Pytanie do dziewczyn - bole miesiaczkowe |
Autor |
Wiadomość |
AnLee
Nieśmiały użytkownik Immer moed
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 06 Paź 2008 Posty: 92 Skąd: Friesland
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 8:39 am Pytanie do dziewczyn - bole miesiaczkowe
|
|
|
Witajcie drogie Panie!
Mam do was pytanie jak sobie radzice? Ja niestety mam koszmarne bole miesiaczkowe i slabo sobie radze, mam na mysli, ze czasem nie moge nawet wstac z lozka nie mowiac o chodzeniu czy chocby wyjsciu do toalety. Bylam u gina w NL, ale przepisal mi zgadnijcie co? Paracetamol, ja tego moge lyknac cale opakowanie a i tak nie pomoze, przy okazji moj zoladek slabo go akceptuje. Niestety do Polski nie zawitam przez kolejne kilka miesiecy, wiec nie mam mozliwosci pojscia w PL do lekarza. Moje pytanie dziewczyny, czy ktoras ma podobny problem, jak sobie radzi, a moze ma lepszego niz ja ginekologa, z ktorym mozna normalnie sie porozumiec po angielsku, bo moj holenderski nie jest najwyzszych lotow. Bede wdzieczna za jakas wskazowke |
_________________ Pro captu lectoris, habent sua fata libelli |
|
|
|
|
alicja2911
PRZYJACIEL FORUM
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 11 Gru 2006 Posty: 390
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 9:23 am
|
|
|
heh skad ja to znam.Polecam plastry hormonalne -ja pozbylam sie problemu na szczescie.
Powodzenia |
|
|
|
|
AnLee
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 9:25 am
|
|
|
problemw tym, ze hormonow probowalam juz, ale malo pomoglo, a tylko mi wage zwiekszylo, co mnie zniechecilo na dobre. przy hormonach bole jakie byly, takie zostaly niestety, ale dzieki |
|
|
|
|
kocica
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 5 razy Wiek: 40 Dołączyła: 31 Sty 2007 Posty: 99 Skąd: HOLANDIA
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 9:43 am
|
|
|
mi pomogla nospa i pigulki antykoncepcyjne, nie odrazu ale po 3 miesiacach bole sie zmniejszyly do tego stopnia ze moglam normalnie funkcjonowac |
|
|
|
|
iwona24
Nieśmiały użytkownik iwa
Pomogła: 1 raz Wiek: 46 Dołączyła: 25 Wrz 2008 Posty: 75 Skąd: Haga
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 9:51 am
|
|
|
pomocny okazać sie może Ketonal, ale nie wiem czy tu go dostaniesz, moja bratowa ma taki sam problem i tylko ten lek jej pomaga |
Ostatnio zmieniony przez iwona24 Wto Paź 28, 2008 9:54 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AnLee
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 10:02 am
|
|
|
dzieki za informacje, slyszalam juz o ketonalu, ale nie wiem czy zdolam jakiegokolwiek ginekologa tutaj przekonac do zapisania tego, tym bardziej ze oni tutaj nawet zwykly ibuprofen traktuja niemalze jak narkotyk moze dotrwam jakos do wizyty w PL |
|
|
|
|
destyni86
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 11:52 am
|
|
|
cześć ja miałam taki sam problem.Nie moglam wstawać z łóżka,czasem brało mnie na wymioty.Czułam jakby coś w środu rozrywało mi jajniki.to było straszne.Aż wkońcu ginekolog przepisala mi tabletki antykoncepcyjne o bardzo niskim poziomie hormonów.nazywaja sie Hormonet,firmy Wyeth.
Kupilam je w Polsce ale na opakowaniu jest napisane że pochodzą z Austrii,wiec moze bys je tu dostała Pierwsze opakowanie troche pomaga,bo twój organizm musi sie przyzwyczaic do nich,a juz przy drugim wszystko jest ok.Nie mam juz od roku bóli
pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez destyni86 Wto Paź 28, 2008 11:54 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
AnLee
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 11:59 am
|
|
|
destyni86 dzieki za wiesci moze znowu dam sie przekonac do hormonow, o podobnie do ciebie nie moge wstac z lozka, podobnie zbiera mi sie na wymioty a czasami mam takie bole, ze pare razy zemdlalam w domu. a znasz moze jakiegos dobrego ginekologa w NL ? |
|
|
|
|
destyni86
Poczatkujacy
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 12:20 pm
|
|
|
oj nie znam,korzystam tylko z wizyt w Polsce.bo tutaj nie można liczyć na fachowców
te tabletki mają niebieskie opakowanie,naprawde mi pomogły.mam nadzieje że i tobie pomogom
pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
lanya
Poczatkujacy
Pomogła: 1 raz Wiek: 42 Dołączyła: 21 Lut 2008 Posty: 48 Skąd: Groningen
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 6:49 pm
|
|
|
ja tez przez jakis czas mialam mocne bole, ale jak sie okazalo bylo to spowodowane nadzerka. Jedyne co mi wtedy pomagalo to nospa - moim zdaniem jest najbardziej skuteczna |
_________________ Nie uderzenie mlota, lecz taniec wody czyni zwir tak pieknie okraglym |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Paź 29, 2008 12:04 am
|
|
|
od pierwszej miesiaczki mam po prostu straszne bole... wymiotuje... doprowadzam wszystkich w poblizu do szalu... nie moge sobie miejsca znalesc w lozku...
