Stacje benzynowe |
Autor |
Wiadomość |
m-trubiewska-19
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Maj 20, 2016 4:16 pm Stacje benzynowe
|
|
|
Witam!
Mam takie pytanie: Czy można płacić polską kartą Mastercard (oczywiście walutową) na stacjach benzynowych w Holandii??
Jeśli tak to proszę podać na jakich. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
|
wigru
Gaduła nad gadułami :-)
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Sob Maj 21, 2016 9:04 pm
|
|
|
Możesz. Jakie karty obsługuje taka stacja taką informację na drzwiach albo czasami na dystrybutorze naklejki nawet są, zobacz sobie przed tankowaniem. MasterCard zazwyczaj przyjmują te stacje gdzie jest normalna obsługa, a na automatach i nocnych stacjach możesz mieć problem, bo one są przystosowane do obsługi kart Maestro i MasterCard nie przyjmują. |
|
|
|
|
m-trubiewska-19
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2016 10:56 am
|
|
|
A na jakich konkretnie?? Może znasz?? |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2016 11:13 am
|
|
|
m-trubiewska-19,
Te które mają znaczek Mastercard
Np. Tango ma, TinQ nie ma itd. itp. By trzeba było na poszczególnych stronach sprawdzać. |
|
|
|
|
wigru
Pomógł: 11 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Maj 2010 Posty: 455 Skąd: 's-Hertogenbosch
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2016 11:13 am
|
|
|
TinQ nie przyjmuje MasterCard tylko Maestro. Tam podjeżdżasz, automat przed zatankowaniem sprawdza jaki masz limit na karcie i tankujesz. Rozliczenie następuje po odłożeniu pistoletu i obciąża Cię taką kwotą. Podejrzewam, że karty MasterCard nie oferują takiej możliwości. |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2016 11:17 am
|
|
|
wigru,
Tu chodzi według mnie o koszty jakie Mastercard obciąża sprzedawców, parę procent z transakcji to jednak przy benzynie dużo. |
|
|
|
|
m-trubiewska-19
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2016 12:28 pm
|
|
|
A stacje BP albo shell?? Bo one są w Polsce.
Bo Esso i Total też chyba nie przyjmuje mastercard. |
|
|
|
|
wigru
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2016 1:36 pm
|
|
|
GeraltRivia,
Jednak myślę, że to nie są te same systemy. Co za różnica czy bank zarobi na Mastercardzie czy na Maestro? Tu nie chodzi o opłatę interchange lub w bardzo małym stopniu.
Kiedyś byłem we Francji i tanknąłem sobie na automacie za 30€ Maestrem. Efekt był taki, że na koncie zrobiła się blokada 130€ na tydzień, aż do całkowitego rozliczenia transakcji. Wydaje mi się, że w Mastercard nie można zrobić takich transakcji, w których najpierw jest sprawdzane saldo dostępne a rozliczenie następuje po odłożeniu pistoletu. A w Maestro można, bo tak tankuję od kilku lat.
Płacąc na stacji zwykłej, z personelem raczej nie ma różnicy czy taka karta czy taka, bo kwota po zatankowaniu już się nie zmienia.
Z drugiej strony jak wiesz, że jedziesz w trasę to lepiej mieć jakąś część kasy w kieszeni. |
|
|
|
|
m-trubiewska-19
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2016 1:45 pm
|
|
|
Ja pytam jakie stacje w Holandii przyjmują mastercard a nie jaka jest różnica między maestro a mastercard.
Potrzebuje konkretnie jakie stacje przyjmują mastercard.
W Holandii jest BP i SHELL tak jak w Polsce i czy one też przyjmują??
Pytam tych, którzy wiedzą i byli. |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2016 2:05 pm
|
|
|
m-trubiewska-19,
Przecież dostałaś odpowiedź : Te które mają znaczek Mastercard.
Nie ma jednej strony internetowej gdzie są podane wszystkie stacje które mają Mastercard. Przy każdej stacji byś musiała sprawdzić. Np. Tango ma wszędzie.
BP i Shell w Holandii? Na serio? Wystarczy wpisać Shell.nl lub BP.nl i już widzisz gdzie są i jakie. Widzę, że Shell ma np. Mastercard. I tak po kolei sprawdzasz sobie wszystkie stacje w Holandii.... albo tak jak radzi kolega wigru - bierzesz trochę gotówki ze sobą
PS Shell to Royal Dutch, czyli holenderska firma
wigru,
Wiem, że to osobne systemy, ale według mnie sprzedawca płaci opłatę za Mastercard, a nie bank, a przy Maestro te opłaty są o wiele niższe? Tak czytałem na stronach holenderskich, ale pewien na 100% nie jestem. |
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Wto Maj 24, 2016 2:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
m-trubiewska-19
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Maj 24, 2016 2:15 pm
|
|
|
Ok, to już trochę wiem. Sprawdzałam tango i ma rzeczywiście mastercard.
Wielkie dzięki za udzielenie mi odpowiedzi. |
|
|
|
|
|