Przesunięty przez: Gochna H Sob Lip 30, 2011 11:39 am |
ZZP( czy da sie odliczac podatek drogowy?) |
Autor |
Wiadomość |
zakizakk
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 4:29 pm
|
|
|
no widze agata ze madrze piszesz i jestes obeznana w temacie..:) no racja racja to juz takie kombinowanie i zdaje sobie sprawe ze nie zawsze na tym dobrze sie wyjdzie...sam jestem zdania ze lepiej zaplacic wiecej a przy tym spac spokojnie chociaz znam przypadki ludzi ktorzy pracuja juz po 3 lata i nie maja nawet kont firmowych heh |
|
|
|
|
anias
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 6:15 pm auto prywatne/na firmę
|
|
|
Witam. Mam auto prywatne, czy jeżeli przerejestruję go na firmowe, to będę mogła nim przejechać tylko 500 km prywatnie? Czy mając auto firmowe płaci się taki sam podatek drogowy jak w przypadku auta prywatnego? |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 7:09 pm
|
|
|
jesli zarejestrujesz auto na firme to jest limit 500 km na cele prywatne- podatek czyli wegenbelasting jest nizszy na auto firmowe niz na auto prywatne. mozesz to sobie sprawdzic wchodzac na stronke www.belastingu
http://belastingdienst.nl...uigenbelasting/
porownaj sobie |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
Ostatnio zmieniony przez agata Wto Sie 02, 2011 7:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Sie 03, 2011 12:03 am Re: auto prywatne/na firmę
|
|
|
anias napisał/a: | Witam. Mam auto prywatne, czy jeżeli przerejestruję go na firmowe, to będę mogła nim przejechać tylko 500 km prywatnie? |
z tego co wiem to nie ma takiej mozliwosci... auto przy pierwszej rejestracji jest oznaczane jako prywatne lub firmowe... i tak juz zostaje do konca
anias napisał/a: | Czy mając auto firmowe płaci się taki sam podatek drogowy jak w przypadku auta prywatnego? |
nie... placisz mniej... jedynie mozesz tylko 500 km prywatnie przejechac... jesli przejedziesz wiecej to bedziesz placila wiecej podatku... |
|
|
|
|
agata
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 33 razy Dołączyła: 08 Paź 2006 Posty: 905 Skąd: kraj tulipanow
|
Wysłany: Śro Sie 03, 2011 10:18 am
|
|
|
mozna zarejestrowac auto na firmowe - tyle ze nie placisz nizszego podatku- i nie otrzymasz zwrotu zaplaconego BTW- tak wiec nie oplaca sie. chcac kupic samochod na firme trzeba bytac czy sa grijs keneteken jesli nie to tak jak poprzedniczka pisze bedzie ono zarejestrowane na firme ale bez znizek niestety!
Jeden z samochodow wlasnie tak mam kupiony- jest zarejestrowany na firme , ale nie otrzymalam zwrotu BTW i podatek place jak za samochod prywatny- ale wszelkie koszty samochodu moge wrzucic jako koszty firmy. |
_________________ Bo w miłości silni
mamy siebie nawzajem! |
|
|
|
|
marcinekpl
Gaduła The one and only
Wiek: 46 Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 162 Skąd: Noord Holland
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2016 2:39 am
|
|
|
Czy mozna skuter kupic na firme? Jakie zasady, ktos cos wie? |
|
|
|
|
GeraltRivia
MODERATOR
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2016 10:34 am
|
|
|
marcinekpl,
Mozna, zwyczajnie odpisac od kosztow za zakup (albo czesc jako inwestycje - kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Rowniez koszty jak paliwo, reparacje itd. oraz BTW.
http://www.vankantoor.nl/scooter-van-de-zaak/
Poszukaj sobie najlepiej na google "scooter van de zaak" albo spytaj sie u ksiegowego. |
|
|
|
|
|