| Tablice celne holenderskie na samochod kupiony w niemczech | 

| Autor | Wiadomość | 

| syjam23   Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Śro Lis 05, 2008 10:40 pm   Tablice celne holenderskie na samochod kupiony w niemczech |   
 |  
               | 
 |  
               | Wiec tak kupilem samochod w niemczech i z nim zakupilem tablice celne zolte.Jednak stracily one waznosc po 5 dniach.Do Polski jade za miesiac na swieta i chcialbym wykupic drugi raz tablice zeby dojechac do polski legalnie.I tu pytanie czy musze jechac do niemiec po tablice czy jest mozliwosc zakupu tablic celnych holenderskich.Po 1 sa tansze po drugie nie musze jechac 250km znowu.Dzieki za odpowiedzi |  | 

|   |  | 

|   | 

| m4rcin   MODERATOR

| 

|  Wysłany: Śro Lis 05, 2008 10:47 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Zasadniczo data na tablicach rejestracyjnych mowi o tym kiedy koczy sie ubezpieczenie OC na to auto. 
 Druga rzecz, to o ile sie nic nie zmienilo, to na zoltych tablicach OC na auto obowiazuje tyko na terenie niemiec - powatrzam jesli sie nic nie zmienilo. Do exportu i OC na europe sluzyly tablice z czerwonym paskiem.

W PL niektore firmy sprzedaja OC na tablice celne-niemieckie i wtedy mozna jezdzic takim autem spokojnie. Sprobuj podzwonic do niektorych TU ktore sprzedaja polisy on-line moze uda Ci sie gdzies kupic.
 |  
				| _________________ 
 Nie jestem zupa pomidorowa, zeby mnie wszyscy lubili  "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." S. Lem
"I kto wie... może kiedyś znajdziemy zastosowania dla komputera z taktowanym zegarem 50 MHz procesorem centralnym? Bill Machrone, 1991-09-24
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| koroner   Nieśmiały użytkownik
 koroner

| 

|  Wysłany: Pią Lis 07, 2008 9:58 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Z tego co wiem ..tablice celne Holenderskie.mozna wydac tylko na samochód wyrejestrowany z Holenderskiego RDW.i jadacy na export ,tak ze umoczyłes sprawe.pzdr   |  
				| _________________ koroner z Valkenboslan.
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| dzesika   Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Wto Lis 11, 2008 9:39 am |   
 |  
               | 
 |  
               | Siemka, nie jestem pewna ale musisz zjechac do polski w ciagu 5 dni potem przy kontroli policji zabierają samochod jedyna opcja jechac na granice polsko-niemiecką i kupic zieloną karte na miesiac, Tam powiec ze auto jest w trakcie rejestracji i ci wystawią ubezp.zieloną karte na miesiac.pozdro |  | 

|   |  | 

|   | 

| syjam23   Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Wto Gru 02, 2008 8:03 pm |   
 |  
               | 
 |  
               | Nie prawda i sprawa nie umoczona dla wszystkich co chca zrobic tak jak ja.1 jedziesz do najblizszego RDW[/quote]idziesz do okienka bierzesz nr albo umawiasz sie na okreslana godz.Panowie z RDW sprawdzaja zczytuja numery z samochodu i sprawdzaja z dokumentami i podstawowe rzeczy swiatla itd nastepnie po tyg dostajesz dokument(nazywy teraz nie pamietam) z ktorym idziesz i wykupujesz rejestracje z ubezpieczeniem na 2 tygodnie caly interes 130 euro i nie wazne czy samochod z holandii belgii francji niemiec na kazdy wydadza trasit kenteken(jesli zle napisalem nazwe tablic to sorki slabo znam holenderski) to tyle.A i tablice duzo tansze niz np w niemczech bo w niemczech na 2 tygodie 200 euro 	  | Cytat: |  	  | Z tego co wiem ..tablice celne Holenderskie.mozna wydac tylko na samochód wyrejestrowany z Holenderskiego RDW.i jadacy na export ,tak ze umoczyłes sprawe.pzdr   | 

zmienilo sie mozna legalnie jezdic na tablicach zoltych w calej europie 	  | Cytat: |  	  | Druga rzecz, to o ile sie nic nie zmienilo, to na zoltych tablicach OC na auto obowiazuje tyko na terenie niemiec - powatrzam jesli sie nic nie zmienilo. Do exportu i OC na europe sluzyly tablice z czerwonym paskiem. | 

nie trzeba po przekroczeniu polskiej granicy 2 tyg na zgloszenie sie do urzedu celnego. ale tez bez problemowo do obejscia 	  | Cytat: |  	  | Siemka, nie jestem pewna ale musisz zjechac do polski w ciagu 5 dni potem przy kontroli policji zabierają samochod jedyna opcja jechac na granice polsko-niemiecką i kupic zieloną karte na miesiac, Tam powiec ze auto jest w trakcie rejestracji i ci wystawią ubezp.zieloną karte na miesiac.pozdro | 
   |  
				| Ostatnio zmieniony przez syjam23 Wto Gru 02, 2008 8:12 pm, w całości zmieniany 4 razy |  | 

|   |  | 

|   | 

| Adam_1   Poczatkujacy

| 

|  Wysłany: Wto Gru 02, 2008 11:54 pm |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | syjam23 napisał/a: |  	  | nie trzeba po przekroczeniu polskiej granicy 2 tyg na zgloszenie sie do urzedu celnego. ale tez bez problemowo do obejscia | 

Raczej dwa tygodnie od kupna auta (wazna jest data na umowie) ale tak jak napisales da sie to obejsc
 |  
				| _________________ Najlepszego w nowym roku
 |  | 

|   |  | 

|   | 

| m4rcin   MODERATOR

| 

|  Wysłany: Śro Gru 03, 2008 3:51 pm |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | syjam23 napisał/a: |  	  | nie trzeba po przekroczeniu polskiej granicy 2 tyg na zgloszenie sie do urzedu celnego. ale tez bez problemowo do obejscia 	  | Cytat: |  	  | Siemka, nie jestem pewna ale musisz zjechac do polski w ciagu 5 dni potem przy kontroli policji zabierają samochod jedyna opcja jechac na granice polsko-niemiecką i kupic zieloną karte na miesiac, Tam powiec ze auto jest w trakcie rejestracji i ci wystawią ubezp.zieloną karte na miesiac.pozdro | 
   | 

Masz 5 dni na oplacenie akcyzy od dnia deklarowanego przekroczenia granicy
 |  | 

|   |  | 

|   | 

|  |