Jestem na urlopie w pl mam staly kontrakt w firmie holend. |
Autor |
Wiadomość |
sladiss
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 03, 2015 5:10 pm Jestem na urlopie w pl mam staly kontrakt w firmie holend.
|
|
|
Witam mam pytanie moze ktos na to odpowie...mam staly kontrakt w firmie holenderskiej pracuje juz tam 5 lat bedac w pl.na urlopie zachorowalem.Firma placi mi chorobowe ale w sierpniu dopiero bede mial operacje czy ta firma moze mnie zmusic do przyjazdu do holandi i tam wykonac operacje?przeciez jestesmy w UE i moge leczyc sie gdzie chce....?zwolnienie wysylam co mc.od specjalisty...prosze o odp. |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Wto Mar 03, 2015 5:19 pm
|
|
|
sladiss,
zapytaj swoja ubezpieczalnie, czy wyraza zgode na operacje i pokrycie jej kosztow w Polsce |
_________________ http://www.siepomaga.pl/s/klikaj
( ͡° ͜ʖ ͡°). |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Wto Mar 03, 2015 7:13 pm
|
|
|
sladiss napisał/a: | Firma placi mi chorobowe ale w sierpniu dopiero bede mial operacje czy ta firma moze mnie zmusic do przyjazdu do holandi i tam wykonac operacje? | tak maja prawo jezeli :
1) operacja moze sie odbyc w o wiele szybszym terminie
2) twoj stan zdrowia pozwala na podroz
Pamietaj tez ze pracodawca ma prawo powolania ciebie do lekarza zakladowego na ocene twojego stanu zdrowia , ba nawet jezeli sie okaze ze nie mozesz wykonywac swojej pracy ale za to mozesz wykonywac inna prace to bedziesz zmuszona powrocic do pracy w NL .
P.S.
Gochna ci dobrze radzi zapytaj tez w ubezpoeczalni czy dostaniesz pozwolenie na wykonane tej operacji w PL bo mozesz miec nie mila niespodzianke jak ci ubezpieczalnia nie pokryje jej kosztow bez uprzedniego pozwolenia. |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Wto Mar 03, 2015 7:16 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
sladiss
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Mar 04, 2015 2:45 pm
|
|
|
moj stan zdrowia nie pozwala na jazde za granice napisal to specjalista i przetlumaczyl....za operacje sam sobie zaplace....lekarz wystawil mi papiery ze jestem nie zdolny do pracy no i lekarz firmowy w holandi tez tak napisal....tylko ze lekarz firmowy bedrijfsarts to jest przewaznie lekarz ktory zawsze dziala na korzysc firmy...co ty na to?a co mi zrobia jak nie pojade tam zwolnia mnie?nie maja takiego prawa.... |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Śro Mar 04, 2015 3:03 pm
|
|
|
sladiss napisał/a: | a co mi zrobia jak nie pojade tam zwolnia mnie?nie maja takiego prawa.... | wlasnie maja takie prawo , nie odrazu zwolnic ale na poczatek wstrzymac chorobowe a jak dalej bedziesz sie upieral przy swoim moga nawet rozwiazac z toba kontrakt o prace . Ale skoro uwazasz ze ty wiesz lepiej to po co nas co kolwiek pytasz ?
[ Dodano: Śro Mar 04, 2015 3:19 pm ]
nie wiem czy wiesz co to jest reintegracja jezeli nie to ci cos podpowiem im dluzej jestes na chorobowym tym wiecej pracodawca robi bys wrocil do pracy . Jezeli wczesniejszy termin operacj (jak w twoim wypadku ) bedzie mialo wplyw na szybszy powrot do pracy to niestety bedziesz zmuszony do operowania sie w szybszym terminie , a jezeli to oznacza poddanie sie oeracji w NL to nie bedziesz mial wielkiego wyboru .
http://www.arboportaal.nl...s/re-integratie
http://www.arboportaal.nl...atie-inspanning
http://www.arboportaal.nl...ng-poortwachter
Szybkiego powrotu do zdrowia zycze |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
Ostatnio zmieniony przez baileys Śro Mar 04, 2015 3:22 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Śro Mar 04, 2015 5:36 pm
|
|
|
sladiss napisał/a: | Firma placi mi chorobowe ale w sierpniu dopiero bede mial operacje czy ta firma moze mnie zmusic do przyjazdu do holandi i tam wykonac operacje? |
baileys napisał/a: | maja takie prawo |
sladiss napisał/a: | a co mi zrobia jak nie pojade tam zwolnia mnie?nie maja takiego prawa.... |
zwolnia cie |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Śro Mar 04, 2015 7:11 pm
|
|
|
sladiss,
Jesli twoj stan zdrowia na prawde nie pozwala na podroz, to skontaktuj sie z bedrijfsarts i jemu przekaz papiery od twojego specjalisty.
Jesli jednak ocenia ze jestes w stanie jechac do Holandii na badanie, to niestety nie masz wyboru. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys

|
Wysłany: Śro Mar 04, 2015 7:46 pm
|
|
|
GeraltRivia, ja coraz bardziej mam wrazenie ze chlopak poprostu chce sobie przedluzyc chorobowe po prostu cwaniakuje . Niech robi jak chce ale niech puzniej nie placze ze go wy....walili z pracy . |
|
|
|
|
|