EGIPT -kto juz był, opinie o hotelach i gdzie warto jechac |
Autor |
Wiadomość |
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 10:40 pm
|
|
|
Tylko jeśli wypłacasz gotówkę w bankomacie to przelicza na funty egipskie. Ja miałam euro, jednak wymieniłam w banku na funty. Głowny powód to taki, że nie mieli w sklepach wydać ze 100e Poza tym w funtach najbardziej się chyba opłacało płacić w sklepach. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
ulcia_h
Nieśmiały użytkownik
|
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 10:51 pm
|
|
|
Swita prawda,oni nigdy nie maja wydac Na dolarach zawsze oszukaja,lepiej miec funty egipskie, na lotnisku mozna wymienic albo w kantorach.dobrze jest miec drobne na napiwki ktorych sie domagaja i nie dawac pieniedzy za nic bo beda wolac caly czas. |
|
|
|
|
aha83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Lip 16, 2008 11:05 pm
|
|
|
Byłam w Egipcie rok temu, w Hurghadzie i zgadzam się co do szybkiej wymiany dolarów lub Euro na funty egipskie, ponieważ strasznie przy placeniu w euro lub dolarach oszukują i zaokrąglaja kwoty!!
ooo a napiwki to chyba to z czego oni wszyscy zyja.... w hotelu warto zostawic napiwek na lozku dla sprzatajacych pokoje, wtedy masz pewnosc ze usluga zostanie dobrze wykonana i czasem mozesz sie spodziewac niespodzianki na lozku w postaci usypanego serduszka z kwiatow czy jakiejs figury ulozonej z recznika.. |
|
|
|
|
ohmin
Gaduła

Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 25 Lis 2007 Posty: 128 Skąd: Sucha Beskidzka
|
Wysłany: Pią Sie 01, 2008 10:08 pm
|
|
|
aha83 napisał/a: | Byłam w Egipcie rok temu, w Hurghadzie i zgadzam się co do szybkiej wymiany dolarów lub Euro na funty egipskie, ponieważ strasznie przy placeniu w euro lub dolarach oszukują i zaokrąglaja kwoty!!
ooo a napiwki to chyba to z czego oni wszyscy zyja.... w hotelu warto zostawic napiwek na lozku dla sprzatajacych pokoje, wtedy masz pewnosc ze usluga zostanie dobrze wykonana i czasem mozesz sie spodziewac niespodzianki na lozku w postaci usypanego serduszka z kwiatow czy jakiejs figury ulozonej z recznika.. |
w jakiej wysokości napiwki?i, nie chciałbym sie wygłupić |
|
|
|
|
r2d2
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pią Sie 01, 2008 10:24 pm
|
|
|
w Egipcie średnia pensja to ok.100-150 ichniejszych funtów, obsługa hotelu często pracuje tylko za nocleg i wyżywienie. Dochód mają z napiwków. Myślę, że 1-2 euro co 2 dni wystarczą. |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Sob Sie 02, 2008 7:38 pm
|
|
|
r2d2 napisał/a: | w Egipcie średnia pensja to ok.100-150 ichniejszych funtów, obsługa hotelu często pracuje tylko za nocleg i wyżywienie. Dochód mają z napiwków. Myślę, że 1-2 euro co 2 dni wystarczą. |
Nio taka wysokość napiwków jak najbardziej jest odpowiednia, tylko jest jeden szczegół...Możesz spodziewać się, że po kilku dniach osoba, która sprzątała cały czas Twój pokój zapuka do Ciebie z prośbą o wymianę tychże Euro (które to zostawiałeś/aś jako napiwek w monetach)na funty egipskie albo na Euro papierowe. Dzieje się tak dlatego, że Ci ludzie mają problem z wymianą monet Euro w bankach, Piszę to, bo doświadczyłam tego na własnej skórze Dlatego później zostawialiśmy już tylko funty ok. 5 funtów dla sprzątających albo 10 funtów dla naszego ulubionego (osobistego ) kelnera. |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
ohmin
Gaduła

|
Wysłany: Sob Sie 02, 2008 10:01 pm
|
|
|
ok, super, za dwa tygodnie z hakiem wyjeżdżam, myślę że będzie to wspaniaływakacyjny tydzień z córką i rodzinka Dzieki za odpowiedź |
|
|
|
|
majuga
Super gaduła
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 362
|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 7:34 am
|
|
|
lanya napisał/a: | A slyszeliscie cos moze o wycieczkach objazdowych? Chcialabym jechac do Egiptu jesienia, ale raczej nie chcialabym siedziec ciagle w jednym miejscu... |
fajne sa wyjazdy dwutygodniowe: 1 tydzien statkiem po Nilu+zwiedzanie po drodze, 2 tydzien hotel+rafy koralowe. w hotelu dodatkowo mozna zrobic sobie kurs pletwonurka...no i rafa:)
pozdr,
m |
|
|
|
|
aha83
Poczatkujacy
|
Wysłany: Śro Sie 06, 2008 10:23 pm
|
|
|
do ohmin : miłego pobytu i opalania, bo nie ma to jak slonce .......
Pozdrawiam |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Śro Sie 06, 2008 10:56 pm
|
|
|
a tam słońca z pewnością nie zabraknie również życzę udanych wakacji. |
|
|
|
|
ohmin
Gaduła

|
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 9:39 pm
|
|
|
Falcon Hills, i Falcon Hills and Viva, to ten sam Hotel, tylko po dwóch stronach Drogi, Mają swoje baseny, Stołówki. Bardzo ładny, zadbany, obsługa w pełni profesjonalna . Gorąco Polecam |
|
|
|
|
|