Kupiłem samochód z niekompletnymi dokumentami - jak wyrobić? |
Autor |
Wiadomość |
tadzik128
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 01, 2016 5:35 pm Kupiłem samochód z niekompletnymi dokumentami - jak wyrobić?
|
|
|
Cześć!
Niedawno kupiłem od niemca samochód który sprowadził z Holandii i nie zarejestrował w DE (wymeldowany w Holandii w styczniu 2014). Przy próbie zarejestrowania pojazdu w Polsce okazało się że brakuje jednej cześci dowodu rejestracyjnego KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs).
Posiadam do auta:
KENTEKENBEWIJS DEEL I A (voertuigbewijs)
KENTEKENBEWIJS DEEL II (overschijvingsbewijs)
oraz dokument potwierdzający, że samochód został kupiony przez tego niemca (nie pamietam jego nazwy). Mam też umowę kupna - sprzedaży z niemcem - w razie czego służę skanami posiadanych dokumentów.
dodatkowo posiadam jeszcze luxemburski dowód rejestracyjny (w 2000 roku auto zostało z Luxemburga sprowadzone do Holandii). Niemiec raz jeszcze ma sprawdzić czy nie zostały u niego jakieś papiery, ale zapewne nic już nie znajdzie.
Pojazd jest dość rzadko wystepujący i zależy mi na tym by go zarejestrować. Czy mogę wystapić jakoś do holenderskiego urzedu o wydanie duplikatu? Jesli tak, to jak to zrobić (najchętniej online - pojazd i dokumenty są w Polsce, ja pracuję w Hamburgu). niemniej jeśli nie da się tego załatwić przez internet to oczywiście wybiorę się na wycieczkę do Holandii by to załatwić. Proszę o radę jak najsprawniej to załatwić.
Korzystałem z wyszukiwarki na forum, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.
Pozdrawiam, Tadzik |
Ostatnio zmieniony przez tadzik128 Pią Kwi 01, 2016 5:47 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
|
|
|
|
tadzik128
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 01, 2016 7:29 pm
|
|
|
Dziękuję za szybką odpowiedź. Z tego co doczytałem w podanym linku, nie mogę wystąpić o brakujące dokumenty online, gdyż nie były one wystawione na moje imię i nazwisko (takie są podane wymagania dla załatwienia tego online). Zatem pozostaje mi wycieczka do Holandii jeśli nie uda się tego załatwić w Polsce (np oświadczeniem że ten dokument zaginął). Orientujecie się czy wystawią mi coś takiego jeśli się osobiście wybiorę do urzędu? - bedę jeszcze w poniedziałek dzwonił i się dowiadywał - ale może ktoś z Was wie jak to wygląda?
[ Dodano: Pią Kwi 01, 2016 10:42 pm ]
Przepraszam że jeszcze raz nudzę. Dodaję skan dokumentu wystawionego dla niemca:
link
czy to nie jest przypadkiem właśnie brakujący dokument, tyle że wystawiony w celu wywozu?
Może po prostu agencja która mi to rejestruje lub urzędnik w wydziale komunikacji nie wie o tym? - pola są tak samo z tego co widzę oznaczane jak w szukanym przeze mnie dokumencie.
Pozdrawiam, Tadzik |
Ostatnio zmieniony przez tadzik128 Pią Kwi 01, 2016 9:46 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2016 11:19 am
|
|
|
tadzik128 napisał/a: | Przy próbie zarejestrowania pojazdu w Polsce okazało się że brakuje jednej cześci dowodu rejestracyjnego KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs). |
sam piszesz, ze potrzebujesz KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs).
czy na skanie tego dokumentu widnieje taka nazwa ? jesli jest , to masz brakujaca czesc..ja niestety jej tam nie widze , moim zdaniem powinienes posiadac orginaly dokumentow a nie kopie
dodam ze od 1 stycznia 2014 w Holandii wprowadzono dla aut ,kentekencard w formie plastikowej karty . |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Sob Kwi 02, 2016 11:30 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
tadzik128
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2016 12:02 pm
|
|
|
wedle strony:
link do innego forum usuniety
dokument którego mi wg urzędu brakuje to:
2. KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs) - dowód rejestracji pojazdu część IB - dowód posiadania pojazdu na nazwisko
I ten skan który wrzuciłem, jest potwierdzonym przez RDW dokumentem, że niemiec (M. Landau) jest od 21 stycznia 2014 właścicielem tego pojazdu. Pojazd tego samego dnia opuścił Holandię na lawecie - stąd moze forma dokumentu. Dlatego też chciałem się dowiedzieć czy te dokumenty nie są tożsame. Na powyższej stronie jest napisane, że po kupnie pojazdu KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs) daje sie do RDW lub na pocztę i jest wydawane nowe na nowego właściela. I wszystko wskazuje na to, że zamiast KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs) niemiec dostał właśnie dokument który zeskanowałem (on już też nie pamięta tego dokładnie bo było to ponad 2 lata temu). Skoro dokument który wrzuciłem jest sygnowany przez RDW, to powienien mieć jakąś nazwę i funkcję - stąd moje pytanie - czy ktoś mi może na nie odpowiedzieć co to za dokument? Sądzę że to co napisałem brzmi logicznie. Wolę zapytać zanim przejadę się na wycieczkę do holenderskiego urzędu. |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Sob Kwi 02, 2016 12:27 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|