Pytanie do kierowców, właścicieli aut itp... |
Autor |
Wiadomość |
bartejak
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 09, 2015 2:13 pm Pytanie do kierowców, właścicieli aut itp...
|
|
|
Cześć.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad założeniem biznesu, konkretnie-sklepu motoryzacyjnego. Tak, dobrze wiem, że w Holandii jest sporo takich przybytków, ale ceny w nich są horrendalne. Sam przekonałem się na własnej skórze. Mam dostęp do paru hurtowni w Polsce, Belgii i Niemczech, skąd części nowe i używane mógłbym ściągać nawet o połowę taniej. Jednak mam parę pytań do forumówiczów. Mianowicie-gdzie byłaby najlepsza lokalizacja, gdzie brakuje takiego miejsca-Rotterdam, Haga, a może Amsterdam lub Eindhoven? A może w ogóle jest przesyt takich miejsc i mój pomysł w ogóle nie ma sensu, bo i tak kupujecie w NL?
Dalej-na jakich markach się skupić? Sam myślałem o azjatyckich, mam mazdę i wiem, że zakup oryginalnych części potrafi zaboleć, a także o szwedzkich. Czy jednak tylu ludzi jeździ autami niemieckimi, że dobrze by było ich wspomóc nowym sklepem? |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Czw Lip 09, 2015 5:54 pm
|
|
|
bartejak napisał/a: | skąd części nowe i używane mógłbym ściągać nawet o połowę taniej. | ok zalozymy sciagasz wtryski do merola za €60 . A jak sa lipne co z gwarancja ? Pozatym czy masz takowe juz na za 2 godz w sklepie ? Nie nie masz ok to dziekuje ide do innego a tam maja i tam kupuje za €125 .Pozatym druga sprawa wiesz ile bedziesz musial zaplacic miesiecznie za sklep np 100m2 w wiekszym miescie ?
Ja meszkam niedaleko miesciny gdzie mieszka 30.000 mieszkancow i tu jest takich sklepikow +/- 20 . Z czego conajmniej 10 z badzo duzym asortymentem . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
bartejak
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lip 09, 2015 6:44 pm
|
|
|
baileys napisał/a: | Ja meszkam niedaleko miesciny gdzie mieszka 30.000 mieszkancow i tu jest takich sklepikow +/- 20 . Z czego conajmniej 10 z badzo duzym asortymentem . |
Możesz mi powiedzieć, koło jakiej mieściny mieszkasz? Jedno miejsce do wykreślenia by było. Co do gwarancji-jeśli coś ściągam, to to sprawdzam, tak? Część używana-gwarancja rozruchowa. Część nowa-gwarancja producenta. A co do samych części-po to się inwestuje pieniądze, żeby zapewnić szeroki wachlarz części, tak?
Czy może źle rozumuję? |
Ostatnio zmieniony przez bartejak Czw Lip 09, 2015 6:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Lip 10, 2015 7:37 am
|
|
|
Witam,
Jak mialbym zaczynac to na pewno na poczatku bym wybral sklep internetowy + dobra reklame np na niedzieli itp
Sklep stacjonarny to mega wydatki na poczatek ...
Pamietaj ze jak cos w sklepie kosztuje 50 e to sklep nabywa to rzecz po 25 e lub nawet mniej ...
Powodzenia zycze |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
bartejak
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 10, 2015 2:04 pm
|
|
|
Beny.rac napisał/a: | Witam,
Jak mialbym zaczynac to na pewno na poczatku bym wybral sklep internetowy + dobra reklame np na niedzieli itp
Sklep stacjonarny to mega wydatki na poczatek ...
|
Też się bardziej skłaniam ku tej myśli-zamówienia przez internet+transport na koszt firmy do jakiegoś limitu kilometrów.. O stacjonarnym myślałem, bo wiesz... Fajnie by było mieć taki sklep |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pią Lip 10, 2015 4:23 pm
|
|
|
bartejak, Cytat: | Fajnie by było mieć taki sklep |
Jesli tylko fajnie , to od razu pisze, ze nie zarobisz na wynajem sklepu i nie wyzyjesz ,
no chyba ze masz forsy jak lodu na rozpoczecie biznesu ,to i nie ma o czym gadac.
Szczerze mowiac w mojej miejscowosci nie ma sklepow auto- moto.
A nawet jakby jakis byl w poblizu, to bym nie jechala ,bo nie bardzo znam sie na czesciach
wiec, musi od razu za to zabrac sie fachowiec
Jesli cos sie psuje, to udaje sie do sprawdzonego mechanika a on bez problemu zamawia i wymienia ale to tylko moje podejscie do tematu , bo nie musze az tak liczyc sie z kasa
inni pewnie robia inaczej i dobrze, bo kazdy robi tak jak mu pasuje.
Powodzenia w biznesie . |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Pią Lip 10, 2015 4:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
bartejak
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lip 13, 2015 9:04 am
|
|
|
Panicelinka napisał/a: |
Jesli tylko fajnie , to od razu pisze, ze nie zarobisz na wynajem sklepu i nie wyzyjesz ,
no chyba ze masz forsy jak lodu na rozpoczecie biznesu ,to i nie ma o czym gadac. |
"Fajnie" w sensie, że chciałbym mieć sklep stacjonarny, a dwa, że zaczynam mieć dość robienia na kogoś i chciałbym, żeby wreszcie ktoś lub coś pracowało na mnie. Więc zależy mi na dobrych, konkretnych poradach, bo chciałbym, żeby mi wszystko wypaliło i działało. Dlatego zbieram opinie
Co do forsy-zakładam, że na początku nikt jej nie ma, dlatego się rozkręca biznes, żeby ją mieć gdybym miał dużo pieniędzy, to bym się bawił, a nie pracował od tego są kredyty, pożyczki i inne koszmary na początku.
I tak właśnie myślałem, że sam sklep, to może być biznes na pół gwizdka... Chociaż taki Hofland chyba nie ma warsztatów, a prosperują dobrze. |
|
|
|
|
|
|