NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Stacje benzynowe
Autor Wiadomość
m-trubiewska-19
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Maj 20, 2016 4:16 pm   Stacje benzynowe

Witam!

Mam takie pytanie: Czy można płacić polską kartą Mastercard (oczywiście walutową) na stacjach benzynowych w Holandii??

Jeśli tak to proszę podać na jakich. Z góry dziękuję za pomoc. :)

wigru 
Gaduła nad gadułami :-)

Wysłany: Sob Maj 21, 2016 9:04 pm   

Możesz. Jakie karty obsługuje taka stacja taką informację na drzwiach albo czasami na dystrybutorze naklejki nawet są, zobacz sobie przed tankowaniem. MasterCard zazwyczaj przyjmują te stacje gdzie jest normalna obsługa, a na automatach i nocnych stacjach możesz mieć problem, bo one są przystosowane do obsługi kart Maestro i MasterCard nie przyjmują.

m-trubiewska-19
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 24, 2016 10:56 am   

A na jakich konkretnie?? Może znasz??

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Wto Maj 24, 2016 11:13 am   

m-trubiewska-19,

Te które mają znaczek Mastercard :P

Np. Tango ma, TinQ nie ma itd. itp. By trzeba było na poszczególnych stronach sprawdzać.

wigru 

Wysłany: Wto Maj 24, 2016 11:13 am   

TinQ nie przyjmuje MasterCard tylko Maestro. Tam podjeżdżasz, automat przed zatankowaniem sprawdza jaki masz limit na karcie i tankujesz. Rozliczenie następuje po odłożeniu pistoletu i obciąża Cię taką kwotą. Podejrzewam, że karty MasterCard nie oferują takiej możliwości.

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Wto Maj 24, 2016 11:17 am   

wigru,
Tu chodzi według mnie o koszty jakie Mastercard obciąża sprzedawców, parę procent z transakcji to jednak przy benzynie dużo.

m-trubiewska-19
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 24, 2016 12:28 pm   

A stacje BP albo shell?? Bo one są w Polsce.

Bo Esso i Total też chyba nie przyjmuje mastercard.

wigru 

Wysłany: Wto Maj 24, 2016 1:36 pm   

GeraltRivia,
Jednak myślę, że to nie są te same systemy. Co za różnica czy bank zarobi na Mastercardzie czy na Maestro? Tu nie chodzi o opłatę interchange lub w bardzo małym stopniu.

Kiedyś byłem we Francji i tanknąłem sobie na automacie za 30€ Maestrem. Efekt był taki, że na koncie zrobiła się blokada 130€ na tydzień, aż do całkowitego rozliczenia transakcji. Wydaje mi się, że w Mastercard nie można zrobić takich transakcji, w których najpierw jest sprawdzane saldo dostępne a rozliczenie następuje po odłożeniu pistoletu. A w Maestro można, bo tak tankuję od kilku lat.

Płacąc na stacji zwykłej, z personelem raczej nie ma różnicy czy taka karta czy taka, bo kwota po zatankowaniu już się nie zmienia.

Z drugiej strony jak wiesz, że jedziesz w trasę to lepiej mieć jakąś część kasy w kieszeni.

m-trubiewska-19
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 24, 2016 1:45 pm   

Ja pytam jakie stacje w Holandii przyjmują mastercard a nie jaka jest różnica między maestro a mastercard.

Potrzebuje konkretnie jakie stacje przyjmują mastercard.

W Holandii jest BP i SHELL tak jak w Polsce i czy one też przyjmują??

Pytam tych, którzy wiedzą i byli.

GeraltRivia 
MODERATOR

Wysłany: Wto Maj 24, 2016 2:05 pm   

m-trubiewska-19,

Przecież dostałaś odpowiedź : Te które mają znaczek Mastercard.

Nie ma jednej strony internetowej gdzie są podane wszystkie stacje które mają Mastercard. Przy każdej stacji byś musiała sprawdzić. Np. Tango ma wszędzie.

BP i Shell w Holandii? Na serio? Wystarczy wpisać Shell.nl lub BP.nl i już widzisz gdzie są i jakie. Widzę, że Shell ma np. Mastercard. I tak po kolei sprawdzasz sobie wszystkie stacje w Holandii.... albo tak jak radzi kolega wigru - bierzesz trochę gotówki ze sobą :P

PS Shell to Royal Dutch, czyli holenderska firma :)

wigru,

Wiem, że to osobne systemy, ale według mnie sprzedawca płaci opłatę za Mastercard, a nie bank, a przy Maestro te opłaty są o wiele niższe? Tak czytałem na stronach holenderskich, ale pewien na 100% nie jestem.
Ostatnio zmieniony przez GeraltRivia Wto Maj 24, 2016 2:05 pm, w całości zmieniany 1 raz  

m-trubiewska-19
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Maj 24, 2016 2:15 pm   

Ok, to już trochę wiem. Sprawdzałam tango i ma rzeczywiście mastercard.

Wielkie dzięki za udzielenie mi odpowiedzi.

Odpowiedz do tematu