NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pobór do wojska w trakcie pobytu za granicą...
Autor Wiadomość
adidancer69 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Cze 19, 2008 12:21 am   Pobór do wojska w trakcie pobytu za granicą...

Czy któryś z Panów dostał wezwanie do wojska w trakcie mieszkania i pracy w Holandii?

Jestem tu już jakiś czas. Chcę tu zamieszkać na stałe. Mam na nowo ułożone życie. Dobra pracę. Po studiach, 27 lat.
I tu nagle polska armia zaprasza... :088:
Zna ktoś może wyjście z tej trudnej dla mnie sytuacji?
Proszę o poważne podpowiedzi.
Dziękuję.

lukass 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Cze 19, 2008 12:32 am   

Nie zglosiles widocznie w kraju czasowej emigracjii to Cie scigaja. Skad mieli wiedziec ze Cie nie ma w kraju ?

Gochna H 
MODERATOR

Pomogła: 207 razy
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 12:38 am   

adidancer69, poczytaj moze tu http://www.niedziela.nl/f...nie+isc++wojska

adidancer69 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Cze 19, 2008 12:58 am   

lukass napisał/a:
Nie zglosiles widocznie w kraju czasowej emigracjii to Cie scigaja. Skad mieli wiedziec ze Cie nie ma w kraju ?

Owszem, nie zgłosiłem.
Czytałem już sporo o wojskowym obowiązku meldunkowym. Podchodzę do sprawy bardzo poważnie. Za tydzień wyjeżdżam do Polski na urlop. Będzie to czas przed wyznaczonym terminem poboru.
Czy zgłoszenie wyjazdu/zamieszkania za granicą, w jakiś sposób może mnie uratować przed wojskiem?Czy to za późno?
A może wymeldowanie z polskiego, stałego miejsca zamieszkania w jakiś sposób mi pomoże?
Ostatnio zmieniony przez adidancer69 Czw Cze 19, 2008 1:03 am, w całości zmieniany 2 razy  

DrobnyKing 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Cze 19, 2008 12:48 pm   

Nie kumam wezwanie przyszlo ci na adres w holandii ? Jesli tak to jakim cudem skoro nie zglaszales im tego ze wyjezdzasz ?

Dorisben 
Super gaduła

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 1:37 pm   

jezeli jestes wymeldowany to nie beda cie scigac...

Alutka 
Super gaduła

Pomogła: 5 razy
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 2:11 pm   

Musisz sie wymeldować podając przyczynę -wyjazd za granicę .Z takim drukiem o wymeldowniu idziesz do komendy uzupełnien .Po prostu zanies to .Wszystko mozna zalatwic w jeden dzien.

adidancer69 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Cze 19, 2008 11:47 pm   

Wezwanie przyszło na adres w Polsce.
Widzę, że jedynie wymeldowanie ze stałego adresu zamieszkania pomoże.
Dziękuję serdecznie za podpowiedzi!!! :039: :039:

DrobnyKing 
Poczatkujacy

Wysłany: Czw Cze 19, 2008 11:51 pm   

Stary jak planujesz wrocic do Polski kiedys to sie wymelduj jak nie to ich olej :033:
Jak przyjedzasz raz na jakis czas w sensie swieta,wakacje to nie ma problemu,nie ma co sie stresowac nie zyjemy w PRLu, Pozdrawiam!!

mariola 784 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 8:32 am   

Witaj. z tego co wiem napewno nie wystarczy sie wymeldowac z polskiego adresu musisz tez odrazu chyba nawet w biurze przy wymeldowaniu zglosic fakt ze mieszkasz za granica musi byc zaznaczona informacja dla wku wazne jest to dla wszystkich panow nawet rezerwistow jest bardzo duzo spraw w sadach wlasnie dotyczy ona panow ktorzy nie zlosili faktu opuszczania polski a jest to obowiazek .Kazdy moze dostac wezwanie np.do rezerwy a zgosic sie nalezy inaczej bedzie kara.Panowie bedziecie w polsce zalatwcie ta sprawe .dotyczy wszystkich panow bez wyjatku po wojsku i przed. Starczy pisania .Pzdrawiam.

wiolka2 
Gaduła

Wysłany: Pią Cze 20, 2008 10:07 am   

Zgloszenie wyjazdu za granice to automatyczne pojscie do wojska bo inaczej kazdy by tak robil i nasza armia w ogole by nie istniala. Rezerwa to zupelnie co innego , poniewaz rezerwista ma juz odbyta obowiazkowa sluzbe wojskowa i ma prawo wyjechac gdzie chce natomiast zwykly pobor to zupelnie inna bajka i inne przepisy

Lutek 
Gaduła

Wysłany: Sob Cze 21, 2008 10:32 am   Re: Pobór do wojska w trakcie pobytu za granicą...

adidancer69 napisał/a:
Czy któryś z Panów dostał wezwanie do wojska w trakcie mieszkania i pracy w Holandii?

Jestem tu już jakiś czas. Chcę tu zamieszkać na stałe. Mam na nowo ułożone życie. Dobra pracę. Po studiach, 27 lat.
I tu nagle polska armia zaprasza... :088:
Zna ktoś może wyjście z tej trudnej dla mnie sytuacji?
Proszę o poważne podpowiedzi.
Dziękuję.

a od kiedy po studiach biora do wojska?

wiolka2 
Gaduła

Wysłany: Sob Cze 21, 2008 5:05 pm   

Biora , tyle ,ze na lepszych warunkach. Moj szwagier tez musial swoje odsluzyc. Zreszta gdyby nie brali to by nie bylo wezwania , a oni sa doskonale zorientowani czy ktos jest po studiach czy po podstawowce :072:

piterr4721 
Poczatkujacy

Wysłany: Sob Cze 21, 2008 10:59 pm   

jak bedziesz sie wymeldowywal to tymczasowo na 2 lata (z pobytu stalego nie musisz). Ja tak zrobilem wymeldowalem sie ze stalego a pozniej dowiedzialem sie ze wystarczy tymczasowo i dadza ci spokoj na jakis czas.

th0mas 
Poczatkujacy

Wysłany: Nie Cze 22, 2008 8:35 pm   

hey,jeżeli masz jakikolwiek wyrok sądowy to masz armie z głowy.ja miałem kolegium za wybitą szybę .wystarczy.kryminalnych nie biorą.
pozdrawiam.
ps.oczywiście to nie powód do dumy ,ale się przydało.

Odpowiedz do tematu