"ile osob wykonuje swoja prace zgodnie ze swoja pasja ? |
Autor |
Wiadomość |
Justine
Super gaduła

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 209 Skąd: Eindhoven
|
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 11:23 pm "ile osob wykonuje swoja prace zgodnie ze swoja pasja ?
|
|
|
linkus napisał/a: | Cytat: | studia powinny byc wybierane przede wszystkim z zainteresowan i pasji... |
Podstawowa zasada:
Czlowiek chodzi do szkoly glownie po to zeby mogl zdobyc ZAWOD ktory mu w doroslym zyciu pozwoli ZARABIAC PIENIADZE na utrzymanie swoje i przyszlej rodziny.
Rozejrzyj sie dookola np.na tym forum , ile osob wykonuje swoja prace zgodnie ze swoja pasja ? zainteresowaniami ? Podejrzewam ze 99% forumowiczow chetnie by zmienilo swoja prace na lepsza Jednak pracuja bo musza z czegos zyc !
Wiec : jak na studia to tylko takie po ktorych bedziesz mogla z tego zyc.
Jesli interesuje cie filozofia,sztuka lub inne banialuki to zrob sobie drugi kierunek na studiach , lub po skonczeniu studiow bedzie to twoje HOBBY , twoja pasja ! ale nie zawod !
W pracy pracownik musi wykonywac swoje zadanie profesjonalnie ! musi byc profesjonalista ! i za takie podejscie zarabia sie pieniadze.
Swoje pasje mozna realizowac w ramach hobby
Tak wiec jak na przyszla studentke powinnas zaczac samodzielnie myslec a nie powtarzac gdzies napisane przez kogos banialuki w stylu :
Cytat: | studia powinny byc wybierane przede wszystkim z zainteresowan i pasji... |
|
Jestem ciekawa jak reszta ustosunkuje sie do tej wypowiedzi... |
_________________ Work like you don't need the money,
Love like you've never been hurt,
And dance like no one's watching. |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Wto Maj 06, 2008 11:26 pm
|
|
|
Jego post to albo kolejna marna prowokacja (nie wiem, która już dzisiaj na forum...) albo mogę napisać tylko jedno: żal.
Jakby było tak jak napisał, to mieli byśmy samych studentów prawa i medycyny... |
|
|
|
|
PoeticJustice
Poczatkujacy Lukas aka Justice
|
Wysłany: Śro Maj 07, 2008 10:48 pm
|
|
|
Hmm... wiec zaliczam sie do tego jednego procenta |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Śro Maj 07, 2008 10:52 pm
|
|
|
A można wiedzieć czym się zajmujesz? |
|
|
|
|
AnnaW
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 22 Paź 2006 Posty: 551 Skąd: Delft
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 7:23 am
|
|
|
Ja tez lubie swoja prace, moze na dluzszy okres czasu troche nudna, ale poki co interesujaca |
|
|
|
|
ulcia_h
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 7:59 am
|
|
|
Mysle ze Ci ktorzy pasjonuja sie jakim tematem napewno beda dazyi do tego aby takie studia skonczyc bo studiowac cos co wogole Cie nie interesuje napewno nie daje satysfakcji, a wieksosc ktora nie ma pasji wybiera to co uwazaja za interesujace, zreszta nie kazdy jest ukierunkowany skonczywszy liceum i czesto wybierajac to co nas interesuje z czasem moze sie przerodzic w pasje lub chociaz w zawod ktory da satysfakcje.a jesli kierunek nie daje Ci perspektyw na to aby "zarabiac" zawsze mozna zostac na Uczelni:-) Lepiej skonczyc to co jest ciekawe niz zaczac np: ekonomie i po roku i tak zostac ze srednim.pozdrawiam. |
|
|
|
|
lumukanda
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 2:32 pm
|
|
|
Odnosnie samego tematu dotyczacego pasji to ja jej ciagle szukam |
_________________ Wstrzymaj oddech, zamknij oczy, uwolnij słowa... |
|
|
|
|
thomas
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 19 Lis 2007 Posty: 70 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 3:14 pm
|
|
|
ja tez wykonuje prace zgodnie z zawodem i pasja |
_________________ Najwieksze slabosci czlowieka:
watpliwosc i poczucie nizszosci. |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 3:55 pm
|
|
|
Fajnie, że są jednak osoby, które wykonują swoją pracę z pasja, ale może pochwalicie się co takiego interesującego (dla Was a może i innych) robicie? Bo wydaję mi się, że miedzy innymi o tym w temacie chodzi.
