Dentysta dla studenta |
Autor |
Wiadomość |
Inkrementator
Poczatkujacy
|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 7:59 am Dentysta dla studenta
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów.
Chcialem sie spytac, jak to jest w NL z dentysta dla studenta. Otoz jestem studentem TUDELFT, przyjechalem tu na wymiane w ramach erasmusa. Niestety przed wyjazdem moj dentysta w Polsce nie wyrobil sie z jednym zebem i musze isc tutaj.
Moje pytanie brzmi, czy taka wizyta tutaj dla mnie jest bezplatna, a jesli jest, to gdzie mgoe sie udac?? Poisiedam ubezpieczenie w kraju (ubezpiecza mnie moj ojcec w zakladzie rpacy oraz macierzysta uczelnia), posiadam europejska karte ubezpieczenie zdrowotnego. Z przewodnikow, ktore dostalem dowiedzialem sie, ze w holandii studenci sa objeci bezplatna opieka zdrowotna. Gdzie moge to egzekwowac??
pozdrawiam,
LS |
|
|
|
|
Gochna H
MODERATOR
Pomogła: 207 razy Dołączyła: 24 Gru 2006 Posty: 8362
|
Wysłany: Czw Wrz 04, 2008 8:26 am
|
|
|
Cytat: | voor jongeren onder de 22 jaar per 1 januari 2008 vanuit het basispakket te vergoeden. | Jesli masz mniej niz 22 lata i posiadasz basispakket: wowczas podlegasz bezplatnemu leczeniu Cytat: | OV-jaarkaart of bewijs van inschrijving bij een onderwijs instelling | Potrzebna Ci bedzie OV-jaarkaart albo dokument potwierdzajacy to ze jestes studentem http://www.tudelft.nl/liv...88f045d&lang=nl |
|
|
|
|
Inkrementator
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 9:49 am
|
|
|
A co jezeli mam wiecej lat?? Czy to oznacza, ze zeby skorzystac z dentysty tutaj, bedac ubezpieczony w Polsce i posiadajac statut studenta holenderskiej uczelni, musze w pelni oplacic leczenie stomatologiczne w Holandii?? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 11:43 am
|
|
|
Inkrementator napisał/a: | A co jezeli mam wiecej lat?? Czy to oznacza, ze zeby skorzystac z dentysty tutaj, bedac ubezpieczony w Polsce i posiadajac statut studenta holenderskiej uczelni, musze w pelni oplacic leczenie stomatologiczne w Holandii?? |
to bedziesz musial zaplacic za dentyste... a pienazki zwroci ci twoja ubezpieczalnia w pl... |
|
|
|
|
Inkrementator
Poczatkujacy
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 12:00 pm
|
|
|
No ale przeciezx w Poslce jest troszke inaczej. Ubezpieczyciel nie zwraca kosztow leczenia u prywatnego dentysty, natomiast jak ktos nie chce placic, to idzie do bezplatnego dentysty w przychodni. Rozumiem, ze tutaj wszystko odbywa sie na innej zasadzie?? |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Pon Wrz 08, 2008 10:36 pm
|
|
|
Inkrementator napisał/a: | No ale przeciezx w Poslce jest troszke inaczej. Ubezpieczyciel nie zwraca kosztow leczenia u prywatnego dentysty, natomiast jak ktos nie chce placic, to idzie do bezplatnego dentysty w przychodni. Rozumiem, ze tutaj wszystko odbywa sie na innej zasadzie?? |
no ale jestesmy w nl... i tutaj sa tylko i wylacznie prywatni dentysci... |
|
|
|
|
|