Europejski akt urodzenia |
Autor |
Wiadomość |
JARKES
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 9:48 am Europejski akt urodzenia
|
|
|
Moja zona potrzbuje Europejski akt urodzenia naszej corki.Gdzie takie cos moge zalatwic i jak dlugo sie na to czeka?No i jaki jest koszt tego papierka |
|
|
|
|
Lutek
Gaduła
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 10:21 am
|
|
|
za darmo, dostaniesz tam gdzie urodzilo sie dziecko (mam na mysli urzad miasta, gminy)
bedzie to druk po angielsku, wystawiany przewaznie jest od reki |
|
|
|
|
Renata_H
PRZYJACIEL FORUM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 425 Skąd: Den Haag
|
|
|
|
|
moniq
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 1:27 pm
|
|
|
jest to druk miedzynarodowy, wyliczylam,ze objasnienia dotyczce co sie na tym druku znajduje to 10 jezykow, w tym rozniez NL. Mozesz go dostac w Urzedzie Stanu Cywilnego w miejscu swojego zamieszkania, albo urodzenia(oczywiscie w Polsce). Jezeli potrzebujesz ten druk do pracy,szkoly,albo zawarcia zwiazku malzenskiego nic nie placisz, natomiast jezeli potrzebny ci jest do zameldowania w innym kraju kosztuje to 20zl. To chyba wszystko. |
|
|
|
|
dorota w
Super gaduła
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 9:58 pm
|
|
|
Do zasiłku rodzinnego za granicą też się nie płaci. |
|
|
|
|
Marzena38
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 1 raz Wiek: 55 Dołączyła: 30 Lis 2007 Posty: 79 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 12:39 am
|
|
|
Musisz w Urzedzie Stanu Cywilnego w Polsce , odpowiedniego dla Twojego zamieszkania poprosic o odpis aktu urodzenia na druku miedzynarodowym , najlepiej powiedziec , ze to dla potrzeb pracy za granica , wtedy bedzie bezplatnie . Ten druk jest w 3 jezykach - polski , francuzki i niemiecki !
Jest akceptowany w Holenderskich urzedach i nie trzeba go juz tlumaczyc .
Kilkakrotnie go wyciagalam w Urzedzie , ale zawsze czekalam na niego 7 dni , a w sezonie letnim az 2 tygodnie . Przynajmniej tak jest w Lodzi , moze gdzies indziej jest szybciej .
Pozdrawiam |
|
|
|
|
JARKES
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 3:25 pm
|
|
|
Poszedłem do Urzedzie Stanu Cywilnego poprosiłem o Europejski akt urodzenia ,w rubryce "cel wydania" napisałem- do zasiłku,odebrałem akt urodzenia i akt slubu i nic nie zapłaciłem.Cała operacja trwała ok.10 min Jesli bym w rubryce cel wydania wpisał np. do podatku,wtedy zapłaciłbym 22 zł od jednego aktu |
|
|
|
|
wiolka2
Gaduła
|
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 7:40 am
|
|
|
nie wiem jak to jest z oplatami ale maz pobieral taki akt w USC gdzie sie urodzil i placil 22 zl bez podawania celu wydania bo nikt go o to nie pytal i nic nie musial wpisywac. To bylo miesiac temu. Pozdrawiam
[ Dodano: Sro Kwi 23, 2008 8:43 am ]
taki akt otrzymuje sie w miejscowosci gdzie sie urodzilo podobnie jak zwykly odpis aktu urodzenia a nie tam gdzie sie mieszka
[ Dodano: Sro Kwi 23, 2008 8:43 am ]
taki akt otrzymuje sie w miejscowosci gdzie sie urodzilo podobnie jak zwykly odpis aktu urodzenia a nie tam gdzie sie mieszka |
_________________ wiolka |
|
|
|
|
Beny83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Kwi 23, 2008 9:15 am
|
|
|
Moja mama poszła do urzędu w Polsce po ten akt dla mnie, cel nauka i za darmo, w tej chwili idzie do mnie listem, mam nadzieję że dojdzie jak nie to jeszcze raz się wyrobi.