co zazywam:
- kiedys tabletki antykoncepcyjne... troche to trwalo zanim bole sie zmniejszyly...
- plastry antykoncepcyjne...
- termofon - cos wspanialego...
- 6 x 400mg ibuprofen (poza tym nie lykam tabletek... bo nie chce na jeszcze wieksza dawke przejsc... poza tym tego bolu nie przebije nic... bynajmniej dotad...) |
|
|
|
|
Witch01
Mega gaduła Witch
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 14 Mar 2008 Posty: 1196
|
Wysłany: Śro Paź 29, 2008 12:10 am
|
|
|
Duuvelke napisał/a: | poza tym tego bolu nie przebije nic... bynajmniej dotad...) |
Czasem bol mija lub znacznie zmniejsza sie po urodzeniu dziecka. |
|
|
|
|
Duuvelke
Mega gaduła
Pomogła: 57 razy Dołączyła: 25 Paź 2006 Posty: 3713 Skąd: 's-Gravenhage
|
Wysłany: Śro Paź 29, 2008 12:14 am
|
|
|
Witch01 napisał/a: | Czasem bol mija lub znacznie zmniejsza sie po urodzeniu dziecka. |
hehe... slysze to juz cale moje zycie... no prawie cale... |
|
|
|
|
AnLee
|
Wysłany: Śro Paź 29, 2008 7:11 am
|
|
|
Dzieki dziewczyny za wszystkie informacje Widze, ze nie tylko ja mam ten sam problem. Co do hormonow, jak mowilam wczesniej, strasznie po nich przytylam a bole jakie byly, takie pozostaly. Czytajac wasze posty, wezme je jeszcze raz pod rozwage. Co do ketonalu, to z tym poczekam do wizyty w Polsce, bo tutaj penwie pomysla, ze narkomanem jestem, skoro mysla tak juz o ibuprofenie
Duuvelke, napisala o termoforze, o rany faktycznie potrafi byz to zbawienne! zgadzam sie w 100%, szkoda tylko, ze do pracy raczej tego zabrac ze soba nie mozna a dzisiaj mam kolejna rozmowe w sprawie pracy i mam nadzieje, ze mnie "atak" bolu w tym czasie nie dopadnie. Co do nospy, ani jej ani paracetamolu moj zoladek nie toleruje, wole skopolan, ale juz mi sie skonczyl. Natomiast przekraczanie dziennej dawki ibuprofenu, to u mnie niestety bywa norma, bo innaczej nie moglabym wstac i zrobic sobie chocby herbaty.
Witch01, dzieki za info w sprawie dzieci moja siostra urodzila trojke i jakos jej to niestety nie pomoglo
Dzieki za wszelkie informacje i porady Jakby ktoras z was znala jakiegos ludzkiego ginekologa w NL to prosze dajcie znac.
Pozdrawiam cieplo |
|
|
|
|
Ewa P
Gaduła nad gadułami :-)
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 18 Lut 2008 Posty: 546 Skąd: NL
|
Wysłany: Śro Paź 29, 2008 10:10 pm
|
|
|
Hej
A ja polecam duzo ruchu, najlepeij na powietrzu i wcale nie w trakcie okresu, ale przed. Ja tez mam ten problem, od momentu kiedy cwicze regularnie problem sie zmniejsza, a czasem nawet zupelnie nie ma bólu. Warto spróbować..niec nie jest do stracenia a bardzo dużo można zyskać..nie tylko na ten ból..
Poza tym też lubie termofor, ale trzeba z tym uważać i nie stosować cały czas bo grodzi to krowtokiem wewnętrznym, to samo z gorącymi kąpielami. Bardzo to relaksuje, ale trochę jest niebezpieczne..
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|