Ciąża w Holandi- trudności losu |
Autor |
Wiadomość |
xaviour
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Kwi 30, 2016 7:28 am Ciąża w Holandi- trudności losu
|
|
|
Witam,
Dwa tygodnie temu dowiedziałem się razem z dziewczyną że jest w ciąży (poprzez test ciążowy).
Dzisiaj (30/04/16) jedziemy do ginekologa by sie upewnić.
Jeśli naprawde okaże się że jest w ciąży, chciałbym was prosić o pomoc, porade co mamy zrobić!?
Pracujemy obydwoje poprzez agencje pracy na fazie A.
Jesteśmy w tym biurze około miesiąca, jak rówież mieszkamy na domku tejże agencji.
To dopiero początki ciąży i nie wiemy co trzeba robić, jakie mamy obowiązki związane z tym jak również prawa.
Czy mogę prosić kogokolwiek czy mógłby napisać mi wszystko od A do Z?
Jestem naprawdę zestresowany tym wszystkim, jednak chcę dla mojej kobiety oraz mojego dziecka jak najlepiej.
Proszę was bardzo o pomoc.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Rafał |
_________________ Możesz wszystko, ale nic nie musisz! |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Kwi 30, 2016 8:32 am
|
|
|
xaviour, napisze co wielu juz slyszalo : ciaza to nie choroba . Ciaza nie chroni przed zakonczeniem kontraktu o prace jak i zaden pracodawca nie ma obowiazku go przedluzac z powodu ciazy .W NL kobiety pracuja normalnie do +/- 7 miesiaca i ida na maciezynskie ktora trwa 16tyg . W NL nie ma L4 z powodu ciazy tylko dlatego ze kobieta jest w ciazy . Jezeli sa jakies problemy z ciaza lub jest dana chora z powodu ciazy ma prawo isc na chorobowe . Ciaze masz obowiazek zglosci pracodawcy nie puzniej jak w 6 m-cu . Twoja pratnerka bedzie miala prawo do lzejszej pracy ( w zaleznosci co teraz robi ) . Sprawdzic co pokrywa wasze ubezpieczenie bo mieszkajac w NL kramzorg jest w pakiecie a mimo to musisz mala sumke sam doplacic.
1) sprawdzic ubezpieczenie co pokrywa
2) wybrac verloskundige
3) wynajac wlasny dach nad glowa
4) zglosic pracodawcy |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Sob Kwi 30, 2016 8:43 am
|
|
|
xaviour, tak pozatym masz na tu na forum wile info poczytaj
http://www.niedziela.nl/i...a.nl%2Fforum%2F |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
xenon
Super gaduła
|
Wysłany: Nie Maj 08, 2016 12:11 pm
|
|
|
Dodam od siebie szukaj mieszkania na juz. Agencja nie wyrazi zgody na male dziecko w domu. Kaza sie twojej dziewczynie wyprowadzic. Jak nie znajdziecie mieszkania to jedynie powrot do Polski nic poza tym. Smutne lecz prawdziwe. Dlatego ja zawsze powtarzam kazdemu najwazniejsze jest wlasne mieszkanie a nie agencyjne. W razie ciazy lub choroby czlowiek zostaje w piekielnie trudnej sytuacji. |
|
|
|
|
|