pozdr. |
|
|
|
|
Sonia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 9:37 am
|
|
|
Nieprawdą jest, że odpis aktu urodzenia odbiera się tam, gdzie dziecko było urodzone. Ten akt odbiera się tam, gdzie dziecko zostało zarejestrowane w urzędzie stanu cywilnego. Ta informacja może wprowadzać w błąd. |
|
|
|
|
wiolka2
Gaduła
|
Wysłany: Czw Kwi 24, 2008 10:18 am
|
|
|
nie bede sie klocic ale maz mieszkal cale zycie w miescie gdzie nie ma szpitala i odpis aktu urodzenia musial pobrac tam gdzie sie urodzil bo tak zawsze dzieci byly rejestrowane. Jak sie urodzily moje dzieci tez zostaly zarejestrowane w miescie w ktorym sie urodzily. Niedawno moja siostra potrzebowala odpis aktu urodzenia i musiala pisac do Deblina bo tam sie urodzila mimo iz zaraz po jej urodzeniu przeprowadzilismy sie do miasta oddalonego o 600 km i rownie dobrze mogla zostac tam zarejestrowana. Co innego sprawy meldunkowe czy odpis aktu malzenstwa ktore mozna zalatwic w USC w swoim miejscu zamieszkania. Watpie zeby przepisy zmienily sie w ciagu miesiaca bo maz pobieral miedzynarodowy akt urodzenia miesiac temu i musial to zrobic tam gdzie sie urodzil. Jezeli ktos sie urodzi w swojej miejscowosci to nie ma problemu bo automatycznie tam zostaje zarejestrowany. Nikogo nie wprowadzam w blad poniewaz ostatnio te sprawy akurat zalatwialam a najmlodszy syn ma 4 lata i jakos nikt go nie chcial zarejestrowac tu gdzie mieszkamy tylko tam gdzie sie urodzil
[ Dodano: Czw Kwi 24, 2008 11:35 am ]
dodam ze istnieje cos takiego jak droga elektroniczna i jezeli w ten sposob wyslesz wniosek o wydanie aktu to mozesz go potem odebrac w miejscu swojego zamieszkania |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 10:04 am
|
|
|
Sonia napisał/a: | Nieprawdą jest, że odpis aktu urodzenia odbiera się tam, gdzie dziecko było urodzone. Ten akt odbiera się tam, gdzie dziecko zostało zarejestrowane w urzędzie stanu cywilnego. Ta informacja może wprowadzać w błąd. |
z tego co wiem to dziecko jest zapisywane w USC w miescie gdzie sie urodzilo... wiec wiolka nie wprowadza ludzi w blad... |
|
|
|
|
Sonia
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 8:43 pm
|
|
|
Swojego pierwszego syna urodziłam w Częstochowie, jednak został zarejestrowany w moim rodzinnym mieście oddalonym od Cz-wy o 70 km i stamtąd tez (z mojego rodzinnego miasta) w tym tygodniu odbieraliśmy europejski akt urodzenia. Drugi syn urodził sie w UK, został zarejestrowany w gminie mojego męża, skąd tez odbieraliśmy akt europejski. |
|
|
|
|
wiolka2
Gaduła
|
Wysłany: Pią Kwi 25, 2008 9:58 pm
|
|
|
nie wiem jak to mozliwe- poniewaz z zawodu jestem pracownikiem socjalnym i troche sie orientuje ale dla pewnosci sprawdzilam jeszcze w internecie i potwierdza sie to co pisalam. Moje dzieci urodzily sie 18 km od mojego miasteczka i zostaly zarejestrowane tam gdzie sie urodzily a zameldowane w rodzinnym miescie. W Polsce obowiazuja raczej takie same przepisy wiec nie rozumiem jak stalo sie w twoim przypadku ale roznie bywa. Ja tez wolalabym pobierac odpisy aktu urodzenia w swoim USC gdyby to bylo mozliwe a mam 3 dzieci i zadne nie jest zarejestrowane w moim rodzinnym miescie. Mozliwosc jest wyslania wniosku droga elektroniczna ale bezposrednie wydanie- nie. Przynajmniej na Pomorzu
[ Dodano: Pią Kwi 25, 2008 11:13 pm ]
chce dodac ze jezeli dziecko urodzilo sie poza gmina gdzie zameldowane jest jedno z rodzicow to ewentualnie pracownik USC gminy rodzica moze posredniczyc w spisaniu aktu urodzenia dziecka i prawdopodobnie tak bylo u ciebie ale generalnie dzieci sa rejestrowane tam gdzie sie urodzily co nie znaczy ze nie masz racji |
Ostatnio zmieniony przez wiolka2 Pią Kwi 25, 2008 10:20 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
aymar
Gaduła nad gadułami :-)
|
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 9:56 pm europejski akt urodzenia
|
|
|
w tej chwili wybierała moja żona akt urodzenia syna a własciwie napisała podanie o wydanie aktu ponieważ mieszkamy w opolskim w PL a syn urodził si e w Wałczu czyli prawie 800 km od miejsca gdzie obecnie mieszka nie płacilismy nic poniewaz żona powiedziała ze jest potrzebne do zasiłku rodzinnego nie powiedziała natomiast ze za granice , a akty urodzenia są tylko wydawane w miescie gdzie sie dziecko urodziło |
_________________ Bóg często nas odwiedza,ale przeważnie nie ma nas w domu... |
|
|
|
|
|