Przesunięty przez: Panicelinka Pon Sty 28, 2019 10:45 pm |
Czy należy mi się chorobowe? |
Autor |
Wiadomość |
Aneta882288
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 24, 2018 5:59 pm Czy należy mi się chorobowe?
|
|
|
Witam.
Mam problem. Skończyłam ponad miesiąc temu zasiłek. Pracuje dopiero od tygodnia i dowiedziałam się, że jestem w ciąży. U położnej okazało się, że mam również krwiaka który zagraża ciąży i mam nakaz odpoczywania oraz zakaz pracy. Co teraz czy po przepracowaniu tygodnia należy mi się chorobowe? Jeśli nie ile trzeba przepracowac? Chcemy walczyć o ciążę. W ostateczności jeśli przestalabym pracować że względu na brak chorobowego czy mogę ubiegać się o bijstand? Jestem w Holandii zameldowana niecałe 4 lata i słabo znam holenderski. Proszę o rady.
Dziękuję
Tytul watku edytowany, taki temat ''ciaza i chorobowe''.. jest juz na forum |
Ostatnio zmieniony przez Panicelinka Pon Cze 25, 2018 7:54 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2018 10:50 am
|
|
|
Aneta882288, Cytat: | Pracuje dopiero od tygodnia | Sprawdz co pisze na ten temat w twoim CAO. Jesli nie znasz jezyka, to popros kogos, niech ci najwazniejsze fragmenty przetlumaczy .
Moje zdanie w tej sprawie sie nie liczy, ale przeciez to rzecz wazna dla ciebie, by wiedziec na czym stoisz ..
musisz tez wiedziec ze kazdy zasilek ,zdyskwalifikuje cie jako osobe ktora chcialby ubiegac sie o bijstand .
Cytat: |
słabo znam holenderski
|
Jednym z warunkow ubiegania sie sie o bijstand jest znajomosc jezyka niderlandzkiego na poziomie co najmniej podstawowym . |
|
|
|
|
Aneta882288
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2018 1:18 pm
|
|
|
Przeczytałam na stronie gminy, że jeżeli się nie zna języka a dostanie się bijstand trzeba obowiązkowo chodzić u nich na kurs językowy. Więc chyba nie dokonca trzeba znać język.
Moje biuro to jedno z gorszych, nawet umowy do ręki się nie dostaje, CAO też nie znam. Umowy są co tydzień automatycznie przedłużane :/ Pewnie z chorobowego nic nie będzie. Już nie wiem co robić, a kasa teraz będzie potrzebna. |
|
|
|
|
Panicelinka
MODERATOR panicelinka
Pomogła: 36 razy Dołączyła: 01 Kwi 2009 Posty: 2325
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2018 7:40 pm
|
|
|
Aneta882288 napisał/a: | Więc chyba nie dokonca trzeba znać język. |
No to masz szczescie w mojej gemeente trzeba znac, ''migowy'' jezyk odpada .
Aneta882288 napisał/a: | Pewnie z chorobowego nic nie będzie |
Jesli nie zglosilas jeszcze chorobowego to pewnie ze nic nie bedzie ...
Dopowiem jeszcze ,ze jesli masz meza ,lub partnera , mieszkacie razem, a bedziesz starala sie o bijstand ,to musisz w formularzu umiescic tez jego dochod. |
|
|
|
|
|