NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupiłem samochód z niekompletnymi dokumentami - jak wyrobić?
Autor Wiadomość
tadzik128
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 01, 2016 5:35 pm   Kupiłem samochód z niekompletnymi dokumentami - jak wyrobić?

Cześć!
Niedawno kupiłem od niemca samochód który sprowadził z Holandii i nie zarejestrował w DE (wymeldowany w Holandii w styczniu 2014). Przy próbie zarejestrowania pojazdu w Polsce okazało się że brakuje jednej cześci dowodu rejestracyjnego KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs).

Posiadam do auta:

KENTEKENBEWIJS DEEL I A (voertuigbewijs)
KENTEKENBEWIJS DEEL II (overschijvingsbewijs)

oraz dokument potwierdzający, że samochód został kupiony przez tego niemca (nie pamietam jego nazwy). Mam też umowę kupna - sprzedaży z niemcem - w razie czego służę skanami posiadanych dokumentów.

dodatkowo posiadam jeszcze luxemburski dowód rejestracyjny (w 2000 roku auto zostało z Luxemburga sprowadzone do Holandii). Niemiec raz jeszcze ma sprawdzić czy nie zostały u niego jakieś papiery, ale zapewne nic już nie znajdzie.

Pojazd jest dość rzadko wystepujący i zależy mi na tym by go zarejestrować. Czy mogę wystapić jakoś do holenderskiego urzedu o wydanie duplikatu? Jesli tak, to jak to zrobić (najchętniej online - pojazd i dokumenty są w Polsce, ja pracuję w Hamburgu). niemniej jeśli nie da się tego załatwić przez internet to oczywiście wybiorę się na wycieczkę do Holandii by to załatwić. Proszę o radę jak najsprawniej to załatwić.

Korzystałem z wyszukiwarki na forum, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.

Pozdrawiam, Tadzik
Ostatnio zmieniony przez tadzik128 Pią Kwi 01, 2016 5:47 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Pią Kwi 01, 2016 6:16 pm   

bylo na forum jak znajde link to podam
edit

http://www.niedziela.nl/f...ic.php?t=106292

http://www.niedziela.nl/f...ic.php?t=106224
http://www.niedziela.nl/f...ic.php?t=105206
tu link do zalatwienia sprawy online

https://www.rdw.nl/Partic...20of%20gestolen
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Pią Kwi 01, 2016 6:21 pm, w całości zmieniany 1 raz  

tadzik128
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Kwi 01, 2016 7:29 pm   

Dziękuję za szybką odpowiedź. Z tego co doczytałem w podanym linku, nie mogę wystąpić o brakujące dokumenty online, gdyż nie były one wystawione na moje imię i nazwisko (takie są podane wymagania dla załatwienia tego online). Zatem pozostaje mi wycieczka do Holandii jeśli nie uda się tego załatwić w Polsce (np oświadczeniem że ten dokument zaginął). Orientujecie się czy wystawią mi coś takiego jeśli się osobiście wybiorę do urzędu? - bedę jeszcze w poniedziałek dzwonił i się dowiadywał - ale może ktoś z Was wie jak to wygląda?

[ Dodano: Pią Kwi 01, 2016 10:42 pm ]
Przepraszam że jeszcze raz nudzę. Dodaję skan dokumentu wystawionego dla niemca:

link

czy to nie jest przypadkiem właśnie brakujący dokument, tyle że wystawiony w celu wywozu?

Może po prostu agencja która mi to rejestruje lub urzędnik w wydziale komunikacji nie wie o tym? - pola są tak samo z tego co widzę oznaczane jak w szukanym przeze mnie dokumencie.

Pozdrawiam, Tadzik
Ostatnio zmieniony przez tadzik128 Pią Kwi 01, 2016 9:46 pm, w całości zmieniany 3 razy  

Panicelinka 
MODERATOR
panicelinka

Pomogła: 36 razy
Wysłany: Sob Kwi 02, 2016 11:19 am   

tadzik128 napisał/a:
Przy próbie zarejestrowania pojazdu w Polsce okazało się że brakuje jednej cześci dowodu rejestracyjnego KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs).

sam piszesz, ze potrzebujesz KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs).

czy na skanie tego dokumentu widnieje taka nazwa ? jesli jest , to masz brakujaca czesc..ja niestety jej tam nie widze , moim zdaniem powinienes posiadac orginaly dokumentow a nie kopie

dodam ze od 1 stycznia 2014 w Holandii wprowadzono dla aut ,kentekencard w formie plastikowej karty .
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Sob Kwi 02, 2016 11:30 am, w całości zmieniany 1 raz  

tadzik128
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Kwi 02, 2016 12:02 pm   

wedle strony:

link do innego forum usuniety

dokument którego mi wg urzędu brakuje to:

2. KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs) - dowód rejestracji pojazdu część IB - dowód posiadania pojazdu na nazwisko

I ten skan który wrzuciłem, jest potwierdzonym przez RDW dokumentem, że niemiec (M. Landau) jest od 21 stycznia 2014 właścicielem tego pojazdu. Pojazd tego samego dnia opuścił Holandię na lawecie - stąd moze forma dokumentu. Dlatego też chciałem się dowiedzieć czy te dokumenty nie są tożsame. Na powyższej stronie jest napisane, że po kupnie pojazdu KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs) daje sie do RDW lub na pocztę i jest wydawane nowe na nowego właściela. I wszystko wskazuje na to, że zamiast KENTEKENBEWIJS DEEL I B (tenaamstellingsbewijs) niemiec dostał właśnie dokument który zeskanowałem (on już też nie pamięta tego dokładnie bo było to ponad 2 lata temu). Skoro dokument który wrzuciłem jest sygnowany przez RDW, to powienien mieć jakąś nazwę i funkcję - stąd moje pytanie - czy ktoś mi może na nie odpowiedzieć co to za dokument? Sądzę że to co napisałem brzmi logicznie. Wolę zapytać zanim przejadę się na wycieczkę do holenderskiego urzędu.
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Sob Kwi 02, 2016 12:27 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu