Renta Holenderska, co dalej? |
Autor |
Wiadomość |
RobertStalka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 23, 2019 10:32 am Renta Holenderska, co dalej?
|
|
|
Witam, przez dwa lata byłem na chorobowym, otrzymywałem zasiłek zależny od wynagrodzenia.
Teraz jestem na 6 miesięcznym - Uitkering WIA (WGA)
W liście miałem napisane że krótko przed terminem końcowym WGA zostanę poinformowany, jaki będzie następny zasiłek. W liście miałem orzeczoną 80-100% niezdolności do pracy.
Jaki będzie następny zasiłek? Jakiś uzupełniający zależny od wynagrodzenia, czy może jakaś renta zależna od minimalnego socjalnego? Czy jeszcze coś innego, orientuje się ktoś?
Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 4392 Skąd: z domu
|
Wysłany: Śro Sty 23, 2019 1:47 pm
|
|
|
RobertStalka, To jest zalezne od roznych faktorow . Przedewszystkim WGA nie jest stala renta ona jest na dany okres czasu . Jezeli po tym czasie nadal bedziesz niezdolny do pracy powinien byc okreslony % twojej niezdolnosci i ten to bedzie wyplacany . Drugim faktorem jes gdzie teraz przebywasz / mieszkasz czy w NL czy w PL . Mianowicie jezeli nie zostanie ci ponownie 80-100% przyznane to dostaniesz tylko ten % ktory ci przyznaja . Jezeli bedziesz mniej jak 80% niezdolny ale wiecej jak 35% to bedzie t wyliczone z twoich dochodow na tej samej podstawie jak ten WGA co masz do tej pory . Jezeli by twoje WGA bylo nizsze jak minimum socjale i zamieszkujesz tu w NL to moga ci doplacac do minimum socjalnego , uwaga do tego dodatku beda brane dochody wszystkich domownikow . Jezeli mieszkasz w PL to niedostaniesz doplaty do minimum socjalnego i bedziesz odtrzymywal tylko to co ci przynano i na ten okres na jaki ci przyznano . Jezeli ci przyznaja ze masz niezdolnosc mniejsza jak 35% nie odtrzymasz zadnych pieniedzy od nich i bedziesz zmuszony albo podjac prace albo wystapic o zasilek dla bezrobotnych . Gdybys nie mial wypracowanych tygodni do zasilku WW bedziesz mogl wystapic o zasilek socjany tzw bijstand , o ten zasilek mozesz wystapic tylko i wylacznie jak masz tu meldunek i faktycznie tu mieszkasz . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
RobertStalka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sty 23, 2019 7:17 pm
|
|
|
W liście miałem napisane że jestem niezdolny do pracy w 80-100% i chyba to ważne, że "stan zdrowia nie rokuje na poprawę" Czy coś w tym stylu, znacz się że nie mam szans na wyzdrowienie.
Orientujesz się może, która teraz by mnie czekała? O ile w ogóle.. :
renta zależna od wynagrodzenia (loongerelateerde uitkering LGU)
renta uzupełniająca (loonaanvullingsuitkering LAU)
renta poprzedzająca (vervolguitkering VVU)
Teraz mam WGA na okres 6 miesięcy, bo 6 lat pracowałem w NL. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Śro Sty 23, 2019 9:32 pm
|
|
|
RobertStalka napisał/a: | Teraz jestem na 6 miesięcznym - Uitkering WIA (WGA) |
czyli masz tylko na 6 mcy wiec masz szanse na poprawe zdrowia ( dedukuje ) RobertStalka napisał/a: | "stan zdrowia nie rokuje na poprawę" | gdyby tak bylo jak piszesz to nie przyznano by ci WGA a odrazu IVA .
Jaki zasilek dostaniesz po 6 m-cach to zalezy od kilku faktow ale przedewszystkim od wysokosci niezdolnosci do pracy po uplywie 6-cio miesiecznego WGA .
LGU i LAU jest naliczane na podstawie twoich dochodow VVU naliczaja od minimum socjalnego . RobertStalka napisał/a: | Orientujesz się może, która teraz by mnie czekała? O ile w ogóle.. : | nie jestem jasnowidzem i Bez zadnych danych o twoim stanie nikt nie jest w stanie cokolwiek przypuszczac/gdybac . |
_________________ Benzyna drozeje gdyz z powodu podwyzek cen paliwa zdrozal jej transport |
|
|
|
|
RobertStalka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Sty 24, 2019 10:41 am
|
|
|
No niby tak, ale WGA jest przyznawane na taki okres, ile lat się przepracowało w NL. Ja przepracowałem 6 lat więc 6 miesięcy świadczenia. 1 miesiąc za każdy rok.
Wiem że nie jesteś wróżką, ale ciekawi mnie co mi dadzą następne.. |
|
|
|
|
baileys
MODERATOR baileys
|
Wysłany: Czw Sty 24, 2019 10:28 pm
|
|
|
RobertStalka napisał/a: | Wiem że nie jesteś wróżką, ale ciekawi mnie co mi dadzą następne.. | niestety nie znajac twojego powodu niezdolnosci do pracy nikt ci nie powie jakie i czy ci sie dalej bedzie nalezalo swiadczenie . IVA jest stala renta czyli dla kogos kto nie ma szans na wyzdrowienie lub na taka poprawe zdrowia by wrocic do pracy , WGA jest swiadczeniem ktore sie przyznaje ludziom majacym jeszcze szanse na polepszenie zdrowia . Znam np ludzi co mieli raka i nie przyznano im IVA ale znam tez ludzi majacych chroniczna migrene maja IVA . Od jakiegos czasu dostac slala rente z NL graniczy z cudem i oznacza ze musial bys byc naprawde inwalida nie zdolnym do niczego , moja znajoma calkowicie slepa i z bezwladna prawa dlonia ma cos okolo 45% niezdolnosci do pracy |
|
|
|
|
Sandra.Maja
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Paź 11, 2019 4:51 pm
|
|
|
RobertStalka, Witam, mam pytanie czy dostał Pan rente z IVA. Pytam bo jestem w trakcie chorobowego i tez miałam napisane, że jestem niezdolna do pracy od 80 % d0 100 %. |
|
|
|
|
|