NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pensje w Polsce w góre????
Autor Wiadomość
Pyra 
Gaduła
pyra

Wysłany: Wto Wrz 18, 2007 8:49 pm   

"... matka glupich Cie nazwali Nadziejo..." ale jednak ja mam nadzieje, ze bedzie dobrze w Polsce, ze moi rodzice beda mniec godziwa emeryture i tak jak holenrzy, bedzie ich stac na zwiedzanie swiata!

sakahet
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Wrz 19, 2007 8:12 am   

Taaaak, pensje wzrosly. U nas w instytucie od 3 do 7%. Przy pensji 1800 brutto to sa po prostu powalajace na kolana podwyzki.
Cytat:
Jak tu żyć? Mam 26 lat i nie dorobiłem się kompletnie niczego

Ja Karol mam 33 lata, 2000 zl brutto pensji, nie dorobilam sie niczego poza 7-letnim fiatem uno kupionym przy pomocy ojca i doktoratem ktory moge ewentualnie powiesic sobie na scianie, rodziny tez jeszcze nie mam bo musze pracowac zeby przezyc, zyje tak jak i Ty z moim facetem i powaznie sie zastanawiam, gdzie w tym wszystki jest normalnosc. Moze tu w Holandii, bo w Polsce to rozpacz.

Asia

nelly 
Super gaduła
Pani Viking :)

Wysłany: Śro Wrz 19, 2007 11:58 am   

mercin napisał/a:
W Polsce można żyć tyko w duzym miescie typu Poznań, Gdańsk, Wrocław etc

Po dwoch fakultetach w Poznaniu zaproponowali mi jedna z najnizszych pensji. Poszlaby na wynajecie kawalerki + sieciowke na tramwaje + jedzenie. No i na oplaty. Mozna zyc? To zalezy.

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 10:35 am   

wlasnie wczoraj podawali w tv jak wszystko i o ile zdrozalo do miesiaca lipca- no coz pensje w gore..? moze i tak o jakies pare zlotych ale o ile zycie poszlo w gore? wiec nie wiem czy w ogolnym rozrachunku mozna mowic o idacych w gore zarobkach..

Magda W 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 11:29 am   

Roznica jest taka Tu ludzie zarabiaja 1200 euro w Polsce 1200 zl. Tu za 25 euro zrobimy w miare dobre i duzo zakupow , a w Pl z 25 zl to mozemy wcale z domu nie wychodzic
Życie jest za krótkie by się nim nie cieszyć

agata 
PRZYJACIEL FORUM

Pomogła: 33 razy
Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 12:26 pm   

no wlasnie - za duzo zeby zyc za malo zeby umrzec! ale podobno ma byc lepiej ... tylko ktos wie kiedy? :017:

sakahet
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Wrz 25, 2007 1:14 pm   

Rany..... jestem naukowcem. Mowi sie OD LAT ze w nauce bedzie lepiej. No bo prestiz i Polska pomyslunkiem stoi i w ogole. Bla bla bla tra la la bum cyk cyk. Jest ZENADA. Moja kolezanka co to docenture wlasnie zrobila mowi mi tak: uciekaj ty do tej Holandii bo ja tez tak sie pocieszalam ze bedzie lepiej i co??? Pocieszala sie tak z 15 lat. No wiec jestem tutaj.

Asia

dzitka
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Gru 05, 2007 7:34 pm   

648zl.to porazka.jednak wielu ludzi musi jakos za te pieniadze przezyc.mysle ze wiele jeszcze wody uplynie za nim chociaz w malym stopniu dogonimy w tej kwesti kraje zachodnie. bardzo smuci fakt,ze tyle ludzi musi tulac sie po swiecie zeby cos zarobic.ale kogo to tak naprawde obchodzi?

anabolix
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Gru 06, 2007 2:41 am   

W Mcdonalds przy okolo 97 godzinach w miesiacu i premi wyciagnolem 1200-1300zl na reke :) pewnie gdyby nie to ze mieszkam z rodzicami to po oplaceniu rachunkow itp. mogl bym sobie kupic jakas fajna koszulke za 100zl :D

nord
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Czw Gru 06, 2007 7:42 pm   pensja w PL w gore

w polnocnej Wielkopolsce szczyt mazen to 1500.ale nawet w przypadku osiagniecia tego szczytu to prosze odliczyc 800pln na mieszkanie ,kilka stowek na raty za sprzet rtv i agd do tego rata za samochod i tak w przypadku malzenstwa czy mozna wtedy jeszcze pomyslec o dziecku?nas w PL bylo nie stac na dzidziusia a tutaj nawet mimo tego ze pracujemy przez posrednika to stac nas na dzidzie.pozdrawiam

Beny.rac 
MODERATOR

Wysłany: Czw Gru 06, 2007 8:53 pm   

Witam:D

Ja wiem jedno jeżeli skończę szkole(technikum ekonomiczne) i nie dostane prace w której zarobie 1500 zl na raczke to papapa Poland

Pozdrooo dla myślących :!: :!: :!:

v1tek77
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Gru 07, 2007 1:56 pm   

Ja niedawno opuscilem Polske i dobrze wiem jak to jest :(
Pracowalem w Lodzi, gdzie zrobki informatykow sa po prostu smieszne i nikt mi nie powie, ze jest inaczej!! Wszystkie bujdy z prasy o podwyzkach i o srednich zarobkach mozna sobie schowac. Gdyby nie kasa to bym nie wyjechal. Posadka byla cieplutka, ale jak to sie mowi: oni udawali, ze placa, a ja udawalem, ze pracuje.
Tutaj co prawda mam problem ze znalezieniem pracy, ale jestem dobrej mysli i nie mam zamiaru wracac na tarczy :twisted:

kmiecik74 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Sty 05, 2008 8:10 pm   

Podwyzki sa ale na papierku w statystykach co za chore podejscie.

malgosia
Super gaduła

Wysłany: Nie Sty 06, 2008 8:59 pm   

witam,
jedenj rzeczy nie rozumiem, bo wlasnie wrocilam po swietach w Polsce. Tu mieszkam od ponad 15. lat, pracuje w zawodzie, z mezem zarabiamy powyzej sredniej holenderskiej, a kiedy w powrotnej drodze zrobilam pare drobnych zakupow w tesco i zaplacilam ponad 350 zlo wlos mi sie na glowie zjezyl... obok mnie w kolejce stali ludzie z pelniejszymi wozkami na zakupy. A potem zboczylam do sklepu z elektronika, bo planowalam zakup notebook'a i chcialam zobaczyc ile kosztuje w Polsce. Tutaj 1750, w Krakowie 8000 zlotych, dokladnie ten sam model. Czy ktos moze mi wyjasnic ten ekonomiczny cud ?
malgorzata

Kiepo 
Gaduła

Wysłany: Nie Sty 06, 2008 9:05 pm   

Możesz napisać model ?

Odpowiedz do tematu