Przesunięty przez: Gochna H Wto Mar 05, 2013 12:39 am |
potrawy |
Autor |
Wiadomość |
ataga
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 13 Lut 2007 Posty: 478 Skąd: Limburg
|
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 8:12 am
|
|
|
hutspot jest dla mnie obrzydliwy i wogole dla mnie to nie potrawa tylko jakas mamalyga (kojarzy mi sie z wojna jak bylo malo jedzienia), co do uitsmijter to dla mnie wymysl na sniadanie i tez nie danie... jedynie co jem to jest zuurkoolstampot (ale tylko jak moj chlopak zrobi)...ale tez tylko z normalna kapusta kiszona (nie z wijnzuurkool)
pozdr.
agata |
|
|
|
|
biedroneczka
Poczatkujacy
|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 4:54 pm
|
|
|
Wczoraj wyladowalam w porze jedzenia u sasiadow Holendrow i zostalam poczestowana zupa.Od razu poznalam,ze zupa jest z gatunku tych gotowych,ale akurat pomidorowa mi z nich nawet smakuje.Pani domu zapytala czy smaczne,mowie,ze tak,a ona,ze sama zrobila(???)czyli-wlala sloik z AH do gara,do tego dolala wody,SAMODZIELNIE wkroila tam jakies warzywa i SAMODZIELNIE ukrecila kulki z mielonego.Drugim daniem byly hamburgery i jako ciekawostaka,gotowa pokrojona cebula (po co sie meczyc).Kurde,juz nie pierwszy raz widze tam takie jedzenie.Wszystko ocieka majonezem i tluszczem.A podobno na takiej diecie dlugo sie nie pociagnie |
|
|
|
|
EwazHolandii
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lis 2006 Posty: 630
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 11:24 pm
|
|
|
dzisiaj zrobiłam ten stampot i nawet mi smakował .:) |
|
|
|
|
szeda
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 12:43 pm
|
|
|
chyba narodowa potrawa holenderska sa jeszcze nalesniki. Pannenkoken na 101 roznych sposobow... pewne zdziwienie wywolalam w jednej rodzince gdzie kiedys opiekowalam sie dziecmi, robiac nalesniki ze zwyklej maki +jajko, mleko (nie z tego mixa z pudelka) i z dzemem...
tam robili pudelkowe, w dodatku tylko ze stroopem i cukrem pudrem;
ale w niebie dzieciaczki byly kiedy przynioslam polski twarog i zrobilam takie serowe nadzienie |
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 4:59 pm
|
|
|
oczywiście,że tak,nie ma to jak własnej roboty naleśniki z dżemem lub twarożkiem. Pycha.A nie tylko gotowe,sztuczne z torebki. |
|
|
|
|
EwazHolandii
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 10:30 pm
|
|
|
jeszcze jakieś propozycje,co by tu można zjeść z holenderskich potraw? |
|
|
|
|
Agnieszka*
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 11:04 pm
|
|
|
Moze te ich zielona grochowke?? |
|
|
|
|
Agnieszka*
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 11:07 pm
|
|
|
A co powiecie na ich ciasta? zwlaszcza te z bita smietana i owocami? (przewaznie z gora smietany i jednym owocem ) |
|
|
|
|
mojaholandia
Gaduła
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 11:58 pm
|
|
|
EwazHolandii napisał/a: | jeszcze jakieś propozycje,co by tu można zjeść z holenderskich potraw? |
Polecam male ziemniaczki (takie male kuleczki)
z Honing: Aardappel Roerbak Provancals - PYYYCHA )))
Toscaans tez jest pyszne |
_________________ <b>Pozdrawiam serdecznie
Monika herbu przypalony racuszek
czyli belferka z Bergen op Zoom
</b> |
|
|
|
|
malgosia
Super gaduła
|
Wysłany: Śro Mar 21, 2007 12:01 pm
|
|
|
a ja jeszcze w ramach chlopskiego jedzenia stampot boerenkool czyli jarmuz z ziemniakami, do tego kielbaska najlepiej z Hemy, a do stampotu czyli rozgniecionego jarmuzu z ziemniakami mozna dodac kawalki boczku, sosik z gatunku miesnych, i marynowane cebulki. Przypomina konsystencja i kolorem ziemniaki z pokrzywami, moja sp. Babcia robila takie dla kurczat, ale smakuje lepiej, szczegolnie jak sie go doprawi, a poza tym po pierwszych przymrozkach zebrany jarmuz ma bardzo duzo zelaza i to w odroznieniu od krokietow i frykandeli naprawde zdrowa, acz sezonowa ( choc mozna kupic mrozony jarmuz) potrawa, zycze smacznego. Malgosia |
|
|
|
|
szeda
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 09 Mar 2007 Posty: 514 Skąd: Haga
|
Wysłany: Śro Mar 21, 2007 12:10 pm
|
|
|
zielona zupa to Ertwensoep w AH sa nawet zestawy do zrobienia takiej zupki (sa takie tacki tam jest ten groszek luskany, marchew, seler i chyba kapusta wloska) fajne to, mozna dodac jeszcze boczku podsmarzonego |
|
|
|
|
Anna Lucka
Gaduła
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 10:47 am
|
|
|
Hm. Uwielbiam jarmuz. Szczegolnie duzo jarmuzu i malo ziemiaczkow (istnieje tez specjalna przyprawa tylko do tej potrawy). Pycha!
Wczoraj po raz pierwszy upieklam szarlotke , taka z paczki Dr.Oetkera - myslam nic specjalnego, a okazala sie prawdziwa rewelacja.
Potrzeba maslo, 1 jako, kilogram slodko-kwasnych jablek, cynamom, rodzynki, mozna tez dodac migdaly lub wszelkiego rodzaju orzechy. Przygotowanie trwalo moze z 20min i godzina w piekarniku a efekt spektakularny!
Potwornie bylam z siebie dumna, bo mistrzem kuchni nie jestem. |
|
|
|
|
|