NIEDZIELA.NL
FAQ   Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tablice celne holenderskie na samochod kupiony w niemczech
Autor Wiadomość
syjam23 
Poczatkujacy

Wysłany: Śro Lis 05, 2008 10:40 pm   Tablice celne holenderskie na samochod kupiony w niemczech

Wiec tak kupilem samochod w niemczech i z nim zakupilem tablice celne zolte.Jednak stracily one waznosc po 5 dniach.Do Polski jade za miesiac na swieta i chcialbym wykupic drugi raz tablice zeby dojechac do polski legalnie.I tu pytanie czy musze jechac do niemiec po tablice czy jest mozliwosc zakupu tablic celnych holenderskich.Po 1 sa tansze po drugie nie musze jechac 250km znowu.Dzieki za odpowiedzi

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Lis 05, 2008 10:47 pm   

Zasadniczo data na tablicach rejestracyjnych mowi o tym kiedy koczy sie ubezpieczenie OC na to auto.

Druga rzecz, to o ile sie nic nie zmienilo, to na zoltych tablicach OC na auto obowiazuje tyko na terenie niemiec - powatrzam jesli sie nic nie zmienilo. Do exportu i OC na europe sluzyly tablice z czerwonym paskiem.

W PL niektore firmy sprzedaja OC na tablice celne-niemieckie i wtedy mozna jezdzic takim autem spokojnie. Sprobuj podzwonic do niektorych TU ktore sprzedaja polisy on-line moze uda Ci sie gdzies kupic.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem

"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera
z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym?
Bill Machrone, 1991-09-24

koroner 
Nieśmiały użytkownik
koroner

Wysłany: Pią Lis 07, 2008 9:58 pm   

Z tego co wiem ..tablice celne Holenderskie.mozna wydac tylko na samochód wyrejestrowany z Holenderskiego RDW.i jadacy na export ,tak ze umoczyłes sprawe.pzdr :088:

dzesika 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Lis 11, 2008 9:39 am   

Siemka, nie jestem pewna ale musisz zjechac do polski w ciagu 5 dni potem przy kontroli policji zabierają samochod jedyna opcja jechac na granice polsko-niemiecką i kupic zieloną karte na miesiac, Tam powiec ze auto jest w trakcie rejestracji i ci wystawią ubezp.zieloną karte na miesiac.pozdro

syjam23 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 8:03 pm   

Cytat:
Z tego co wiem ..tablice celne Holenderskie.mozna wydac tylko na samochód wyrejestrowany z Holenderskiego RDW.i jadacy na export ,tak ze umoczyłes sprawe.pzdr :088:
Nie prawda i sprawa nie umoczona dla wszystkich co chca zrobic tak jak ja.1 jedziesz do najblizszego RDW[/quote]idziesz do okienka bierzesz nr albo umawiasz sie na okreslana godz.Panowie z RDW sprawdzaja zczytuja numery z samochodu i sprawdzaja z dokumentami i podstawowe rzeczy swiatla itd nastepnie po tyg dostajesz dokument(nazywy teraz nie pamietam) z ktorym idziesz i wykupujesz rejestracje z ubezpieczeniem na 2 tygodnie caly interes 130 euro i nie wazne czy samochod z holandii belgii francji niemiec na kazdy wydadza trasit kenteken(jesli zle napisalem nazwe tablic to sorki slabo znam holenderski) to tyle.A i tablice duzo tansze niz np w niemczech bo w niemczech na 2 tygodie 200 euro

Cytat:
Druga rzecz, to o ile sie nic nie zmienilo, to na zoltych tablicach OC na auto obowiazuje tyko na terenie niemiec - powatrzam jesli sie nic nie zmienilo. Do exportu i OC na europe sluzyly tablice z czerwonym paskiem.
zmienilo sie mozna legalnie jezdic na tablicach zoltych w calej europie

Cytat:
Siemka, nie jestem pewna ale musisz zjechac do polski w ciagu 5 dni potem przy kontroli policji zabierają samochod jedyna opcja jechac na granice polsko-niemiecką i kupic zieloną karte na miesiac, Tam powiec ze auto jest w trakcie rejestracji i ci wystawią ubezp.zieloną karte na miesiac.pozdro
nie trzeba po przekroczeniu polskiej granicy 2 tyg na zgloszenie sie do urzedu celnego. ale tez bez problemowo do obejscia :039:
Ostatnio zmieniony przez syjam23 Wto Gru 02, 2008 8:12 pm, w całości zmieniany 4 razy  

Adam_1 
Poczatkujacy

Wysłany: Wto Gru 02, 2008 11:54 pm   

syjam23 napisał/a:
nie trzeba po przekroczeniu polskiej granicy 2 tyg na zgloszenie sie do urzedu celnego. ale tez bez problemowo do obejscia

Raczej dwa tygodnie od kupna auta (wazna jest data na umowie) ale tak jak napisales da sie to obejsc

m4rcin 
MODERATOR

Wysłany: Śro Gru 03, 2008 3:51 pm   

syjam23 napisał/a:
Cytat:
nie trzeba po przekroczeniu polskiej granicy 2 tyg na zgloszenie sie do urzedu celnego. ale tez bez problemowo do obejscia :039:

Masz 5 dni na oplacenie akcyzy od dnia deklarowanego przekroczenia granicy

Odpowiedz do tematu