Wizyta u lekarza-zwrot pieniędzy |
Autor |
Wiadomość |
szmaragdowy.kot
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2016 12:42 am Wizyta u lekarza-zwrot pieniędzy
|
|
|
Witam!
Pilnie potrzebuję otrzymać informację na temat tego ile się czeka na zwrot gotówki za wizytę u lekarza rodzinnego. Kwota może nie jest powalająco duża-około 30€, ale jak wiadomo każdy grosz się liczy.
Kwitek od lekarza dostarczyłam kobiecie z biura ponad 1.5 miesiąca temu. Z racji bycia niecierpliwą osóbką, szlag mnie trafia, iż na moje pytanie o pieniądze słyszę odpowiedź: musi Pani poczekać, jeszcze nie otrzymaliśmy zwrotu. W dodatku trwają teraz zwolnienia w firmie i zależy mi by odzyskać to, co mi się należy i uciekać do innej pracy.
Ile się czeka na zwrot pieniędzy za wizytę u lekarza i czy mam skontaktować się z ubezpieczalnią?
Proszę o odpowiedź. I z góry dziękuję. |
Ostatnio zmieniony przez szmaragdowy.kot Wto Lis 22, 2016 12:44 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
darkis
Super gaduła
Pomógł: 5 razy Wiek: 52 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 360 Skąd: Venlo-Nijmegen
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2016 7:39 am
|
|
|
Z tego co wiem to wizyty u lekarzy domowych w Holandi sa darmowe( no jesli masz zorgtoeslag, no ale jesli pracujesz to masz takowe) |
_________________ www.stalgorzow.pl |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2016 8:25 am
|
|
|
szmaragdowy.kot,
Nie wiem jakie posiadasz ubezpieczenie , jesli je posiadasz - to nie bylo potrzeby placenia na miejscu za wizyte u lekarza domowego z wlasnej kieszeni. |
|
|
|
|
szmaragdowy.kot
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2016 11:06 am
|
|
|
Ubezpieczenie jest podstawowe, załatwione przezbiuro pracy-czyli ok 20€. A za wizytę musiałam zapłacić, bowiem była ona nieumówiona. Za umówione z kolei się nie płaci-za to czeka. Z zapaleniem ucha było mi obojętne wszystko. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2016 7:04 pm
|
|
|
Niektóre przychodnie zadaja zaplaty, spotykam się z tym nieraz.
Wizytyu lekarza pierwszego kontaktu sa owszem darmowe-, tzn. ubezpieczalnia pokrywa 100%.
Wiec biuro od razu powinno oddac pieniazki za ta wizyte po przedstawieniu rachunku.
Przynajmniej jak tak mam.... |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
szmaragdowy.kot
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2016 11:42 pm
|
|
|
To po prostu zadzwonię do ubezpieczyciela i niech się z nimi skontaktuje, bo to nie jest wcale śmieszne. Plus babka z biura coś kręci o kantorze, co im kasy jeszcze nie oddał.
Dziękuję wszystkim za pomoc! Jesteście super. 😊 |
|
|
|
|
Adriananna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Lis 28, 2016 7:08 pm
|
|
|
Ja mam podobną sytuacje w ubiegłym tygodniu byłem na szyciu , hirurg założył mi 5 szwów i oczywiście mam ubezpieczenie , ale opłata była 76 euro ,,,, ja wysłałem e -meilem fakture do mojej ubezpieczalni i teraz czekam ,,,, |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Pon Lis 28, 2016 8:09 pm
|
|
|
Adriananna,
Cytat: | ja wysłałem e -meilem fakture do mojej ubezpieczalni i teraz czekam ,,,,
| czekasz ...na co ,na zwrot ?
Co innego huisarts ,a co innego specjalista w szpitalu , tu sa rozgraniczenia i stosowane inne reguly /przepisy przez twojego ubezpieczyciela .
Jesli twoje eigen risico, nie zostalo wyczerpane, to nie dostaniesz zwrotu, wiecej ...sa takie sytuacje w ktorych za wizyte u specjalisty trzeba doplacac z wlasnej kieszeni, nawet kiedy 385 euro jest juz wyczerpane.
Pozdrawiam . |
|
|
|
|
Metec
Gaduła
|
Wysłany: Wto Lis 29, 2016 12:49 pm
|
|
|
Panicelinka napisał/a: | Adriananna,
Cytat: | ja wysłałem e -meilem fakture do mojej ubezpieczalni i teraz czekam ,,,,
Co innego huisarts ,a co innego specjalista w szpitalu , tu sa rozgraniczenia i stosowane inne reguly /przepisy przez twojego ubezpieczyciela .
