NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Domy starosci.
Autor Wiadomość
Justine 
Super gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 2:14 pm   

elzunia napisał/a:
Justine napisał/a:
OMG, wiesz, jakbym miala swoje zdanie na temat danego kraju wyrabiac na podstawie tego, co mowia w TV.... To w Holandii ludzie w dybach chodza i wszyscy jaraja trawe...
hehhe no tak wspaniale zdanie, godne "nasladowania" ...Mieszkam tu juz 5 rok i jakos sobie takiego zdania nie wyrobilam!
Ale to nie jest plebiscyt Polska-Holandia-tylko temat o domach starosci i podalam fakty jakie mialy miejsce w Polsce w tych osrodkach i prywatnie. Podaj fakty ktore znasz z holenderskiej tv czy gazety podobne do nich...bo Ja nie slyszalam by cos tak zlego wyprawialo sie tutaj w tych osrodkach. :031:

Chyba zle zinterpretowalas mojego posta. Az sie usmialam :)
Chodzi mi o generalny obraz Holandii w polskich mediach.
No przeciez nie mialam na mysli tego, ze starsze osoby jaraja zielsko i chodza w dybach :037:
Mialam na mysli to, ze czasem nie warto wyrabiac sobie opini na JAKIKOLWIEK temat na podstawie tego, co mowia w TV :)
Owszem nie jest to zaden konkurs kto zapewnia lepsza opieke w domach starosci, bo tutaj sie w zupelnosci zgadzam, ze polskie domy dla starszych sa daleko w polu za tymi z Holandii.
Moje zdanie jednak jest takie, ze najlepiej takim ludziom jest z dziecmi i rodzina. A przynajmniej moim rodzicom.

The end :)

Cytat:
nie wszyscy cpaja i jaraja...

Oczywiscie.
Chodzilo mi tylko o to, jak czasem skrzywiony jest wizerunek w mediach.
Ostatnio zmieniony przez Justine Pią Maj 16, 2008 2:19 pm, w całości zmieniany 2 razy  

elzunia
Gaduła

Wysłany: Pią Maj 16, 2008 2:20 pm   

Justine, szczerze
Justine napisał/a:
Moje zdanie jednak jest takie, ze najlepiej takim ludziom jest z dziecmi i rodzina.
Zgadzam sie z Toba, ale w tym przypadku gdy wystepuje zdrowa atmosfera ,pelna milosci i oddania- a o taka teraz w tym calym zagmatwanym swiecie trudniej-niestety.
Nie wiem ale Ja gdyby dozyla sedziwego wieku to z mila checia "oddalabym sie" :033: pod opieke takiego osrodka tu w Holandii. Po pierwsze nie chcialabym byc ciezarem dla swoich dzieci po drugie chcialabym poznawac nowych ludzi, zwiedzac , wogole ciekawie spedzac czas :035: a moze sie zakochac-biorac opcje ze bylabym samotna , elegancka i wysportowana babuszka :082:

Justine 
Super gaduła

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Pią Maj 16, 2008 2:24 pm   

Od razu mi sie przypomnial ten film... "The bucket list" :) Jezeli zdrowie dopisze za te 50 lat, pewnie na cos takiego sie zdecyduje :083:

Pan Diabel 
Poczatkujacy
Fashe Romantyk

Wysłany: Pią Maj 16, 2008 4:31 pm   

Bardzo dawno temu pracowalem w hospicjum Opus Dei dla osob starszych, a wczesniej zajmowalem sie kobieta z zawalem mozgu. Rozumiem jak najbardziej idee domow starosci bo opieka nad osobami starszymi potrafi byc koszmarem. Nie ma sprawy, kiedy mamy do czynienia z dziarska babcia, ktora daje sobie ze wszystkim rade. Gorzej jak jest to ktos, kto np nie potrafi utrzymac moczu. A uwierzcie mi ze to pestka przy niektorych przypadkach.

Wycieranie dupy, zmiana pieluch, fetor, odlezyny i caly ten bajzel przybije najwiekszego twardziela i milosnika ciepla domowego.

