NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
EGIPT -kto juz był, opinie o hotelach i gdzie warto jechac
Autor Wiadomość
agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 10:40 pm   

Tylko jeśli wypłacasz gotówkę w bankomacie to przelicza na funty egipskie. Ja miałam euro, jednak wymieniłam w banku na funty. Głowny powód to taki, że nie mieli w sklepach wydać ze 100e :037: Poza tym w funtach najbardziej się chyba opłacało płacić w sklepach.

ulcia_h 
Nieśmiały użytkownik

Wysłany: Pon Lip 14, 2008 10:51 pm   

Swita prawda,oni nigdy nie maja wydac :081: Na dolarach zawsze oszukaja,lepiej miec funty egipskie, na lotnisku mozna wymienic albo w kantorach.dobrze jest miec drobne na napiwki ktorych sie domagaja i nie dawac pieniedzy za nic bo beda wolac caly czas.

aha83 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lip 16, 2008 11:05 pm   

Byłam w Egipcie rok temu, w Hurghadzie i zgadzam się co do szybkiej wymiany dolarów lub Euro na funty egipskie, ponieważ strasznie przy placeniu w euro lub dolarach oszukują i zaokrąglaja kwoty!!
ooo a napiwki to chyba to z czego oni wszyscy zyja.... w hotelu warto zostawic napiwek na lozku dla sprzatajacych pokoje, wtedy masz pewnosc ze usluga zostanie dobrze wykonana i czasem mozesz sie spodziewac niespodzianki na lozku w postaci usypanego serduszka z kwiatow czy jakiejs figury ulozonej z recznika.. :)

ohmin 
Gaduła

Wysłany: Pią Sie 01, 2008 10:08 pm   

aha83 napisał/a:
Byłam w Egipcie rok temu, w Hurghadzie i zgadzam się co do szybkiej wymiany dolarów lub Euro na funty egipskie, ponieważ strasznie przy placeniu w euro lub dolarach oszukują i zaokrąglaja kwoty!!
ooo a napiwki to chyba to z czego oni wszyscy zyja.... w hotelu warto zostawic napiwek na lozku dla sprzatajacych pokoje, wtedy masz pewnosc ze usluga zostanie dobrze wykonana i czasem mozesz sie spodziewac niespodzianki na lozku w postaci usypanego serduszka z kwiatow czy jakiejs figury ulozonej z recznika.. :)

w jakiej wysokości napiwki?i, nie chciałbym sie wygłupić :)

r2d2 
Poczatkujacy

Wysłany: Pią Sie 01, 2008 10:24 pm   

w Egipcie średnia pensja to ok.100-150 ichniejszych funtów, obsługa hotelu często pracuje tylko za nocleg i wyżywienie. Dochód mają z napiwków. Myślę, że 1-2 euro co 2 dni wystarczą.

agastepa13 
Mega gaduła
Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy
Wysłany: Sob Sie 02, 2008 7:38 pm   

r2d2 napisał/a:
w Egipcie średnia pensja to ok.100-150 ichniejszych funtów, obsługa hotelu często pracuje tylko za nocleg i wyżywienie. Dochód mają z napiwków. Myślę, że 1-2 euro co 2 dni wystarczą.

Nio taka wysokość napiwków jak najbardziej jest odpowiednia, tylko jest jeden szczegół...Możesz spodziewać się, że po kilku dniach osoba, która sprzątała cały czas Twój pokój zapuka do Ciebie z prośbą o wymianę tychże Euro (które to zostawiałeś/aś jako napiwek w monetach)na funty egipskie albo na Euro papierowe. Dzieje się tak dlatego, że Ci ludzie mają problem z wymianą monet Euro w bankach, Piszę to, bo doświadczyłam tego na własnej skórze :D Dlatego później zostawialiśmy już tylko funty ok. 5 funtów dla sprzątających albo 10 funtów dla naszego ulubionego (osobistego :043: ) kelnera.

ohmin 
Gaduła

Wysłany: Sob Sie 02, 2008 10:01 pm   

ok, super, za dwa tygodnie z hakiem wyjeżdżam, myślę że będzie to wspaniaływakacyjny tydzień z córką i rodzinka :) Dzieki za odpowiedź ;)

majuga 
Super gaduła

Pomogła: 8 razy
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 7:34 am   

lanya napisał/a:
A slyszeliscie cos moze o wycieczkach objazdowych? Chcialabym jechac do Egiptu jesienia, ale raczej nie chcialabym siedziec ciagle w jednym miejscu...

fajne sa wyjazdy dwutygodniowe: 1 tydzien statkiem po Nilu+zwiedzanie po drodze, 2 tydzien hotel+rafy koralowe. w hotelu dodatkowo mozna zrobic sobie kurs pletwonurka...no i rafa:)

pozdr,
m

aha83 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Sie 06, 2008 10:23 pm   

do ohmin : miłego pobytu i opalania, bo nie ma to jak slonce .......

Pozdrawiam

EwazHolandii 
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Śro Sie 06, 2008 10:56 pm   

a tam słońca z pewnością nie zabraknie :) również życzę udanych wakacji. :039:

ohmin 
Gaduła

Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 9:39 pm   

Falcon Hills, i Falcon Hills and Viva, to ten sam Hotel, tylko po dwóch stronach Drogi, Mają swoje baseny, Stołówki. Bardzo ładny, zadbany, obsługa w pełni profesjonalna . Gorąco Polecam :)

Odpowiedz do tematu