarz ktory zawsze dziala na korzysc firmy...co ty na to?a co mi zrobia jak nie pojade tam zwolnia mnie?nie maja takiego prawa....

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Śro Mar 04, 2015 3:03 pm   

sladiss napisał/a:
a co mi zrobia jak nie pojade tam zwolnia mnie?nie maja takiego prawa....
wlasnie maja takie prawo , nie odrazu zwolnic ale na poczatek wstrzymac chorobowe a jak dalej bedziesz sie upieral przy swoim moga nawet rozwiazac z toba kontrakt o prace . Ale skoro uwazasz ze ty wiesz lepiej to po co nas co kolwiek pytasz ?

[ Dodano: Śro Mar 04, 2015 3:19 pm ]
nie wiem czy wiesz co to jest reintegracja jezeli nie to ci cos podpowiem im dluzej jestes na chorobowym tym wiecej pracodawca robi bys wrocil do pracy . Jezeli wczesniejszy termin operacj (jak w twoim wypadku ) bedzie mialo wplyw na szybszy powrot do pracy to niestety bedziesz zmuszony do operowania sie w szybszym terminie , a jezeli to oznacza poddanie sie oeracji w NL to nie bedziesz mial wielkiego wyboru .

http://www.arboportaal.nl...s/re-integratie
http://www.arboportaal.nl...atie-inspanning
http://www.arboportaal.nl...ng-poortwachter
Szybkiego powrotu do zdrowia zycze
Ostatnio zmieniony przez baileys Śro Mar 04, 2015 3:22 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Śro Mar 04, 2015 5:36 pm   

sladiss napisał/a:
Firma placi mi chorobowe ale w sierpniu dopiero bede mial operacje czy ta firma moze mnie zmusic do przyjazdu do holandi i tam wykonac operacje?

baileys napisał/a:
maja takie prawo

sladiss napisał/a:
a co mi zrobia jak nie pojade tam zwolnia mnie?nie maja takiego prawa....

zwolnia cie

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Śro Mar 04, 2015 7:11 pm   

sladiss,

Jesli twoj stan zdrowia na prawde nie pozwala na podroz, to skontaktuj sie z bedrijfsarts i jemu przekaz papiery od twojego specjalisty.

Jesli jednak ocenia ze jestes w stanie jechac do Holandii na badanie, to niestety nie masz wyboru.

baileys 
MODERATOR
baileys

Wysłany: Śro Mar 04, 2015 7:46 pm   

GeraltRivia, ja coraz bardziej mam wrazenie ze chlopak poprostu chce sobie przedluzyc chorobowe po prostu cwaniakuje . Niech robi jak chce ale niech puzniej nie placze ze go wy....walili z pracy .

Odpowiedz do tematu