Rodzina pani, ktora sie zajmowalem byla naprawde na skraju wytrzymalosci. Widac bylo, ze mecza sie tak samo jak ich babcia i nigdy bym ich nie posadzil o niewrazliwosc kiedy oddano ja pod moja opieke. To jak najbardziej dobra decyzja.

Po to istnieja takie placowki, zeby zapewnic osobom chorym i starym nalezyta opieke. Bardzo czesto rodzina mimo checi, nie ma pojecia jak uporac sie z takim problemem i wtedy cierpia wszyscy. Chory, bo nie ma odpowiedniej opieki i rodzina, bo czuje swoja bezsilnosc.

pytajaca 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Maj 16, 2008 5:02 pm   

ja miałam tygodniowa 'praktykę' po kursie opieki. do domu wracałam prawie zapłakana. ale tu mowa o polskim domu opieki. zastanawia mnie fakt że jesli szukają kogoś do pracy to głównie do Niemiec czy Anglii. czemu?

adr1984 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Maj 16, 2008 6:24 pm   

Dom starcow to tylko jeden z przykladow jak w krajach Europy panstwo dba o swojego obywatela,i jesli ktos spojrzy bardziej ogolnie to dojdzie do wnioskow ze Polska jest jeszcze daleko za "murzynami"nie obrazajac tu nikogo.......

Po 1 domy opieki/starcow niech ktos nazywa sobie to jak chce

Po 2 pakiet swiadczen medyczno-socjalnych(renta,emerytura) dla starszych osob

Po 3 i to chyba najwazniejsze szacunek

Zgadza sie jest to trudna decyzja zeby wyslac kogos bardzo bliskiego do takiego miejsca, kazdy musi podjac ja sam i wedlug wlasnego sumienia ale przeciez chodzi o dobro tej osoby( a pobyt w takim miesjcu przeciez nie ogranicza mozliwosci spotkania)

auger 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Sob Maj 17, 2008 1:48 pm   

Ludzie, czy wy myślicie, że kręgle, wycieczki, schlude ubranko i czysty pokoik to wszystko? A może zapomnieliście o najważniejszym? O uczuciach... Starsi ludzie też potrzebują miłości, bliskości rodziny, ciepła i nie zapewni im tego nawet najbardziej wykwalifikowany opiekun, uczuć nie da się nauczyć. On może być miły, opiekuńczy itd. ale nigdy nie pokocha takiego staruszka tak, jak dzieci czy wnuki. I wątpie, żeby w takim domu holender odwiedzal staruszka częściej niż raz w tygodniu, skoro nawet dla swoich dzieci czasu nie mają... I nie popadajmy w skrajność typu nie trzymanie moczu, odleżyny, itp. bo nie wszyscy są obłożnie chorzy.

aga910 
Gaduła

Pomogła: 2 razy
Wysłany: Nie Maj 18, 2008 7:40 pm   

Z doswiadczen moich przyjaciol i moim wlasnym wiem ze wszystko zalezy od indywidualnych przypadkow i nie ma co generalizowac. Obloznie chorzy czasem musza byc pod 24h opieka a mojej przyjaciolki babacia np sama poprosila o przeprowadzke do domu opieki (ruchliwa i mila staruszka) bo czula sie samotna gdy wszyscy byli w pracy czy szkole ! Jako ze wstawala bladym switem a kladla sie z "kurami" nie miala wiekszosc jej dnia i tak towarzystwa rodziny. Przeprowadzka odbyla sie przy wielkim placzy calej rodziny poza babcia :D Teraz sie odwiedzaja nawzajem a kobieta ma towarzystwo w swoim wieku i jest ok. Wiec jak widac wszystko zalezy od konkretnej rodziny moze Holendrzy w naszym mniemaniu sa mniej wylewni czy troskliwi niz Polacy ale nikt z nas nie zna chyba dokladnej sytuacji jak to bylo w poszczegolnych przypadkach.

Odpowiedz do tematu