Zatrzymany przez Belasting |
Autor |
Wiadomość |
Fegelein
Super gaduła
|
Wysłany: Czw Sty 07, 2016 11:40 am
|
|
|
Urząd ma cię w systemie - kropka.
Od tego momentu masz płacić (jeśli coś ci powiedzieli na ten temat, to może być, że masz 2 tyg na zjazd auta do Polski), jeśli nie będziesz płacił, a złapie cię kontrola następnym razem to płacisz od momentu kiedy miałeś płacić (termin I kontroli) plus 100% kary czyli drugie tyle.
Prawdopodobnie Belastingdienst już liczy ci składkę i wyśle listem na adres holenderski jeśli wzięli twoje dane\masz meldunek.
Nie wiadomo czy policzą ci od momentu kontroli czy momentu pracy bo mogą tak zrobić.
Nie wiem co masz za auto, że miałbyś płacić €400 na kwartał, ale masz dwa wyjścia - płacisz, albo bierzesz inny samochód z Polski.
Wszystko jest dobrze do pierwszej kontroli, po niej to już "po ptokach", kombinowanie się nie opłaca bo już jesteś w systemie. |
Ostatnio zmieniony przez Fegelein Czw Sty 07, 2016 11:43 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bartekue
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 07, 2016 4:12 pm
|
|
|
Waga auta to 1590kg i diesel ... po weekendzie będę po rozmowie z księgowa może ona ma jakieś wyjścia.. |
|
|
|
|
Beny.rac
MODERATOR
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 31 Paź 2007 Posty: 1906 Skąd: Flevoland/SRC(PL)
|
Wysłany: Pią Sty 08, 2016 9:35 pm
|
|
|
Wyjscia to masz dwa albo zaczynasz placic podatek albo zwozisz auto do Polski.
Nawet nie mysl ze uda Ci sie jezdzic tym autem po NL poniewaz maja Cie juz w systemie.
Nastepna kontrola moze byc bardzo kosztowna ... |
_________________ „Jest ,mnóstwo ludzi na świecie , którzy powiedza Ci , ze nie możesz tego osiągnąć . A Ty musisz po prostu odwrócić się i powiedzieć „to patrz „ … |
|
|
|
|
Centek15
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Sty 24, 2016 2:58 pm
|
|
|
Mnie złapali kilka razy, policja, belasting (douane) i już 4 broszury dostałem. Co najlepsze CHCIAŁEM płacić podatek jak jeszcze miałem małe auto w benzynie. Poszedlem do belastingu itp i powiedzieli że nic z tego bo auto nie jest na mnie zarejestrowane. Zapytałem co z tym zrobić to powiedzieli, że MOGĘ przerejestrować auto na siebie ale nie muszę. Powiedzieli, że nie mogą wystawić rachunku osobie która nie mieszka i nigdy nie pracowała w NL oraz nie ma nr SOFI (BSN).
Zapytałem co zrobić przy kontrolach policji itp i dostałem odpowiedź, że nie ich sprawa ale niestety podatku płacić nie mogę.
Zatem sprzedałem auto i kupiłem diesla na PL blachach, też zarejestrowałem na matkę w PL i jeżdżę do dziś
Przy kontrolach kończy się broszurką i pouczeniem. Do tego mam meldunek i zarobki oraz własne mieszkanie.
Najlepsze jest to, że chciałem płacić żeby nie było problemów.
Na szczęście niedługo zmieniam auto już na NL blachy, żeby mieć 100% spokoju |
|
|
|
|
ameiko
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Maj 29, 2016 2:02 pm
|
|
|
Edytowane, przeciez tu jest juz odpowiedz na twoje pytanie . Zanim powielisz pytanie w temcie ,przeczytaj watek od poczatku |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Nie Maj 29, 2016 7:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Gosiak_05-G1
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2016 3:27 pm
|
|
|
nie spamuj forum
w innym temacie tez juz umiescilas taki post |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Pią Lip 08, 2016 3:35 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|