Pobór do wojska w trakcie pobytu za granicą... |
Autor |
Wiadomość |
adidancer69
Poczatkujacy

|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 12:21 am Pobór do wojska w trakcie pobytu za granicą...
|
|
|
Czy któryś z Panów dostał wezwanie do wojska w trakcie mieszkania i pracy w Holandii?
Jestem tu już jakiś czas. Chcę tu zamieszkać na stałe. Mam na nowo ułożone życie. Dobra pracę. Po studiach, 27 lat.
I tu nagle polska armia zaprasza...
Zna ktoś może wyjście z tej trudnej dla mnie sytuacji?
Proszę o poważne podpowiedzi.
Dziękuję. |
_________________ powoli się rozpędzam... |
|
|
|
|
lukass
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 12:32 am
|
|
|
Nie zglosiles widocznie w kraju czasowej emigracjii to Cie scigaja. Skad mieli wiedziec ze Cie nie ma w kraju ? |
_________________ www.unimaas.nl |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR

Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
|
|
|
|
adidancer69
Poczatkujacy

|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 12:58 am
|
|
|
lukass napisał/a: | Nie zglosiles widocznie w kraju czasowej emigracjii to Cie scigaja. Skad mieli wiedziec ze Cie nie ma w kraju ? |
Owszem, nie zgłosiłem.
Czytałem już sporo o wojskowym obowiązku meldunkowym. Podchodzę do sprawy bardzo poważnie. Za tydzień wyjeżdżam do Polski na urlop. Będzie to czas przed wyznaczonym terminem poboru.
Czy zgłoszenie wyjazdu/zamieszkania za granicą, w jakiś sposób może mnie uratować przed wojskiem?Czy to za późno?
A może wymeldowanie z polskiego, stałego miejsca zamieszkania w jakiś sposób mi pomoże? |
Ostatnio zmieniony przez adidancer69 Czw Cze 19, 2008 1:03 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
DrobnyKing
Poczatkujacy

Wiek: 38 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 30 Skąd: Amstelveen
|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 12:48 pm
|
|
|
Nie kumam wezwanie przyszlo ci na adres w holandii ? Jesli tak to jakim cudem skoro nie zglaszales im tego ze wyjezdzasz ? |
_________________ I don't suffer from insanity.
-I enjoy every minute of it. |
|
|
|
|
Dorisben
Super gaduła
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 13 Cze 2007 Posty: 209 Skąd: Rotterdam
|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 1:37 pm
|
|
|
jezeli jestes wymeldowany to nie beda cie scigac... |
|
|
|
|
Alutka
Super gaduła
Pomogła: 5 razy Wiek: 57 Dołączyła: 06 Sty 2007 Posty: 324 Skąd: Lelystad
|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 2:11 pm
|
|
|
Musisz sie wymeldować podając przyczynę -wyjazd za granicę .Z takim drukiem o wymeldowniu idziesz do komendy uzupełnien .Po prostu zanies to .Wszystko mozna zalatwic w jeden dzien. |
|
|
|
|
adidancer69
Poczatkujacy

|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 11:47 pm
|
|
|
Wezwanie przyszło na adres w Polsce.
Widzę, że jedynie wymeldowanie ze stałego adresu zamieszkania pomoże.
Dziękuję serdecznie za podpowiedzi!!! |
|
|
|
|
DrobnyKing
Poczatkujacy

Wiek: 38 Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 30 Skąd: Amstelveen
|
Wysłany: Czw Cze 19, 2008 11:51 pm
|
|
|
Stary jak planujesz wrocic do Polski kiedys to sie wymelduj jak nie to ich olej
Jak przyjedzasz raz na jakis czas w sensie swieta,wakacje to nie ma problemu,nie ma co sie stresowac nie zyjemy w PRLu, Pozdrawiam!! |
_________________ I don't suffer from insanity.
-I enjoy every minute of it. |
|
|
|
|
mariola 784
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 18 Sty 2008 Posty: 220
|
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 8:32 am
|
|
|
Witaj. z tego co wiem napewno nie wystarczy sie wymeldowac z polskiego adresu musisz tez odrazu chyba nawet w biurze przy wymeldowaniu zglosic fakt ze mieszkasz za granica musi byc zaznaczona informacja dla wku wazne jest to dla wszystkich panow nawet rezerwistow jest bardzo duzo spraw w sadach wlasnie dotyczy ona panow ktorzy nie zlosili faktu opuszczania polski a jest to obowiazek .Kazdy moze dostac wezwanie np.do rezerwy a zgosic sie nalezy inaczej bedzie kara.Panowie bedziecie w polsce zalatwcie ta sprawe .dotyczy wszystkich panow bez wyjatku po wojsku i przed. Starczy pisania .Pzdrawiam. |
|
|
|
|
wiolka2
Gaduła

|
Wysłany: Pią Cze 20, 2008 10:07 am
|
|
|
Zgloszenie wyjazdu za granice to automatyczne pojscie do wojska bo inaczej kazdy by tak robil i nasza armia w ogole by nie istniala. Rezerwa to zupelnie co innego , poniewaz rezerwista ma juz odbyta obowiazkowa sluzbe wojskowa i ma prawo wyjechac gdzie chce natomiast zwykly pobor to zupelnie inna bajka i inne przepisy |
_________________ wiolka |
|
|
|
|
Lutek
Gaduła
|
Wysłany: Sob Cze 21, 2008 10:32 am Re: Pobór do wojska w trakcie pobytu za granicą...
|
|
|
adidancer69 napisał/a: | Czy któryś z Panów dostał wezwanie do wojska w trakcie mieszkania i pracy w Holandii?
Jestem tu już jakiś czas. Chcę tu zamieszkać na stałe. Mam na nowo ułożone życie. Dobra pracę. Po studiach, 27 lat.
I tu nagle polska armia zaprasza...
Zna ktoś może wyjście z tej trudnej dla mnie sytuacji?
Proszę o poważne podpowiedzi.
Dziękuję. |
a od kiedy po studiach biora do wojska? |
|
|
|
|
wiolka2
Gaduła

|
Wysłany: Sob Cze 21, 2008 5:05 pm
|
|
|
Biora , tyle ,ze na lepszych warunkach. Moj szwagier tez musial swoje odsluzyc. Zreszta gdyby nie brali to by nie bylo wezwania , a oni sa doskonale zorientowani czy ktos jest po studiach czy po podstawowce |
_________________ wiolka |
|
|
|
|
piterr4721
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Cze 21, 2008 10:59 pm
|
|
|
jak bedziesz sie wymeldowywal to tymczasowo na 2 lata (z pobytu stalego nie musisz). Ja tak zrobilem wymeldowalem sie ze stalego a pozniej dowiedzialem sie ze wystarczy tymczasowo i dadza ci spokoj na jakis czas. |
|
|
|
|
th0mas
Poczatkujacy
|
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 8:35 pm
|
|
|
hey,jeżeli masz jakikolwiek wyrok sądowy to masz armie z głowy.ja miałem kolegium za wybitą szybę .wystarczy.kryminalnych nie biorą.
pozdrawiam.
ps.oczywiście to nie powód do dumy ,ale się przydało. |
|
|
|
|
|