Przepisy kulinarne z wlasnego doswiadczenia :) |
Autor |
Wiadomość |
annuszka
Poczatkujacy

Wiek: 40 Dołączyła: 10 Wrz 2008 Posty: 28 Skąd: inąd
|
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 8:36 am
|
|
|
ja też lllubię gotować...
tylko trudno się zdecydować, jaki przepis wrzucić
jakby ktoś miał jakieś konkretne życzenia składnikowe - piszcie |
_________________ Pozdrawiam
Anuszka |
|
|
|
|
AGULA
Poczatkujacy
Wiek: 44 Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 30 Skąd: heerlen
|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 5:01 pm
|
|
|
Witam ! ja polecam sałatke z pory :)jest naprawde pyszna
Duża pora ( chodzi o ta biała część)
4 jajka
4 ogórki korniszone lub kiszone
groszek
kukurydza
ja mieszam to z jedna lyżeczka musztardy 2 lyżkami sosu czosnkowego i 1 łyżka majonezu.oczywiscie sól i pierz do smaku.
Gorąco polecam u mnie w rodzinie wszyscy sie tym zajadaja.
bardzo dobra jest tez sałatka z kebaba.pozdrawiam |
|
|
|
|
marta81
Nieśmiały użytkownik
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 12 Lut 2007 Posty: 67 Skąd: Delft
|
|
|
|
|
Justine
Super gaduła

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 209 Skąd: Eindhoven
|
Wysłany: Pią Paź 31, 2008 6:45 pm
|
|
|
Oto jedne z moich ulubionych przepisow, wszystkie szybkie, latwe i niedrogie.
kurczak pesto z tagliatelle.
Dla 2 osob:
1) filet z piersi kurczaka
2) makaron tagliatelle
3) pomidorki koktailowe, cherry - 200 g
4) smietana - najlepiej 12%
5) sloiczek pesto
6) parmezan
7) 2 zabki czosnku
pol cytryny
9) sol, pieprz
Filet kroimy w kostke sredniej wielkosci, dodajemy pol sloiczka pesto, sol, pieprz, 2 wycisniete zabki czosnku, i odrobine soku z cytryny. Marynujemy i wkladamy w zafoliowanej misce do lodowki na jakas godzine.
Gotujemy makaron tagliatelle, na patelni na rozgrzanym oleju smazymy kurczaka przez jakies 10-15 min. Na samym koncu smazenia dodajmy pokrojone na polowki pomidorki koktailowe. Gdy makaron sie ugotuje wrzucamy go na patelnie, gdzie sie smazy kurczak i pomidorki. Dodajemy smietane, reszte zawartosci sloiczka z pesto, sol, pieprz do smaku, oraz kilka kropel soku z cytryny.
Wszystko podsmazamy jakies 5 minut.
Podajemy z tartym parmezanem
Pychota!
-----------------------------------------
Seler naciowy zapiekany z szynka.
1) seler naciowy
2) szynka, najlepiej parmenska, westfalska lub cos w tym rodzaju (w plastrach)
3) smietana (creme fresh)
4) parmezan lub zolty tarty ser, nie za tlusty.
Seler naciowy kroimy na rowne kawalki, dlugosci okolo 5-6 cm. W garnku gotujemy osolona wode. Do zagotowanej wody, wrzucamy seler na jakies 6 minut, nie za dlugo, ma po prostu skruszec.
Tak przygotowany seler ukladamy w naczyniu zaroodpornym, nastepnie ukladamy na nim szynke, smarujemy smietanka. Wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na jakies 10 minut. Minute przed wyjeciem posypujemy tartym serem. I gotowe
Smaczny starter lub dodatek do dania glownego!
-----------------------------------------------------------------------------
Salatka z brokula i czerwonej fasoli.
1) brokuly
2) czerwona fasola z puszki/sloika
3) smietana
4) jogurt naturalny
5) 2 lyzki majonezu
6) czosnek
7) sos sojowy
sol, pieprz.
Brokul gotujemy, ale nie za dlugo. Musi pozostac chrupiacy. Czerwona fasole odcedzamy (mozna rowniez umyc pod biezaca woda). Ukladamy ugotowany i ostudzony brokul w misce, na to czerwona fasola.
Sos: 4 lyzki smietany (12%); 4 lyzki jogurtu i 2 lyzki majonezu, 2 wycisniete zabki czosnku, kilka kropel sosu sojowego, sol pieprz do smaku - mieszamy razem.
Zalewamy brokuly i fasole sosem. Wkladamy do lodowki, az sie przegryzie. I tyle |
_________________ Work like you don't need the money,
Love like you've never been hurt,
And dance like no one's watching. |
Ostatnio zmieniony przez Justine Pią Paź 31, 2008 7:02 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
AGULA
Poczatkujacy
Wiek: 44 Dołączyła: 25 Wrz 2007 Posty: 30 Skąd: heerlen
|
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 6:58 pm
|
|
|
Uwielbiam brokuły dzieki za nowy przepis :)pozdawiam |
|
|
|
|
MiniSmurfin
Gaduła nad gadułami :-)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 19 Kwi 2008 Posty: 733 Skąd: Alphen a/d Rijn
|
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 2:53 pm
|
|
|
Hallo czy ktos moze zna przepis na bigos zapiekany czy cos w tym stylu ? Znajomy Holender pytal mnie dzis o bigos uit de oven Help ....nigdy o tym nie slyszalam . |
|
|
|
|
Dorkamsterdam
Poczatkujacy
Dołączyła: 11 Kwi 2008 Posty: 16 Skąd: Amsterdam
|
Wysłany: Wto Lis 04, 2008 4:50 pm salatkaz brokulami
|
|
|
A ja polecam salatke z brokulmi,ryzem oraz piersia z kurczaka
0.5 kg pietruszki korzennej
0.5 kg marchwi
brokuly
szklanka ryzu
bazylia ( suszona badz swieza)
ser zolty tarty
piers z kurczaka
panierka
sol
pieprz
pietruszke oraz marchew gotujemy razem,tak samo robimy z brokulami .W tym samym czasie mozemy ugotowac sobie ryz.
Po ugotowaniu warzyw odcedzamy je ,a nastepnie obieramy i kroimy w kosteczke ( marchew oraz pietruszke) nastepnie wrzycamy ugotowane na miekko brokuly ,przykrywamy pokrywka i wstrzasamy az brokuly sie rozdrobnia i wymieszaja z warzywami, nastepnie wsypujemy ok 3 duzych lyzek bazyli w proszku (szczypta soli i pieprzu) i dodajemy ugotowany ryz oraz starty zolty ser ( garstka) .Delikatnie wymieszamy aby nie zrobic papki i zostawmy pod przykrywka az ser nam sie rozpusci.
W miedzy czasie mozna przyrzadzic kartofelki z piersi.
Kroimy piers na malutkie kwadraciki ( ok 3-4 cm ) moczymy w jajku oraz panierce do piersi badz kurczaka i smazymy na oleju.
Gdy juz sie usmazyly na rumiany kolor podawac z wczesniej przygotowana salatka
Pyszne i apetycznie wygladajace danie!!
polecam i zycze smacznego!
Naprawde latwe w przyrzadzeniu |
Ostatnio zmieniony przez Dorkamsterdam Wto Lis 04, 2008 4:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
agastepa13
Mega gaduła Leniwiec ;-)

