| EGIPT -kto juz był, opinie o hotelach i gdzie warto jechac | 

| Autor | Wiadomość | 

| agastepa13   Mega gaduła
 Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy

| 

|  Wysłany: Pon Lip 14, 2008 9:40 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Tylko jeśli wypłacasz gotówkę w bankomacie to przelicza na funty egipskie. Ja miałam euro, jednak wymieniłam w banku na funty. Głowny powód to taki, że nie mieli w sklepach wydać ze 100e  Poza tym w funtach najbardziej się chyba opłacało płacić w sklepach. |  
				| _________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie
   |  | 

|   |  | 

|   | 

| ulcia_h   Nieśmiały użytkownik

| 

|  Wysłany: Pon Lip 14, 2008 9:51 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Swita prawda,oni nigdy nie maja wydac  Na dolarach zawsze oszukaja,lepiej miec funty egipskie, na lotnisku mozna wymienic albo w kantorach.dobrze jest miec drobne na napiwki ktorych sie domagaja i nie dawac pieniedzy za nic bo beda wolac caly czas. |  | 

|   |  | 

|   | 

| aha83   Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Śro Lip 16, 2008 10:05 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Byłam w Egipcie rok temu, w Hurghadzie i zgadzam się co do szybkiej wymiany dolarów lub Euro na funty egipskie, ponieważ strasznie przy placeniu  w euro lub dolarach oszukują i zaokrąglaja kwoty!! ooo a napiwki to chyba to z czego oni wszyscy zyja.... w hotelu warto zostawic napiwek na lozku dla sprzatajacych pokoje, wtedy masz pewnosc ze usluga zostanie dobrze wykonana i czasem mozesz sie spodziewac niespodzianki na lozku w postaci usypanego serduszka z kwiatow czy jakiejs figury ulozonej z recznika..
   |  | 

|   |  | 

|   | 

| ohmin   Gaduła

| 

|  Wysłany: Pią Sie 01, 2008 9:08 pm |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | aha83 napisał/a: |  	  | Byłam w Egipcie rok temu, w Hurghadzie i zgadzam się co do szybkiej wymiany dolarów lub Euro na funty egipskie, ponieważ strasznie przy placeniu w euro lub dolarach oszukują i zaokrąglaja kwoty!! ooo a napiwki to chyba to z czego oni wszyscy zyja.... w hotelu warto zostawic napiwek na lozku dla sprzatajacych pokoje, wtedy masz pewnosc ze usluga zostanie dobrze wykonana i czasem mozesz sie spodziewac niespodzianki na lozku w postaci usypanego serduszka z kwiatow czy jakiejs figury ulozonej z recznika..
   | 

w jakiej wysokości napiwki?i, nie chciałbym sie wygłupić
   |  | 

|   |  | 

|   | 

| r2d2   Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Pią Sie 01, 2008 9:24 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | w Egipcie średnia pensja to ok.100-150 ichniejszych funtów, obsługa hotelu często pracuje tylko za nocleg i wyżywienie. Dochód mają z napiwków. Myślę, że 1-2 euro co 2 dni wystarczą. |  | 

|   |  | 

|   | 

| agastepa13   Mega gaduła
 Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy

| 

|  Wysłany: Sob Sie 02, 2008 6:38 pm |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | r2d2 napisał/a: |  	  | w Egipcie średnia pensja to ok.100-150 ichniejszych funtów, obsługa hotelu często pracuje tylko za nocleg i wyżywienie. Dochód mają z napiwków. Myślę, że 1-2 euro co 2 dni wystarczą. | 

Nio taka wysokość napiwków jak najbardziej jest odpowiednia, tylko jest jeden szczegół...Możesz spodziewać się, że po kilku dniach osoba, która sprzątała cały czas Twój pokój zapuka do Ciebie z prośbą o wymianę tychże Euro (które to zostawiałeś/aś jako napiwek w monetach)na funty egipskie albo na Euro papierowe. Dzieje się tak dlatego, że Ci ludzie mają problem z wymianą monet Euro w bankach, Piszę to, bo doświadczyłam tego na własnej skórze
  Dlatego później zostawialiśmy już tylko funty ok. 5 funtów dla sprzątających albo 10 funtów dla naszego ulubionego (osobistego  ) kelnera. |  
				| _________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie
   |  | 

|   |  | 

|   | 

| ohmin   Gaduła

| 

|  Wysłany: Sob Sie 02, 2008 9:01 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | ok, super, za dwa tygodnie z hakiem wyjeżdżam, myślę że będzie to wspaniaływakacyjny tydzień z córką i rodzinka  Dzieki za odpowiedź   |  | 

|   |  | 

|   | 

| majuga   Super gaduła

Pomogła: 8 razy

| 

|  Wysłany: Nie Sie 03, 2008 6:34 am |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | lanya napisał/a: |  	  | A slyszeliscie cos moze o wycieczkach objazdowych? Chcialabym jechac do Egiptu jesienia, ale raczej nie chcialabym siedziec ciagle w jednym miejscu... | 

fajne sa wyjazdy dwutygodniowe: 1 tydzien statkiem po Nilu+zwiedzanie po drodze, 2 tydzien hotel+rafy koralowe. w hotelu dodatkowo mozna zrobic sobie kurs pletwonurka...no i rafa:)

pozdr,
 m
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| aha83   Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Śro Sie 06, 2008 9:23 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | do ohmin  : miłego pobytu i opalania, bo nie ma to jak slonce ....... 
 Pozdrawiam
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| EwazHolandii   Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 1 raz

| 

|  Wysłany: Śro Sie 06, 2008 9:56 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | a tam słońca z pewnością nie zabraknie  również życzę udanych wakacji.   |  | 

|   |  | 

|   | 

| ohmin   Gaduła

| 

|  Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 8:39 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Falcon Hills, i Falcon Hills and Viva, to ten sam Hotel, tylko po dwóch stronach Drogi, Mają swoje baseny, Stołówki. Bardzo ładny, zadbany, obsługa w pełni profesjonalna . Gorąco Polecam   |  | 

|   |  | 

|   | 

|  |