Jesli twoje eigen risico, nie zostalo wyczerpane, to nie dostaniesz zwrotu, wiecej ...sa takie sytuacje w ktorych za wizyte u specjalisty trzeba doplacac z wlasnej kieszeni, nawet kiedy 385 euro jest juz wyczerpane.
Pozdrawiam . |
Lekarz rodzinny i eigen risico? No chyba nie. |
|
|
|
|
ADIX
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Lis 29, 2016 5:30 pm
|
|
|
Ja nie bylem w szpitalu , tylko w najblizszej przychodni , gdzie zdarzyl sie wypadek ,,, fakture wyslalem , bo pomyslalem sobie , ze moge tak zrobic ,,, Albo zwroca albo nie , niewiem bo pierszy raz mialem taki przypadek ,,, ale wiem jedno , ze moi znajomi rowniez byli u hirurga na szyciu i nic nie placili ,,,, |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Wto Lis 29, 2016 6:07 pm
|
|
|
Metec napisał/a: | Panicelinka napisał/a: | Adriananna,
Pozdrawiam . |
Lekarz rodzinny i eigen risico? No chyba nie. |
Czytaj człowieku ze zrozumieniem i posty powyżej. Adriananna wyraźnie napisal, ze chodzi o fakturę za szycie, a Panicelinka się do tego ustosunkowala.
[ Dodano: Wto Lis 29, 2016 6:22 pm ]
ADIX napisał/a: | Ja nie bylem w szpitalu , tylko w najblizszej przychodni , gdzie zdarzyl sie wypadek ,,, fakture wyslalem , bo pomyslalem sobie , ze moge tak zrobic ,,, Albo zwroca albo nie , niewiem bo pierszy raz mialem taki przypadek ,,, ale wiem jedno , ze moi znajomi rowniez byli u hirurga na szyciu i nic nie placili ,,,, |
Zapalaciles zapewne dlatego, ze nie byles pacjentem tejze przychodni. Jak najbardziej mogles wyslac rachunek do ubezpieczalni, masz do tego prawo.
Za jakiś czas dostaniesz odpowiedz czy i w jakiej kwocie Ci zwroca. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
Ostatnio zmieniony przez agastepa13 Wto Lis 29, 2016 6:22 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Adriananna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Gru 01, 2016 5:29 pm PaniCelinko
|
|
|
Ku pani wielkiej mądrosci , dzisiaj dostałem pismo , ze pieniążki które zapłaciłem u hirurga dzisiaj wróciły na moje konto
Pozdrawiam serdecznie ,,,, i dziekuje za za zadanie pytanie ,, na co czekasz ??? '' to teraz moge pani odpisać , ze czekałem na zwrot pieniążków , które zapłaciłem z własnej kieszeni |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
|
Wysłany: Czw Gru 01, 2016 6:26 pm
|
|
|
Adriananna
Adriananna napisał/a: | Ku pani wielkiej mądrosci , dzisiaj dostałem pismo , ze pieniążki które zapłaciłem u hirurga dzisiaj wróciły na moje konto |
No coz skoro ciebie'' cerowal'' hirurg a nie chirurg ?? to wcale sie nie dziwie ze zwrot w przyspieszonym tempie otrzymales ( zarcik)
czy na pewno chodzi o zwrot za chirurga ?
Moglbys umiesc tu kopie tego listu, szczerze mowiac trudno mi uwierzyc w tak szybka reakcje verzekeringu tym bardziej, ze w tym siedze na co dzien , stad wiem ze cala procedura rozwleczona jest w czasie a rozliczanie sie ze specjalista trwa do kilku tygodni....a nawet dluzej
Moze byc tak ze jakis czas otrzymasz kolejnie pismo powiadamiajace cie o tym, ze musisz im doplacic - tak dosc czesto dzialaja niektore holenderskie ubezpieczalnie. |
|
|
|
|
Adriananna
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Gru 01, 2016 6:50 pm
|
|
|
Nie wiem co bedzie dalej ,,,, jutro ide ściągnąć moje pechowe szwy , tym razem udam sie do ,, chirurga '' może nic nie bedę płacił ,,,,, |
|
|
|
|
LeGolasik
Gaduła nad gadułami :-) LeGolasik
|
Wysłany: Sob Gru 03, 2016 2:01 pm
|
|
|
Na ściągnięcie szwów do chirurga? |
_________________ Lepiej żeby mnie nienawidzili takim, jaki jestem, niż kochali kogoś, kim nigdy nie będę
Kurt Cobain |
|
|
|
|
|
|