Pomogła: 25 razy Dołączyła: 17 Lis 2007 Posty: 1587 Skąd: z Holandii :)
|
Wysłany: Śro Gru 10, 2008 12:07 pm
|
|
|
Packi z piersi kurczaka z serem i pieczarkami. Szybkie do wykonania i niesamowicie smaczne:)
2 piersi z kurczaka
20 dag sera żółtego
5 średnich pieczarek
2 jaja
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki wegety (lub mniej jak kto woli)
pieprz
papryka w proszku
Piersi pokroić z kostkę wielkości ok 1 cm, ser zetrzeć na tarce lub kupić już potarty. Pieczarki obrać i pokroić drobno (można troszkę podsmażyć). Wszystkie składniki wymieszać razem w naczyniu, przyprawić wegetą, pieprzem i papryką. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię (osobiście polecam smażenie na maśle lub margarynie). Smażyć na złoty kolor z obu stron. Najlepiej obracać na patelni delikatnie łopatką, bowiem ser się rozpuszcza i do czasu dobrego dosmażenia mogą się rozpadać.
Smacznego |
_________________ Umiesz liczyć? Licz na siebie |
|
|
|
|
sayuri
Nieśmiały użytkownik sayuriartconnectin

Pomogła: 3 razy Wiek: 43 Dołączyła: 05 Wrz 2008 Posty: 65
|
Wysłany: Śro Gru 10, 2008 12:35 pm
|
|
|
O wlasni dziewczyny tego potrzebowalam dzisiaj
Dziekowac! |
_________________ www.besteljouwportret.nl |
|
|
|
|
|