Czy mylę się Justine? |
|
|
|
|
lanya
Poczatkujacy

Pomogła: 1 raz Wiek: 42 Dołączyła: 21 Lut 2008 Posty: 48 Skąd: Groningen
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 4:09 pm
|
|
|
kiedy wybieralam sie na studia, wybralam sobie jako kierunek informatyke - stwierdzilam, ze mnie to interesuje i jest to zawod, w ktorym moglabym potem pracowac
moja najblizsza rodzinka zaakceptowala moj wybor bez zadnych oporow, natomiast mialam ciekawa dyskusje z moja ciotka - no bo jak to, dlaczego wybieram taki kiepski kierunek, przeciez potem nie ma z tego pieniedzy, powinnam isc na prawo, bo tam bede dobrze zarabiac
No coz, nie poszlam za rada ciotki, skonczylam studia, pracuje w Holandii zgodnie z zawodem i jestem z tego bardzo zadowolona - robie to co lubie, wiec codzienne wstawanie do pracy nie stanowi dla mnie zadnego problemu |
_________________ Nie uderzenie mlota, lecz taniec wody czyni zwir tak pieknie okraglym |
|
|
|
|
thomas
Nieśmiały użytkownik
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 19 Lis 2007 Posty: 70 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 5:47 pm
|
|
|
nie widzialem za wiele kobiet informatykow )
Ja pracuje jako programista, praca dosc ciekawa i pasjonujaca oczywiscie jesli ktos lubi siedziec przed monitorem 13h / 24 Praca staje sie pomalu przeklenstwem, ciagle sleczenie w roznych dokumentacjach, ciagle doszkalanie sie, walka z czasem bo zawsze wszystko mus byc gotowe na wczoraj eh |
_________________ Najwieksze slabosci czlowieka:
watpliwosc i poczucie nizszosci. |
|
|
|
|
ikke
Gaduła
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 31 Sty 2008 Posty: 116
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 6:03 pm
|
|
|
ja tez lubie swoja prace, uwielbiam pracowac z ludzmi, czerpie z tego pozytywna energie, a co do pasji to mam ich wiele, a moja praca jest jedna z nich ( jeszcze asystentka dentysty, w przyszlosci moze dentystka ;] ) |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 6:31 pm
|
|
|
No takie posty to aż miło się czyta . Czyli osoba, która tak rzucała błotem i wspominała o tym 1%...myliła się .
Ja na razie nie mogę powiedzieć, że moja praca jest to czym chciałbym w przyszłości robić. Obecnie pracuje w firmie, która zajmuje się przygotowywaniem imprez (podia,sceny,światło itp...) oraz różnych pomocą w organizacji różnych masowych festynów/imprez czyli organizacja ruchu drogowego w mieście kiedy są takie imprezy i inne funkcje dotyczące 'crew'. Na pewno nie jest to zła praca, można poznać wiele ciekawych osób, dużo się nauczyć... lecz nie jest to coś co chciałbym robić całe życie . |
|
|
|
|
linkus
Poczatkujacy linkus
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 8:22 pm
|
|
|
Cytat: | Czyli osoba, która tak rzucała błotem i wspominała o tym 1%...myliła się |
haha wiekszosc Polakow ktorzy pracuja w NL nie ma dostepu do neta i nie przesiaduje przed kompem bo nie ma na to czasu.Musza ciazko zap.....zeby zarobic na zycie. - taka jest prawda.
Chyba nie sadzicie ze ktos kto pracuje teraz na szparagach 12 godz. dziennie ma czas zeby siedziec tu na forum i czytac wasze posty?
Wiekszosc Polakow w NL mieszka w domach wynajetych przez biura posrednictwa pracy , a one niestety nie oferuja pokoi z internetem
Jedynie takie osoby zagladaja tu w weekend zeby napisac ogloszenie typu: SZUKAM PRACY ; SZUKAM TRANSPORTU ;POKOJU itp. i reszta postow ich nie interesuje.
Z tego co zdazylem sie tu na forum zorientowac to nawiecej na forum udzielaja sie Panie ktore maja mezow Holendrow , czyli siedza w domu i sie nudza , studenci i oczywiscie osoby mieszkajace tu juz na stale.
Ja osobiscie jestem bardzo zadowolony ze swojej pracy w Holandii!
Podejrzewam ze takiej pracy jaka tutaj mam to nawet bym w Polsce nie dostal!
Holendrzy sa mili , uprzejmi, praca z nimi to sama przyjemnosc i na koniec powiem ze jeszcze nie spotkalem Polaka w Holandii ktory by mial lepsza prace odemnie.
Zdecydowanie tez zaliczam sie do tego 1 procenta!
Jednak jestem realista i wiem ze wiekszosc Polakow ma przekichane w Holandii ! |
|
|
|
|
ajax4ever
PRZYJACIEL FORUM
|
Wysłany: Czw Maj 08, 2008 8:33 pm
|
|
|
linkus napisał/a: |
Jednak jestem realista i wiem ze wiekszosc Polakow ma przekichane w Holandii ! |
Uhm, to jest raczej nie do podważenia... |
|
|
|
|
|