NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie do kierowców, właścicieli aut itp...
Autor Wiadomość
bartejak
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 09, 2015 2:13 pm   Pytanie do kierowców, właścicieli aut itp...

Cześć.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad założeniem biznesu, konkretnie-sklepu motoryzacyjnego. Tak, dobrze wiem, że w Holandii jest sporo takich przybytków, ale ceny w nich są horrendalne. Sam przekonałem się na własnej skórze. Mam dostęp do paru hurtowni w Polsce, Belgii i Niemczech, skąd części nowe i używane mógłbym ściągać nawet o połowę taniej. Jednak mam parę pytań do forumówiczów. Mianowicie-gdzie byłaby najlepsza lokalizacja, gdzie brakuje takiego miejsca-Rotterdam, Haga, a może Amsterdam lub Eindhoven? A może w ogóle jest przesyt takich miejsc i mój pomysł w ogóle nie ma sensu, bo i tak kupujecie w NL?
Dalej-na jakich markach się skupić? Sam myślałem o azjatyckich, mam mazdę i wiem, że zakup oryginalnych części potrafi zaboleć, a także o szwedzkich. Czy jednak tylu ludzi jeździ autami niemieckimi, że dobrze by było ich wspomóc nowym sklepem?

baileys 
MODERATOR
baileys

Pomogła: 83 razy
Wysłany: Czw Lip 09, 2015 5:54 pm   

bartejak napisał/a:
skąd części nowe i używane mógłbym ściągać nawet o połowę taniej.
ok zalozymy sciagasz wtryski do merola za €60 . A jak sa lipne co z gwarancja ? Pozatym czy masz takowe juz na za 2 godz w sklepie ? Nie nie masz ok to dziekuje ide do innego a tam maja i tam kupuje za €125 .Pozatym druga sprawa wiesz ile bedziesz musial zaplacic miesiecznie za sklep np 100m2 w wiekszym miescie ?
Ja meszkam niedaleko miesciny gdzie mieszka 30.000 mieszkancow i tu jest takich sklepikow +/- 20 . Z czego conajmniej 10 z badzo duzym asortymentem .

bartejak
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Lip 09, 2015 6:44 pm   

baileys napisał/a:
Ja meszkam niedaleko miesciny gdzie mieszka 30.000 mieszkancow i tu jest takich sklepikow +/- 20 . Z czego conajmniej 10 z badzo duzym asortymentem .

Możesz mi powiedzieć, koło jakiej mieściny mieszkasz? Jedno miejsce do wykreślenia by było. Co do gwarancji-jeśli coś ściągam, to to sprawdzam, tak? Część używana-gwarancja rozruchowa. Część nowa-gwarancja producenta. A co do samych części-po to się inwestuje pieniądze, żeby zapewnić szeroki wachlarz części, tak?

Czy może źle rozumuję?
Ostatnio zmieniony przez bartejak Czw Lip 09, 2015 6:45 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Pią Lip 10, 2015 7:37 am   

Witam,

Jak mialbym zaczynac to na pewno na poczatku bym wybral sklep internetowy + dobra reklame np na niedzieli itp

Sklep stacjonarny to mega wydatki na poczatek ...

Pamietaj ze jak cos w sklepie kosztuje 50 e to sklep nabywa to rzecz po 25 e lub nawet mniej ...

Powodzenia zycze :039:

bartejak
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Lip 10, 2015 2:04 pm   

Beny.rac napisał/a:
Witam,

Jak mialbym zaczynac to na pewno na poczatku bym wybral sklep internetowy + dobra reklame np na niedzieli itp

Sklep stacjonarny to mega wydatki na poczatek ...

Też się bardziej skłaniam ku tej myśli-zamówienia przez internet+transport na koszt firmy do jakiegoś limitu kilometrów.. O stacjonarnym myślałem, bo wiesz... Fajnie by było mieć taki sklep ;)

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Pią Lip 10, 2015 4:23 pm   

bartejak,
Cytat:
Fajnie by było mieć taki sklep

Jesli tylko fajnie , to od razu pisze, ze nie zarobisz na wynajem sklepu i nie wyzyjesz ,
no chyba ze masz forsy jak lodu na rozpoczecie biznesu ,to i nie ma o czym gadac.
Szczerze mowiac w mojej miejscowosci nie ma sklepow auto- moto.
A nawet jakby jakis byl w poblizu, to bym nie jechala ,bo nie bardzo znam sie na czesciach
wiec, musi od razu za to zabrac sie fachowiec
Jesli cos sie psuje, to udaje sie do sprawdzonego mechanika a on bez problemu zamawia i wymienia ale to tylko moje podejscie do tematu , bo nie musze az tak liczyc sie z kasa
inni pewnie robia inaczej i dobrze, bo kazdy robi tak jak mu pasuje.
Powodzenia w biznesie .
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Pią Lip 10, 2015 4:24 pm, w całości zmieniany 1 raz  

bartejak
Poczatkujacy

Wysłany: Pon Lip 13, 2015 9:04 am   

Panicelinka napisał/a:

Jesli tylko fajnie , to od razu pisze, ze nie zarobisz na wynajem sklepu i nie wyzyjesz ,
no chyba ze masz forsy jak lodu na rozpoczecie biznesu ,to i nie ma o czym gadac.

"Fajnie" w sensie, że chciałbym mieć sklep stacjonarny, a dwa, że zaczynam mieć dość robienia na kogoś i chciałbym, żeby wreszcie ktoś lub coś pracowało na mnie. Więc zależy mi na dobrych, konkretnych poradach, bo chciałbym, żeby mi wszystko wypaliło i działało. Dlatego zbieram opinie :)
Co do forsy-zakładam, że na początku nikt jej nie ma, dlatego się rozkręca biznes, żeby ją mieć ;) gdybym miał dużo pieniędzy, to bym się bawił, a nie pracował ;) od tego są kredyty, pożyczki i inne koszmary na początku.

I tak właśnie myślałem, że sam sklep, to może być biznes na pół gwizdka... Chociaż taki Hofland chyba nie ma warsztatów, a prosperują dobrze.

Odpowiedz do tematu