Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Pon Mar 07, 2016 7:59 pm
|
|
|
Z reguły auta z instalacją robioną w Polsce nie dostaną certyfikatu w kraju gdyż taki wystawia ten, kto zakładał gaz - zazwyczaj te osoby montują komponenty niezbyt znane na zachodzie (no i są poza listą składników instalacji typu G3 w NL)
Jeśli tak jest to trzeba szukać warsztatu LPG w NL, który za odpowiednią opłatą (150 euro wzwyż) po prostu wyda ci papierek, z którym idziesz do RDW lub Belastingu. Trzeba trafić na dobrego gaziarza bo z mojego doświadczenia mało, który wie co to np. STAG. Większość chyba montuje komponenty z Włoch, Francji aniżeli interesuje się jakie są na wschodzie Europy.
Po sprawdzeniu twojego auta i papierów przez gaziarza dostaniesz potwierdzenie, że twoja bryka ma LPG-G3, a to uprawnia do zniżki.
Niestety to działa tylko na żółtych blachach, gdyż według belastingu te certyfikaty służą tylko autom holenderskim i nie można płacić mniejszego podatku na polskich blachach. Z tego względu nie ma możliwości uzyskania certyfikatu bez wcześniejszego przejścia na żółte blaszki. Dopiero po tej czynności można iść do gaziarza.
Ja jeszcze nie przeszedłem na żółte blachy, ale dowiadywałem się i jestem już przygotowany na to.
Kiedyś to zrobię. |
Ostatnio zmieniony przez Fegelein Pon Mar 07, 2016 8:04 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|